Πυρκαγιές, αυθαίρετα, Fraport και ΠΡΟΤΟΥΡ στο δημοτικό συμβούλιο

Πυρκαγιές, αυθαίρετα, Fraport και ΠΡΟΤΟΥΡ στο δημοτικό συμβούλιο

Πυρκαγιές, αυθαίρετα, Fraport και ΠΡΟΤΟΥΡ στο δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 602 ΦΟΡΕΣ

Τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα για τον Δήμο της Ρόδου, με πρώτο βέβαια αυτό της πρόληψης των πυρκαγιών, συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, από την οποία δεν έλειψαν και κάποιες στιγμές έντασης, παρά το γεγονός ότι η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε κυρίως θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα.

Το ενδιαφέρον, βέβαια, εστιάστηκε στην ενημέρωση που έγινε από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και των μελών του Σώματος, πριν η συζήτηση μπει στην ημερήσια διάταξη.

Για τις φωτιές
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος, αφού εξέφρασε τη λύπη και τον προβληματισμό του για τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, για τη Ρόδο, είπε ότι είμαστε μία δύσκολη περιοχή και κάθε χρόνο εκδηλώνονται περί τις 250 εστίες πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, οι οποίες βέβαια σβήνονται εν τη γενέσει τους.

Μάλιστα, απαρίθμησε και τις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί από την αρχή της φετινής θερινής περιόδου και που ήταν στο Φαληράκι, την Καλλιθέα, το Μόντε Σμιθ, την Ιξιά, τις Καλυθιές και η πιο πρόσφατη στη Σάλακο. Αν και το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) του Δήμου είχε συνέλθει σε τακτική συνεδρίαση στις 4 Μαΐου, ως γνωστόν, συγκλήθηκε και εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή 2 Αυγούστου, συνεδρίαση ωστόσο που αναβλήθηκε λόγω της φωτιάς στη Σάλακο. Αυτή η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 6 του μηνός.

Πάντως, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να πει ότι η ευθύνη, κατά έναν... περίεργο τρόπο αποδίδεται μόνο στους Αυτοδιοικητικούς. Περιγράφοντας, μάλιστα, την παρέμβαση και τον συντονισμό στην πυρκαγιά της Σαλάκου, είπε ότι πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση αφού η ευθύνη είναι όλων μας.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, καταρχήν, εξέφρασε τη διαφωνία του με τον Δήμαρχο ως προς τις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι οι Δήμοι είναι η πλησιέστερη Αρχή προς τον πολίτη και είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τι γίνεται, γι’ αυτό έχουν και σοβαρές ευθύνες και για το Μάτι.

Μάλιστα, κάπου εκεί ο κ. Καρίκης έδειξε να ενοχλείται από συναδέλφους του που μιλούσαν την ώρα της τοποθέτησής του, ανάμεσά τους και ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Αλέκος Παπουράς και όταν αναφέρθηκε στον ίδιο, εκείνος αντέδρασε έντονα.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Δήμαρχος, είπε ότι διάβασε για μία τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση για τ’ αυθαίρετα και έκανε γνωστό ότι πρόκειται να έρθει στη Ρόδο ο καθηγητής γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας για ένα γεωτεχνικό πρόβλημα στο Μόντε Σμιθ, οπότε αναμένεται να συζητήσουν και αυτό το θέμα.
«Έχουμε φαινόμενα αυθαίρετων κτισμάτων-τα είδαμε στις πλημμύρες», είπε ο Δήμαρχος και ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στη συνεδρίαση του ΣΤΟ την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η φωτιά ήταν όχι καμπανάκι αλλά…καμπάνες που χτυπούν πολύ δυνατά και στέλνουν μηνύματα», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. κ. Γιάννης Γιαννακάκης και ανέφερε ότι πρέπει να καθαριστούν οικόπεδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

«Εδώ έχουμε πάνω από ένα Μάτι!», ξεκίνησε την τοποθέτησή της το μέλος της ΡΟΠΟΑΝ που εκπροσωπούσε και την παράταξη, κα Ευαγγελία Παναή και περιέγραψε με μελανά χρώματα πως έχει η κατάσταση στο Παραδείσι. Μάλιστα, η ίδια δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στη φωτιά που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε μια από τις μηχανές στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και ευτυχώς “πιάστηκε” γρήγορα. Πρότεινε, λοιπόν, να απαιτήσουν από τη ΔΕΗ, επίσημα, να έρθει εκπρόσωπός της εδώ και να καταθέσει ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί μέσα στο εργοστάσιο.

Για διαχρονικές πολιτικές ευθύνες έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος και για ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο. Είπε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση αναφέρεται στα αυθαίρετα για να κρύψει τις πολιτικές ευθύνες. Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είναι μόνο θέμα αυθαιρέτων αλλά πιο σύνθετο, όπως στελέχωσης της δασικής υπηρεσίας κτλ.

Για τη Fraport
Ραντεβού με αρμόδιο εκπρόσωπο της Fraport θα κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος, όπως ανακοίνωσε στη συνεδρίαση, μετά και τις εικόνες που δημιουργήθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Όπως είπε, είχε επικοινωνία με στελέχη της και του είπαν ότι τέτοια προβλήματα δημιουργούνται και σε άλλα αεροδρόμιο, ωστόσο στη Ρόδο ήταν μεγαλύτερο.
Αναφορά στο θέμα έκανε και η κα Παναή, η οποία από την αρχή ήταν εναντίον της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου και είπε, μεταξύ άλλων, ότι τώρα αποδεικνύεται ότι «ο Βασιλιάς ήταν γυμνός και ότι ήρθε…σαν αποικιοκράτης».

ΠΡΟΤΟΥΡ
Στην προχθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε και η επιχορήγηση του Δήμου προς τον ΠΡΟΤΟΥΡ, ύψους 370 χιλιάδων ευρώ, όπως επίσης η αναμόρφωση του προγράμματος δράσεων του Οργανισμού για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και ο προγραμματισμός δράσεων για το 2019.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κας Παναή, η οποία είναι και μέλος της Δοίκησής του και αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίασή της την περασμένη Τετάρτη, η οποία επισκιάστηκε από την “έκρηξη” του Δημάρχου και την αποχώρηση του Προέδρου του ΕΒΕΔ κ. Γιάννη Πάππου. Είπε, λοιπόν, η ίδια στο δ.σ.: «Όλα κυλούσαν ομαλά και ήρεμα μέχρι ένα ορισμένο σημείο, όπου δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος, για κάποιο λόγο που ο ίδιος γνωρίζει, άρχισε να χρησιμοποιεί ένα ύφος, μια συμπεριφορά, και ένα λεξιλόγιο, που εγώ μπορώ να το χαρακτηρίσω αγοραίο, χυδαίο και απολύτως ανεπίτρεπτο για τον Δήμαρχο της Ρόδου, για τον χώρο στον οποίο ελάμβανε χώρα αυτό και για τον λόγο και τον σκοπό που ήμασταν εκεί.

Δεχθήκαμε μία άνευ προηγουμένου επίθεση όσοι ήμασταν παρόντες, που δεν μπορούσαμε καν να καταλάβουμε γιατί, όταν μέχρι τότε η συζήτηση κυλούσε ήρεμα, όμορφα, αρμονικά και όλοι πήγαμε εκεί και εκφράσαμε την καλή μας επιθυμία και θέληση να βοηθήσουμε ‘αυτό που λέγεται προώθηση του ροδιακού τουρισμού. Θέλω, λοιπόν, εδώ μέσα στο δ.σ. να καταγγείλω αυτό το γεγονός. Είναι πρακτικές απολύτως απορριπτέες, απολύτως ακατάλληλες να λέγονται μέσα στο Δημαρχείο σε ώρα επίσημης συνεδρίασης από τον ίδιο τον Δήμαρχο…».

Σημειώνεται ότι χθες επικυρώθηκε από το δ.σ. η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΠΡΟΤΟΥΡ για την έγκριση τόσο της επιχορήγησης όσο και του προγράμματος δράσεων ενώ ο ίδιος ο κ. Χατζηδιάκος δεν έκανε καμία αναφορά στο επεισόδιο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Για τη Μεσαιωνική Πόλη
Κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσαιωνική Πόλη, άσκησε ο κ. Καρίκης λέγοντας ότι αυτή…δεν μαζεύεται Ιούλιο και Αύγουστο και θύμισε ότι όταν εκείνος ήταν Αντιδήμαρχος και είχε αρμοδιότητα έβαζε φορτηγά από το Μάρτιο.
Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρης Χατζηιωάννου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι συγκεκριμένες οι επιχειρήσεις που δημιουργούν προβλήματα και μάλιστα ότι προτίθεται να καταθέσει τα στοιχεία στον Εισαγγελέα! Όπως ανέφερε, το πρωί συνήθως οι επιχειρήσεις αυτές είναι…τακτοποιημένες και προβαίνουν σε καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων την ώρα που βρίσκονται οκτώ χιλιάδες άτομα μέσα στο Μνημείο. Μάλιστα, προμήνυσε ότι, αν χρειαστεί, θα προβούν και σε ανάκληση αδειών ακόμα και αυτή την περίοδο.

Άλλα θέματα
Με αφορμή σχετική ερώτηση του κ. Γιαννακάκη, ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, κ. Γιώργος Κακούλης, αναφέρθηκε καταρχήν στο «Θέρμαι», λέγοντας ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρίας για τη διαμόρφωσή του ως πολιτιστικό πολυχώρο και η εντολή είναι ό,τι νόμιμη κατασκευή υπάρχει να διατηρηθεί μόνο αυτή.

Όσο αφορά στο «Ακταίον», τόνισε ότι τα ανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής αλλά και της ΔΕΡΜΑΕ ήταν άμεσα και μόλις έλαβαν την καταγγελία από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, συγκάλεσε Δ.Σ. και με ομόφωνη απόφασή του απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τη μισθώτρια Εταιρία. Επίσης, οι υπηρεσίες του Δήμου που είναι πολιτικός προϊστάμενος και οι οποίες εμπλέκονται στα θέματα που αφορούν στις αυθαίρετες κατασκευές, αντέδρασαν αμέσως και η Υπηρεσία χορήγησης αδειών λειτουργίας επέβαλε το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πρόστιμα που ανέρχεται περίπου στα 5000 ευρώ η μία και η Υπηρεσία Δόμησης διενήργησε αυτοψία, κατέγραψε όλες τις αυθαίρετες κατασκευές και ήδη έχει συνταχθεί πρωτόκολλο αυθαίρετων κατασκευών που αγγίζει τα 11.500 ευρώ. Και δήλωσε:

«Επομένως η Δημοτική Αρχή έπραξε αυτό που έπρεπε να κάνει. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε κόντρα με την Εταιρία που μισθώνει το Ακταίον διότι μέσα από αυτή την Επιχείρηση η ΔΕΡΜΑΕ και κατ’ επέκταση ο Δήμος έχει αρκετά κέρδη σε σχέση με τη διαχείριση στις προηγούμενες περιόδους».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, έκανε μία ενημέρωση για το πως έχει η κατάσταση με την επάρκεια νερού αυτή την περίοδο και ανέφερε ότι έγινε η σύνδεση των Κολυμπίων με το φράγμα και την ερχόμενη Τετάρτη πιθανόν η περιοχή να έχει νερό από εκεί.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη