Ο Ροδίτης κομμωτής του Ιμπραΐμοβιτς, της Λιζ Τέιλορ και της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου!

Ο Ροδίτης κομμωτής του Ιμπραΐμοβιτς, της Λιζ Τέιλορ και της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου!

Ο Ροδίτης κομμωτής του Ιμπραΐμοβιτς, της Λιζ Τέιλορ και της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4465 ΦΟΡΕΣ

Ο Μάικλ Καρπάθιος, που έφυγε 14 χρονών από τα Τριάντα, κι έγινε διάσημος

Έχει αυτό τον αέρα του πολίτη του κόσμου. Που πέτυχε, που συναναστρέφεται διασημότητες, που έχει πελάτες του τη βασιλική βελγική οικογένεια, τον μεγάλο και τρανό Ιμπραΐμοβιτς, όλη την ομάδα του Άγιαξ, αλλά και τη Λιζ Τέιλορ, που φρόντιζε συχνά όσο ζούσε.
Πίνει τσάι αντί για καφέ για να είναι ήρεμος όπως μου λέει, αυτό το μεσημέρι του καλοκαιριού ο παγκοσμίου φήμης κομμωτής Μάικλ Καρπάθιος, που έφυγε 14 χρονών μόνος του από τα Τριάντα, το χωριό του, αλλά επιστρέφει πάντα εδώ γιατί του λείπει το Τριαντενό χιούμορ, και γιατί όσο γκουρμέ κι αν είναι το φαγητό στους χώρους που κινείται, νοσταλγεί την Τριαντενή κουζίνα!
Όταν διαβάζεις βιογραφίες ανθρώπων γίνεσαι πιο πλούσιος και είναι φώτα πορείας η ζωή τους για τους υπόλοιπους. Μια τέτοια ζωή είναι κι η δική του, κι εδώ στον τόπο του πρέπει επιτέλους να την μάθουμε!

Φύγατε πολύ μικρός από τη Ρόδο και γίνατε πολύ μεγάλος!
Γεννήθηκα στην Ιαλυσό, τότε τα έλεγαν Τριάντα. Σε μικρή ηλικία έφυγα για το Τορόντο του Καναδά. Ήμουν 14 ετών. Βρήκα τον θείο μου στο Τορόντο που ήταν κομμωτής, αλλά και την αδελφή του πατέρα μου που έγινε η δεύτερή μου μάνα. Το ταξίδι για το Τορόντο είχε πολλούς σταθμούς. Στα 14 μου ταξίδεψα μόνος μου από Ρόδο-Αθήνα, Αθήνα-Ρώμη, Ρώμη-Λονδίνο, Λονδίνο-Σκωτία, Σκωτία-Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη-Τορόντο. Είχα πάρει το φτηνότερο εισιτήριο για να κάνω το πιο μεγάλο βήμα της ζωής μου.

Πάντα θέλατε να γίνετε κομμωτής;
Από 5 χρονών έκανα κοτσίδες στις αδελφές μου. Όταν η μητέρα μου με ρωτούσε τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω της έλεγα «κομμωτής». «Γιατί» με ρωτούσε, «γιατί θέλω να ομορφαίνω τις γυναίκες...» της απαντούσα.

Ποιες είναι οι όμορφες γυναίκες; Υπάρχουν άσχημες γυναίκες σήμερα;
Η ομορφιά της γυναίκας πιστεύω είναι εσωτερική. Εγώ δεν έχω γνωρίσει καμία άσχημη γυναίκα. Επομένως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ψυχή. Ένας καλός καλλιτέχνης παίρνει το είδωλο και το φτιάχνει. Το ίδιο και η κομμωτική. Όταν κόβω μαλλιά, βλέπω το σώμα της γυναίκας, τον αυχένα της, την προσωπικότητά της, τα μάτια της, ποια είναι η δουλειά της... Το κλειδί της ομορφιάς είναι να σου αρέσει ο εαυτός σου. Έχω πάει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, και στα νησιά, στην Κρήτη, στην Κάρπαθο, σε πολλά. Βλέπω ότι οι Ελληνίδες βάφουν πολύ τα μαλλιά τους ξανθά. Τρως ελιές, έχεις άλλη νοοτροπία γιατί θέλεις να μοιάσεις στις Βορειοευρωπαίες; Στις περισσότερες δεν μου αρέσει καθόλου το ξανθό και μετά κάνουν ντεκουπάζ, μετά βάζουν εξτένσιον γιατί σπάει η τρίχα... Η γυναίκα που κάνει όλη αυτή την εργασία δεν αισθάνεται πολύ ευτυχής με τον εαυτό της.


Έχετε αποκτήσει μεγάλη φήμη, σε πολλές χώρες του κόσμου! Ζείτε στην Ολλανδία, αλλά σας αναζητούν από παντού!
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αναγνωρίσει την ποιότητα της σκέψης που έχω και την ποιότητα της δουλειάς μου. Έρχονται πελάτες από τη Νέα Υόρκη και με βρίσκουν στην Ολλανδία, να τους κόψω τα μαλλιά.

Και η βασιλική οικογένεια του Βελγίου είναι πελάτες σας!
Είχαν έρθει σ’ ένα μεγάλο πάρτι της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας, όταν βασίλισσα ήταν η Βεατρίκη και από τότε όποτε με χρειάζονται μου τηλεφωνούν και πηγαίνω στο Βέλγιο ή έρχονται στο Άμστερνταμ. Εγώ αποφασίζω ποιον θα κουρέψω, ποια πελάτισσα θα πάρω. Μπορώ να πω αύριο ή μπορώ να πω τους επόμενους μήνες επειδή ταξιδεύω πολύ.

Χτενίζετε σε Fashion Shows, παραδίδετε σεμινάρια…
Γύρισα από τον Καναδά τις προηγούμενες μέρες. Μετά από χιλιάδες κόσμο που έχω γνωρίσει, δίνω μαθήματα σε άλλους. Άλλοι μαθαίνουν, άλλοι δεν μαθαίνουν γιατί δεν είναι γεννημένοι γι’ αυτή τη δουλειά. Πολλοί νέοι κομμωτές σκέφτονται: αν γίνω κομμωτής, θα κερδίζω πολλά λεφτά! Εγώ πέρασαν 40 χρόνια για να κερδίσω πολλά λεφτά. Δεν θέλω να έχω στρες στη δουλειά μου. Είδα κομμωτές στην Αθήνα να μιλάνε στο τηλέφωνο και να κόβουν μαλλιά. Εκείνη τη στιγμή δημιουργείς, είσαι σώμα και πνεύμα απασχολημένος. Ποτέ δεν αγάπησα την υλική αξία της δουλειάς μου.


Μεταξύ των διασήμων, πελάτισσά σας ήταν και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ιμπραΐμοβιτς!
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ερχόταν και μου έδινε ανοιχτό τσεκ. Της έλεγα: «όλοι πληρώνουν το ίδιο». Αλλά και την επόμενη φορά και την επόμενη, ξανά το ίδιο, ερχόταν με ανοιχτό τσεκ. Όλη η ομάδα του Άγιαξ, ήταν πελάτες μου, ο Ιμπραΐμοβιτς ναι, βέβαια, και οι Έλληνες του Άγιαξ ο Νίκος Μαχλάς, ο Άγγελος Χαριστέας... Αγάπησαν τον τρόπο σκέψης μου και το ότι δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. Έχω μία πολύ διάσημη κυρία και πλούσια, η οποία έρχεται από δύο ώρες μακριά, για εμένα στο Άμστερνταμ. Την πρώτη φορά την ρώτησα «γιατί» και μου είπε «έχω γυρίσει πολλούς, κανείς δεν μου κάνει αυτό που θέλω». Την άφησα να μου πει ποιο είναι το πρόβλημά της. Μου λέει «έχω ένα σπίτι στη Νορμανδία, κι όταν ανεβαίνω στο ποδήλατό μου τα μαλλιά μου ανεβαίνουν πάνω, στέκονται όρθια». Της απαντάω «να αγοράσετε άλλο ποδήλατο»! Γελάσαμε κι οι δύο. Κανείς δεν της έδωσε την προσοχή που ήθελε. Επί δυόμιση ώρες τη φρόντισα. Αυτό χρειάζεται αυτή η κυρία, την προσοχή. Σε έξι εβδομάδες ξαναήρθε για να μου πει πόσο ευτυχής είναι, κι ότι αγόρασε και καινούργιο ποδήλατο. (γέλια)

Δεν θα ήταν εύκολο να φτάσετε τόσο ψηλά!
Εάν αγαπάς αυτό που κάνεις, όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές. Κι αν είσαι άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό. Όπως λένε, το αλεξίπτωτο λειτουργεί μόνο όταν είναι ανοιχτό. Η κομμωτική είναι γεωμετρία, δεν κόβεις μαλλιά και φεύγεις. Το ξεκίνησαν οι Αρχαίοι Έλληνες, κι εμείς στην Ελλάδα δεν το ξέρουμε. Πηγαίνω σε μουσεία, βλέπω τ΄ αγάλματα, τον τρόπο που είναι φτιαγμένα τα μαλλιά τους και εμπνέομαι.

Ζείτε στο Άμστερνταμ κυρίως!
Ναι, η σύζυγός μου είναι Ολλανδέζα. Το αγαπάω το Άμστερνταμ, εμπνέομαι. Με έχει καθορίσει το περιβάλλον και ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Κατάλαβα ότι η ποιότητα της ζωής δεν εξαρτάται από το χρήμα, εξαρτάται από τον τρόπο σκέψης. Υπάρχουν πλούσιοι που είναι φτωχά μυαλά, το αλεξίπτωτο δεν λειτουργεί εκεί. (γέλια)


Θα λείψετε λίγο και θα ξανάρθετε στη Ρόδο αυτό το καλοκαίρι!
Θα είμαι στην Αθήνα, έχω συνάντηση επαγγελματική και 19 Αυγούστου θα είμαι ξανά στη Ρόδο. Στο Ηράκλειο έχω το δικό μου κομμωτήριο που το δουλεύουν άνθρωποι τους οποίους έχω εκπαιδεύσει εγώ, έχουμε την ίδια φιλοσοφία. Πάει πολύ καλά.

Και τη Ρόδο δεν την ξεχνάτε.
Έρχομαι τουλάχιστον δύο με τρεις φορές το χρόνο, κι αν το όνειρό μου πραγματοποιηθεί, να φέρω τη δική μου φιλοσοφία στη Ρόδο, θα έρχομαι συχνότερα. Μου λείπει η Ρόδος, το χιούμορ, το ροδίτικο χιούμορ, το Τριαντενό. Και η μαγειρική η Τριαντενή. Ο γιος μου είναι διάσημος μάγειρας, ο γαμπρός μου επίσης. Ο γιος μου, ο Τζόναθαν Καρπάθιος, είναι ο πρώτος σεφ στον κόσμο που έκανε γνωστή τη βιολογική διατροφή με βάση τις αρχές του Ιπποκράτη. Ο Ιπποκράτης είπε ότι το φάρμακο του ανθρώπου είναι η διατροφή, δεν τρώμε ό,τι βρίσκουμε.

Δεν έγιναν κομμωτές τα παιδιά σας!
Έχω ένα γιο, μία κόρη και τέσσερα εγγόνια. Η εγγονή μου η Μίνα είναι 10 ετών και της έχω δώσει ήδη τις πρώτες κατευθύνσεις, της έχω δώσει ψαλίδι.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος