Κλείνουν οριστικά για τους πρόσφυγες τα παλαιά σφαγεία στη Ρόδο

Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι το οριστικό κλείσιμο του κτιρίου των παλαιών σφαγείων της Ρόδου και η μεταφορά των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων σε άλλους χώρους, υπό την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό… επικυρώθηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές, Δευτέρα, αργά το μεσημέρι, στο γραφείο του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Σ’ αυτήν μετείχαν ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Καληωράκης, ο πρώην Δήμαρχος Ροδίων κ. Σάββας Καραγιάννης, ο οποίος είχε έντονη παρουσία εκεί όλο αυτό το διάστημα, ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Σπύρος Παγκάς, ο εντεταλμένος σύμβουλος καθημερινότητας κ. Δημήτρης Καρατζιάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου CB-Ε.Ο.Π.Κ. κ. Ντίνος Μαντικός, ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος και άλλοι που έχουν ασχοληθεί με τη λειτουργία αυτού του χώρου από τις 19 Αυγούστου του 2015 που λειτούργησε για πρώτη φορά για τον σκοπό αυτό.

Εδώ και μήνες είχε γίνει γνωστό, κυρίως από τον κ. Μαντικό, ότι ήταν εμφανής πια η κούραση των εθελοντών εδώ και τρία χρόνια που τα σφαγεία λειτουργούν ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών, που συνήθως έρχονται από άλλα νησιά και φεύγουν.  Από την άλλη, κατ’ επανάληψη ο Δήμαρχος έχει αναφερθεί στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για αξιοποίηση των σφαγείων.

Επίσης, ήταν γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες ότι ο Δήμος επρόκειτο να σταματήσει τη λειτουργία του χώρου για τη φιλοξενία παράτυπων μεταναστών και προσφύγων για λόγους ασφάλειας και υγιεινής και τελικά αυτό φαίνεται ότι πλέον πραγματοποιείται.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα ήταν λίγοι ωστόσο αυτές τις ημέρες αυξήθηκαν στους 50, προερχόμενοι από άλλα νησιά, θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία. Μάλιστα, υπάρχει και η πρόθεση να εκμισθώνονται και σπίτια με την Ύπατη Αρμοστεία να καταβάλει το ενοίκιο απευθείας στους ιδιοκτήτες ενώ ο Δήμος διά των προνοιακών του δομών να αναλάβει τη σίτισή τους.