Ομαλοποιείται η κατάσταση με τις γεωτρήσεις στη Ρόδο

Ομαλοποιείται η κατάσταση  με τις γεωτρήσεις στη Ρόδο

Ομαλοποιείται η κατάσταση με τις γεωτρήσεις στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1441 ΦΟΡΕΣ

Πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ

Στα «μέτωπα» όπου δίνει μάχη η ΔΕΥΑΡ για την επίλυση των προβλημάτων της ομαλής υδροδότησης και φέτος το καλοκαίρι, αναφέρθηκε αναλυτικά, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, ο Πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, σύμφωνα με τον οποίο με τις γεωτρήσεις ομαλοποιείται η κατάσταση, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, ενώ ο Αντιπρόεδρος, κ. Δημήτρης Καρατζιάς, επανέλαβε ότι η οριστική λύση θα έρθει όταν θα συνδεθούν με το φράγμα.

Ξεκινώντας, ο κ. Μανωλάκης, είπε ότι οι γεωτρήσεις πάνε πολύ καλά, καθώς βρίσκουν νερό, πλην κάποιων περιπτώσεων. Μάλιστα, από την Κυριακή το βράδυ τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία η γεώτρηση στη Νότια Ρόδου.

Ωστόσο πρέπει να περάσουν 48 ώρες για να δοθεί το νερό στην κατανάλωση.
Παράλληλα, ανοίγουν γεωτρήσεις στη Μεσαναγρό, το Γεννάδι, το Ασκληπειό, την Απολακκιά και τον Αρχάγγελο.

Στην Απολακκιά έκαναν μία νέα γεώτρηση, η οποία επίσης ήταν επιτυχής, καθώς βρήκαν αρκετές ποσότητες νερού και αναμένουν να γίνει η δοκιμαστική άντληση, πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα, έτσι ώστε να δώσουν και στην Απολακκιά τις ποσότητες που χρειάζεται και να αποκατασταθεί και εκεί πλήρως η λειψυδρία ενώ και στον Αρχάγγελο στέφθηκαν με επιτυχία οι τέσσερις νέες γεωτρήσεις και απομένουν και εκεί οι δοκιμαστικές αντλήσεις.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, ήδη με την πρώτη γεώτρηση που έδωσαν στην παραγωγή, εξαλείφθηκαν τα προβλήματα στο 90% των προβληματικών περιοχών. Μένει μόνο μία περιοχή πάνω από το Κέντρο Υγείας, όπου περίπου δέκα με δεκαπέντε σπίτια που αντιμετωπίζουν φαινόμενα διακοπής υδροδότησης, και μέσα στην εβδομάδα θα αποκατασταθούν και αυτά πλήρως.

Παράλληλα, με πολύ γρήγορους ρυθμούς “τρέχει” το μεγάλο έργο της σύνδεσης των Στεγνών με το φράγμα του Γαδουρά. Υπολογίζουν ότι, ενδεχομένως, και σε δεκαπέντε ημέρες να έχει τελειώσει και να παραδοθεί το έργο. «Οπότε, μιλάμε πλέον για μία πλήρη αποκατάσταση της περιοχής του Αρχαγγέλου, των Στεγνών και της Τσαμπίκας», δήλωσε ο κ. Μανωλάκης.

Η Λίνδος και οι Πεύκοι παρουσίασαν για λίγες μέρες ένα πρόβλημα που οφειλόταν, όπως είπε, κυρίως στην απότομη αύξηση της ζήτησης και τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στα δίκτυα. Αυτή τη στιγμή, έχει αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση και ενδεχομένως και σήμερα να δοθεί στην παραγωγή μία ακόμα γεώτρηση από αυτές της Καλάθου που πήραν από το φράγμα και έτσι θα συμπληρωθούν οι ποσότητες που έλειπαν. Στην πορεία αναμένεται να μπουν στην παραγωγή και οι γεωτρήσεις που παραχωρήθηκαν από την Περιφέρεια.

Όσον αφορά στα Κοσκινού, μία περιοχή που, κατά διαστήματα, οι κάτοικοι αντιμετώπιζαν επίσης κάποια προβλήματα, κυρίως γιατί υπήρχε μόνο μία αντλία η οποία είναι δύσκολο να βρεθεί στην ελληνική παραγωγή, έχει ήδη ξεκινήσει ο ανάδοχος την τοποθέτηση ενός τρίδυμου αναλυτικού συγκροτήματος έτσι ώστε μελλοντικά αν προκύψει βλάβη με μία αντλία να μπορούν να δουλεύουν με άλλες δύο μέχρι να γίνει η αντικατάστασή της και έτσι να σταματήσει και αυτή η περιοχή να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Στον Θεολόγο, που επίσης παρουσιάζονται κάποια προβλήματα σε μικρό επίπεδο αλλά κατά διαστήματα και κυρίως τα Σαββατοκύριακα, με τις μεγάλες ποσότητες που πηγαίνουν στην άρδευση, έχουν προγραμματίσει να κάνουν μία γεώτρηση, τελειώνοντας το γεωτρύπανο από τον Αρχάγγελο, θα κατευθυνθεί στην άλλη πλευρά του νησιού και ένα από τα πρώτα χωριά που θα πιάσει δουλειά είναι ο Θεολόγος.

Ακόμα, μία προγραμματισμένη γεώτρηση έχουν να κάνουν στο Παραδείσι, που όμως δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως επίσης γεωτρήσεις έχουν προγραμματισμένες να κάνουν στη Σορωνή, τις Φάνες και τα Καλαβάρδα όπου, όπως είπε, έφεραν πολύ μεγάλη βελτίωση μετά από συντονισμένες ενέργειες που έγιναν από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ, τα οποία πήγαν εκεί και εντόπισαν πολλές παράνομες συνδέσεις. Δυστυχώς, όπως είπε ο κ. Μανωλάκης, αυτό το φαινόμενο το συναντάμε σε μεγάλη έκταση στο νησί.

«Καταφέραμε, λοιπόν, μαζεύοντας ό,τι παράνομο βρήκαμε, να στηρίξουμε την υδροδότηση στα σπίτια και να εξαλείψουμε σχεδόν στο εκατό τοις εκατό τα προβλήματα που παρουσιάζονταν», τόνισε ο ίδιος και ανέφερε κάποια ακόμα μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σαββατοκύριακα, όπου κάποιοι γεωργοί πηγαίνουν εκεί και συνδέουν παράνομα με αποτέλεσμα να παίρνουν μεγάλες ποσότητες. Εκεί θεωρεί ότι με τη νέα γεώτρηση θα μηδενίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο Μανδρικό και την Κρητηνία επειδή εκεί μία γεώτρηση που τροφοδοτούσε το Μανδρικό, δίχως να έχουν κάποια ένδειξη, ξαφνικά στέρεψε.

Έκαναν δύο προσπάθειες να κάνουν νέα γεώτρηση που όμως ήταν αποτυχημένες αφού δεν βρήκαν καθόλου νερό και έτσι τώρα κινούνται προς την εκμετάλλευση μίας ιδιωτικής γεώτρησης κατοίκου της περιοχής που προτίθεται να την παραχωρήσει στη ΔΕΥΑΡ και με ένα πολύ μικρό δίκτυο να δώσουν άμεσα νερό στο Μανδρικό και να τροφοδοτήσουν και την Κάμειρο Σκάλα ώστε να έχουν το χρόνο να προβούν σε νέα γεώτρηση εκεί αλλά να κάνουν και όλο το δίκτυο που απαιτείται. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Κρητηνία και έτσι, όπως είπε, θα πρέπει να αλλάξουν το όλο σύστημα της διαχείρισης.

Στη Δαματριά έχουν βρει τη λύση μέσα από ένα έργο που έχει, ήδη, προκηρυχθεί και θα εκτελεστεί μέσα στον επόμενο μήνα, βάσει του οποίου θα συνδέσουν μία γεώτρηση από την περιοχή της Παστίδας, θα στέλνουν το νερό προς τη Δαματριά και ουσιαστικά το χωριό θα τροφοδοτείται από δύο γεωτρήσεις, οπότε δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος, ενημέρωσε ακόμη ότι, επειδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το έργο της σύνδεσης των Κολυμπίων με το φράγμα του Γαδουρά, την Πέμπτη 2 Αυγούστου, κατεβαίνει ένα ειδικό συνεργείο από την Αθήνα το οποίο θα κάνει τη σύνδεση με τον αγωγό του Γαδουρά με το σύστημα που δεν διαθέτει η ΔΕΥΑΡ και υπάρχουν εξειδικευμένα συνεργεία σε όλη τη χώρα, τα οποία το κάνουν αυτό. Με αυτό θα κουμπώσουν το δικό τους έργο με τον υφιστάμενο αγωγό χωρίς να χρειαστει να κλείσουν νερά και έτσι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα και στην υδροδότηση της πόλης της Ρόδου.

Είναι ένα έργο αρκετά σημαντικό διότι με τη σύνδεση που θα γίνει, αυτομάτως όλες οι γεωτρήσεις θα γυρίσουν πλέον προς τ’ Αφάντου και έτσι θα λύσουν απευθείας και το θέμα των Αφάντου που μπορεί να προέκυπτε τον Αύγουστο με τις αυξημένες καταναλώσεις, όπως το ίδιο ακριβώς θα γίνει και με το έργο των Στεγνών.

Όσον αφορά μάλιστα στις γεωτρήσεις της Καλάθου που η Περιφέρεια παραχώρησε πέντε, από αυτές η ΔΕΥΑΡ θα θέσει άμεσα τις τρεις σε λειτουργία ενώ μένει να τσεκάρει τις άλλες δύο. Σχετικά, τώρα, με την εκμετάλλευση μίας γεώτρησης από ιδιώτη, κάτι που είχε κάνει γνωστό ο σύμβουλος επί τεχνικών θεμάτων της Περιφέρειας κ. Σάκης Στάγκας, ο κ. Καρατζιάς είπε ότι ήρθε ο ιδιώτης και παραχώρησε τις αντλίες και όλο τον εξοπλισμό, οπότε έχει διευθετηθεί το θέμα.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος θέλησε να τονίσει ότι όλα τα παραπάνω είναι συμπληρωματικά και ότι όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση του νερού. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τη ΔΕΗ αφού, για να λειτουργήσει μία γεώτρηση χρειαζόταν έξι-επτά μήνες ενώ με τη βοήθεια που τους παρέχει η ΔΕΗ δεν καθυστερούν καθόλου.

Ο ίδιος πιστεύει ότι μ’ αυτές όλες τις ενέργειες, μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα ωστόσο σε γενικές γραμμές πάνε καλά. Είπε, όμως, για ακόμα μία φορά ότι, αυτές οι λύσεις είναι προσωρινές και αυτό που επείγει είναι το φράγμα να συνδεθεί το συντομότερο, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές, στα επόμενα δύο-τρία χρόνια και επίσης πρέπει να πάει προς τη Νότια Ρόδο.

Σημειώνεται ότι, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνει η Περιφέρεια, το φράγμα δίνει περίπου 32 χιλιάδες κυβικά την ημέρα.

Για το ένταλμα
Όσον αφορά στο ένταλμα που πρέπει να πληρώσει η ΔΕΥΑΡ στην Περιφέρεια αλλά επέστρεψε, όπως είπε ο κ. Μανωλάκης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης, από την αρχή είχαν τέσσερις ενστάσεις για τον λογαριασμό που στάλθηκε από την Περιφέρεια.

Οι δύο εξ αυτών έχουν εξαλειφθεί με τη δεύτερη συνάντηση που έκαναν, δηλαδή η Περιφέρεια αποδέχθηκε αυτά που ζήτησαν για κάποια έξοδα της ΔΕΗ και σε κάποιο ποσό που αφορούσε την προαίρεση της σύμβασης, δηλαδή την ενεργοποίηση της σύμβασης μετά τη λήξη για άλλους έξι μήνες.

Έτσι, έχουν μείνει δύο ενστάσεις που η μία θα λυθεί και όσον αφορά στη δεύτερη, που θεωρούν ότι θα το ξεπεράσουν σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, αφορά στη χρέωση του χλωρίου.

Κλείνοντας είπε ότι, κύριο μέλημά τους είναι το φράγμα να αποτελέσει σταθμό υδροδότησης όχι μόνο για την πόλη της Ρόδου αλλά και για τα Στεγνά και τα Κολύμπια και εκεί χρειάζεται άριστη συνεργασία ΔΕΥΑΡ-Περιφέρειας-Άκτωρ γιατί θα προκύψουν πολλές τροποποιήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του φράγματος και οι μέχρι τώρα συζητήσεις βρίσκονται σε καλό σημείο ενώ θα φροντίσουν από τώρα να μην αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη