Συνεδριάζει το συντονιστικό για να παρθούν μέτρα στο νησί

Συνεδριάζει το συντονιστικό για να παρθούν μέτρα στο νησί

Συνεδριάζει το συντονιστικό για να παρθούν μέτρα στο νησί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 564 ΦΟΡΕΣ

Την Πέμπτη με πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου

Υπό το βαρύ πέπλο της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, συγκαλείται εκτάκτως το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ) του Δήμου της Ρόδου, την ερχόμενη Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 12:00 το μεσημέρι, με θέμα την «αντιμετώπιση κινδύνων λόγων των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2018».

Το ΣΤΟ είναι, βεβαίως, ένα όργανο το οποίο, σε περίοδο ηρεμίας, έχει προληπτικό χαρακτήρα ενώ θεμελιώδης είναι ο ρόλος του στον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών στην απευκταία περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Όμως, από την ημερήσια διάταξη αυτής της έκτακτης συνεδρίασης, διαπιστώνει κανείς ότι, αυτή τη φορά, δίνεται έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών και στον συντονισμό των υπηρεσιών για τη διαχείριση των συνεπειών μίας δασικής πυρκαγιάς, προφανώς μετά τα όσα τραγικά είδαν το φως της δημοσιότητας στην ανατολική Αττική.

Πιο αναλυτικά, τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και θα ασχοληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που μετέχουν στο Συντονιστικό, είναι τα παρακάτω:
1. Η ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών

2. Ο συντονισμός σε τοπικό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών (3515/28-6-2013 της ΓΓΠΠ)

3. Η εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τον Δήμο καθ' υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες κυρίως στη ζώνη μίξης δασών - πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.

4. Η υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 6, παρ. 5στ΄του Ν.3013/2002 (όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει βάσει της παρ. 2 του άρθ. 18 του Ν 3613/2007 (ΦΕΚ 263/Α΄/2007) και του άρθ. 108 του Ν.4249/2014)

5. Τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

6. Η απομάκρυνση των υπολειμμάτων και καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις (Πυρ. Διάταξη 4/2012, Ν.3852/2010, αρθ.94 παρ.1), εντός των διοικητικών τους ορίων.

7. Η Οργάνωση Εθελοντισμού στο επίπεδο των δημοτικών Τοπικών Κοινοτήτων. Λειτουργία του Δικτύου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δ. Ρόδου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι της συνεδρίασης προεδρεύει ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και συμμετέχουν οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας, Καθαριότητας, Ανάπτυξης, Νέων Τεχνολογιών, οι εντεταλμένος σύμβουλοι Καθημερινότητας, Τροχαίου Υλικού και Μηχανημάτων, Πολεοδομίας και ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων.

Ακόμη, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δωδ/σου της Περιφέρειας, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ο Λιμενάρχης, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης, ο Αερολιμενάρχης, ο προϊστάμενος του ΕΚΑΒ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ.α. Επίσης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου, όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Δήμου, οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων κ.ά.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης