«Be a local»: Μια ακόμη γιορτή γευσιγνωσίας και ανάδειξης της κουζίνας των νησιών μας στη Ρόδο

«Be a local»: Μια ακόμη γιορτή γευσιγνωσίας και ανάδειξης της κουζίνας των νησιών μας στη Ρόδο

«Be a local»: Μια ακόμη γιορτή γευσιγνωσίας και ανάδειξης της κουζίνας των νησιών μας στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 889 ΦΟΡΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και ανάδειξης της κουζίνας των νησιών, που οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της δράσης “Be a local” του προγράμματος “Taste the seasons”, της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Με την καθοριστική συμβολή των σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσων, στρατηγικού συνεργάτη και εταίρου της Περιφέρειας, που σε κάθε εκδήλωση γαστρονομίας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης μια ακόμη βραδιά γευσιγνωσίας, στο εστιατόριο Noble Gourmet του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa, με τις γεύσεις και τα προϊόντα των νησιών να πρωταγωνιστούν, μέσα από τα εντυπωσιακά πιάτα που παρουσιάστηκαν.

Η ταλαντούχα ομάδα του σεφ Γιώργου Τρουμούχη και των συνεργατών του, μεταξύ των οποίων ο Σταμάτης Μισομικές, European Young Chef 2016 και ο Σπύρος Κουγιός που κατέκτησε την τρίτη θέση European Young Chef 2017, παρουσίασαν στο κοινό των δημοσιογράφων και bloggers από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και στους τοπικούς παραγωγούς, πώς “παντρεύονται” τα τοπικά προϊόντα της Ρόδου και αναδεικνύονται μέσα από παραδοσιακές συνταγές, που ξυπνούν μνήμες στους παλιούς και δημιουργούν νέα γευστικά μονοπάτια σε όσους τις γνωρίζουν για πρώτη φορά.

Οι κύριοι πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν τα τοπικά βότανα και λαχανικά, προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης (ΠΓΕ) και κρασιά της Ρόδου, που συνόδευσαν ιδανικά τις γευστικές δημιουργίες των σεφ.

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε την σημασία της προσπάθειας ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια από την Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Φιλήμονα Ζαννετίδη, καθώς και την συμβολή της γαστρονομίας στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος των νησιών, ως στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους.

Από την πλευρά της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του υψηλού στόχου που έχει θέσει η Περιφέρεια, χαιρέτισε ο Παναγιώτης Παρατσόκας, μέλος του ΔΣ της Λέσχης.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο αντιπρόεδρος Νίκος Παπασταματίου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «Aegean Cuisine», δημιούργημα προ δεκαετίας του νυν Περιφερειάρχη και τότε προέδρου του ΕΒΕΔ, Γιώργου Χατζημάρκου και τόνισε την σημασία της σύμπραξης των τοπικών φορέων των νησιών και της μεταξύ τους συνεργασίας ώστε τα αποτελέσματα να είναι άμεσα ορατά.

H δράση “Be a local”, υλοποιείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων, φορείς του τουρισμού και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, όλοι στρατηγικοί κοινωνικοί εταίροι της Περιφέρειας, στο πλαίσιο των δράσεων που περιλαμβάνει ο τίτλος.

Στόχο έχει την μύηση των επισκεπτών στην γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, μέσα από παραδοσιακές συνταγές και αυθεντικά τοπικά προϊόντα.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες που ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούν την δράση “Be a local”, έχουν διαμορφώσει αναλόγως τα μενού τους και προσφέρουν στους πελάτες τους αυθεντική γαστρονομική εμπειρία, μέσα από παραδοσιακές συνταγές των νησιών, που παρουσιάζονται είτε στην πρωτότυπη μορφή τους, είτε εξελιγμένες στα πρότυπα της σύγχρονης νησιώτικης κουζίνας και παρασκευάζονται με γνήσια τοπικά προϊόντα.

Η πρωτοβουλία “Be a local”, στην «αλυσίδα» της οποίας προστίθενται διαρκώς νέες ξενοδοχειακές μονάδες, μέσα από την προώθηση και ανάδειξη της νησιώτικης γαστρονομίας, έχει στόχο την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την τουριστική βιομηχανία και κατ’ επέκταση, την στήριξη των τοπικών παραγωγών.

Σημειώνεται ότι η διασύνδεση τουρισμού και πρωτογενούς τομέα, συνιστά έναν από τους στρατηγικούς στόχους που η Περιφερειακή αρχή έθεσε από τον ξεκίνημα της θητείας της, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατόν την διαρκώς αυξανόμενη διεθνή τάση του γαστρονομικού τουρισμού, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Αιχμή του δόρατος στην επίτευξη του στόχου αυτού ήταν η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων που ήδη υλοποιούνται και θα κορυφωθούν μέσα στο επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία