Φόρος τιμής στους εκτελεσθέντες Ιταλούς από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στο Λινοπότι

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κω του εκπαιδευτικού ιστιοφόρου PALINURO του Ιταλικού πολεμικού Ναυτικού, χθες οργανώθηκε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μνημείο που υπάρχει στο ιταλικό νεκροταφείο για τους εκτελεσθέντες Ιταλούς από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το 1943.

Ο δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ιταλικής πρεσβείας κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο.

Η εκτέλεση των Ιταλών αξιωματικών στο Λινοπότι είναι το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα πολέμου των Γερμανών στα Δωδεκάνησα.

Μετά το τέλος της μάχης και την κατάληψη της Κω, στις 4 Οκτωβρίου 1943, οι Γερμανοί άρχισαν να συλλαμβάνουν τους Άγγλους και τους Ιταλούς. Τους μεν Άγγλους τους συγκέντρωσαν στο διοικητήριο, εκτός από μερικούς που βρέθηκαν στο κάστρο, τους δε Ιταλούς τους οδήγησαν σε δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο κάστρο της Νεραντζιάς στην Κω και στο αεροδρόμιο στην Αντιμάχεια.

Πιθανότατα τις δύο επόμενες ημέρες χωρίστηκαν σε ομάδες των δέκα ατόμων και μεταφέρθηκαν σε μια ζώνη κοντά στην Αλυκή, όπου εκτελέστηκαν και τάφηκαν.

Το έγκλημα αποκαλύφθηκε στο τέλος του 1944 και εντοπίστηκε ο χώρος της πρόχειρης ταφής. Τον Μάρτιο του 1945 έγινε η ανασκαφή και ανακαλύφθηκαν 8 μαζικοί τάφοι με 66 σορούς. Από αυτούς αναγνωρίστηκαν 36, ενώ δεν μπόρεσαν να αναγνωριστούν οι υπόλοιποι. Μέχρι σήμερα αγνοούνται 35 με 37 τουλάχιστον άτομα.

Η Κως δεν ξεχνά.

Τιμά τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και αυτό είναι το μήνυμα που αναδείχθηκε από τη χθεσινή εκδήλωση τιμής και μνήμης.