Β. Ψυλλάκης: Η Περιφέρεια «καπελώνει» τον Δήμο Ρόδου

Β. Ψυλλάκης: Η Περιφέρεια «καπελώνει» τον Δήμο Ρόδου

Β. Ψυλλάκης: Η Περιφέρεια «καπελώνει» τον Δήμο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1330 ΦΟΡΕΣ

Σε ό,τι αφορά την προώθηση του τουρισμού, όπως είπε, ο ΠΡΟΤΟΥΡ εξυπηρετεί συγκεκριμένους επιχειρηματίες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις «Γαλάζιες Σημαίες» και η Ρόδος είναι και επίσημα ο Δήμος της χώρας με τις περισσότερες καθώς στις παραλίες του νησιού ανεμίζουν τριάντα πέντε, όπως ενημέρωσε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος κ. Βασίλης Ψυλλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Ψυλλάκης, την περασμένη Δευτέρα ολοκληρώθηκε πλέον η διαδικασία αναφορικά με το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» και η Ρόδος είναι πρώτη σε αριθμό από όλους τους Δήμους της χώρας-πρώτος νομός είναι η Χαλκιδική.

Όπως είπε, λοιπόν, υπήρξε μία καθυστέρηση σχετικά με τις 8 γαλάζιες σημαίες σε αντίστοιχες δημοτικές πλαζ, σε σχέση με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν τις 27 σημαίες στις παραλίες έμπροσθεν των εγκαταστάσεών τους. Ενώ, λοιπόν, σε ό,τι αφορά στα ξενοδοχεία, η διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν από ένα, για τον Δήμο υπήρξε η καθυστέρηση αυτή επειδή έχει να κάνει με διαδικασίες του Δημοσίου.

Και δήλωσε ο εντεταλμένος για τις «Γαλάζιες Σημαίες»: «Σύμβολο οικολογικό αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο και για μένα το γεγονός αυτό είναι σημαντικό. Είναι σημαντικό γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή στο νησί μας κυματίζουν 35 γαλάζιες σημαίες που τις γνωρίζει όλος ο κόσμος», είπε και συμπλήρωσε ότι σ’ αυτό δίνουν τεράστια σημασία οι τουρίστες, οι τουρ-οπερέιτορ και τα τουριστικά γραφεία.

Ανέφερε, ακόμη, ο κ. Ψυλλάκης ότι σε διάφορες παραλίες του νησιού μας, υπάρχουν ειδικές ράμπες για τα ΑμΕΑ που συνοδεύονται και από ειδικά αμφίβια καροτσάκια με τα οποία άτομα με κινητικά προβλήματα να απολαύσουν το μπάνιο τους. Πρόκειται για δύο στην κεντρική παραλία (σ.σ. ένα στο Ενυδρείο και ένα στο Mediterranean), στην Ιξιά, άλλες τρεις ράμπες στο Φαληράκι, στη μεγάλη παραλία στ’ Αφάντου, και μία μικρή έχει τοποθετηθει στα Κολύμπια. Παράλληλα, έχουν κάνει τις διαδικασίες για να τοποθετηθούν και σε άλλες παραλίες.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι, φέτος, δεν υπήρξαν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των παραλιών αλλά και τις προμήθειες για τον εξοπλισμό (σ.σ. αποδυτήρια, ξύλινοι διάδρομοι κτλ.). Μάλιστα, σε παραλίες απομακρυσμένες που υπήρχαν αιτήματα από τοπικούς Προέδρους, όπως είναι στην Κρητηνία, το Χαράκι, τη Μονόλιθο κτλ., και εκεί τοποθέτησαν καινούργιο εξοπλισμό.

Είπε, ακόμη, ότι η”Γαλάζια Σημαία” έχει σχέση με το περιβάλλον και το θέμα αυτό είναι επίκαιρο λόγω της τραγωδίας που έζησε η χώρα μας με την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στην τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση να κατεδαφίσει αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό ή την παραλία ή κάποιες από αυτές που κλείνουν την πρόσβαση προς την παραλία. Θέλησε, λοιπόν, να πει ότι η θέση του είναι ότι «όσο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στο αθηναϊκό Κράτος, στη χώρα μας δεν θα δούμε ποτέ άσπρη μέρα» και ότι θα πρέπει να γίνει αποκέντρωση ώστε οι αρμοδιότητες αυτές να μεταφερθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ως παράδειγμα ανέφερε την αναφορά που έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, από σύμβουλο, ότι στην περιοχή της Ιξιάς γίνεται μία αυθαίρετη κατασκευή στην παραλία. Είπε, λοιπόν, ότι περιήλθε στην αντίληψή του και από καταγγελίες αλλά και με τον Δήμαρχο που επισκέφθηκαν την περιοχή και το διαπίστωσαν, ως όφειλε αμέσως έδωσε εντολή στον υπάλληλο που έχει επωμιστεί την αρμοδιότητα αυτή, έκανε έγγραφο προς την ΚΥΔ, και για άλλους καταπατητές που έχουμε φέτος στις παραλίες, και το υπέγραψε.

Τώρα, όπως είπε, θα πάει η ΚΥΔ, θα εκδώσει πρωτόκολλο κατεδάφισης, θα επιβληθεί ένα πρόστιμο από το οποίο ο Δήμος δεν παίρνει τίποτα, θα βεβαιωθεί στο Δημόσιο και… θα παραμείνει το αυθαίρετο. Ανέφερε, ακόμη, ενδεικτικά, ο κ. Ψυλλάκης ότι από τα 530 αυθαίρετα στο Νομό τα 400 μπορεί να βρίσκονται στη Ρόδο.

Κλείνοντας για το θέμα των παραλιών, δεν παρέλειψε να πει ότι, αυτή την περίοδο, επισκέπτεται πολύς κόσμος στις παραλίες της Ρόδου και είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι αφού δουλεύουν. Ακόμη, η λειτουργία των παραλιών είναι καλή με εξαιρέσεις τους παραβατικούς στην κεντρική παραλία (σ.σ. μασέρ, μικροπωλητές). Όσον αφορά στη φύλαξή τους, στην απόφαση που πήρε η Οικονομική ήταν μόνο για την κεντρική παραλία και υπάρχουν μόνο δύο άτομα.

Για τον ΠΡΟΤΟΥΡ
Τέλος, θέλησε, ως μέλος του ΠΡΟΤΟΥΡ, να καταθέσει την άποψή του για την πορεία και το μέλλον του Οργανισμού που, όπως είπε, την έχε από την εποχή του «Καποδίστρια» και ο ίδιος ήταν κατά του τρόπου λειτουργίας του.

Όπως είπε, έτσι, κι αλλιώς ο Δήμος έχει Διεύθυνση Τουρισμού και θα μπορούσαν να την αναβαθμίσουν. Ορισμένοι συνάδελφοί του έχουν την άποψή ότι αν κλείσει ο Οργανισμός αυτός… θα τους κρεμάσουν στα μανταλάκια, είπε ακόμη ο κ. Ψυλλάκης, τονίζοντας ότι ο ίδιος διαφωνεί και λέει ότι αυτό θα συμβεί από ορισμένους επιχειρηματίες αλλά όχι από τη μικρομεσαία τάξη που ζει από τον τουρισμό.

Είπε, ακόμη, ότι η Περιφέρεια “καπελώνει” τον Δήμο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην προώθηση του τουρισμού και ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την παρουσία του ΠΡΟΤΟΥΡ στις εκθέσεις και κατέληξε λέγοντας ότι «ο ΠΡΟΤΟΥΡ εξυπηρετεί μόνο συγκεκριμένους επιχειρηματίες».

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια