Θα συνδεθεί με το φράγμα ο οικισμός των Κολυμπίων

Θα συνδεθεί με το φράγμα ο οικισμός των Κολυμπίων

Θα συνδεθεί με το φράγμα ο οικισμός των Κολυμπίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 539 ΦΟΡΕΣ

Η σύνδεση των Κολυμπίων με το φράγμα αναμένεται να έχει γίνει μέχρι αύριο, Τετάρτη, ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου επίκειται και αυτή των Στεγνών, κάτι που αναμένεται να λύσει το πρόβλημα στις περιοχές αυτές, όπως δήλωσε χθες το μέλος της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ, Αντιδήμαρχος, Αγαπητός Πάλλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πήγε πάρα πολύ καλά η παρέμβαση που έγινε ώστε να συνδεθεί το φράγμα με το δίκτυο μεταφοράς νερού στη δεξαμενή. Επίσης, μετά από καιρό που... έψαχναν τη βάνα, όπως έχει γίνει γνωστό, τελικά με μία τεχνική που μπορούσε να γίνει επιτόπου, χωρίς να κοπεί το δίκτυο, τοποθετήθηκε η βάνα και προχώρησε η σύνδεση.

Χθες το πρωί, ο κ. Πάλλας είχε μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη, και είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει δοθεί το νερό στη δεξαμενή και θα καλυφθούν οι ανάγκες των Κολυμπίων ούτως ώστε να ελαφρυνθεί λίγο και η υπόλοιπη περιοχή των Αφάντου.

«Με αυτό νομίζω λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων ετών στην περιοχή των Αφάντου. Έπεται η σύνδεση στα Στεγνά, πιστεύω και αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Αυγούστου και να λυθούν δύο σοβαρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στις δύο συγκεκριμένες περιοχές. Δεν τελειώνουμε όμως εδώ. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να τρέξουμε να τα υλοποιήσουμε για να λύσουμε το πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Πάλλας.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αύριο, Τετάρτη, έχουν προγραμματίσει μία συνάντηση με τον κ. Μανωλάκη, για να ιεραρχήσουν και να λύσουν προβλήματα χρόνια σε ό,τι αφορά το νερό. Πιστεύει, ακόμη, ότι με τις νέες γεωτρήσεις που έκανε η ΔΕΥΑΡ θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες για νερό στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, εξακολουθούν και υφίστανται αρκετά προβλήματα και σε άλλα χωριά, όπως για παράδειγμα σε Μανδρικό και Κάμειρο Σκάλα, αφού είχαν δύο γεωτρήσεις που απέτυχαν μια και δεν βρέθηκε καθόλου νερού. Επίσης, χθες παρουσιάστηκε πρόβλημα και στην Ελεούσα κάτι που αποδίδεται στην ανομβρία. Ευχήθηκε, λοιπόν, το χειμώνα να έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του υδροφόρου ορίζοντα, κάτι βέβαια που είναι πολύ δύσκολο. Σε ένα χρόνο όμως αν δεν έχουμε βροχές, θα υπάρχει πρόβλημα.

«Νομίζω, όμως, ότι από πλευράς ΔΕΥΑΡ γίνεται το καλύτερο δυνατόν να μπορέσουμε να σταθεί όρθιο το νησί, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, και ν’ ανταποκριθούμε στη ζήτηση του νερού», είπε ακόμη.

Επίσης, ένα μικρό πρόβλημα παρουσιάστηκε χθες στη Λίνδο και μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν οι τεχνικοί της ΔΕΥΑΡ, ανακάλυψαν ότι έγινε μία δολιοφθορά, όπως είπε, καθώς ήταν στραγγαλισμένη η βάνα μίας γεώτρησης και μειώθηκε η παροχή κατά 80 κυβικά. Πάντως, δεν μπορούν να πουν με σιγουριά ακόμη αν πρόκειται για αμέλεια ή έγινε επί τούτου. Βρέθηκε, όμως, το πρόβλημα, τώρα στέλνουν τις ακριβείς ποσότητες νερού ενώ θα έστελναν και τα βυτία για να ενισχύσουν τη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι να ανακάμψει.

Ερωτηθείς ακόμη ο κ. Πάλλας εάν πιστεύει ότι θα μπορέσει η ΔΕΥΑΡ να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση μέχρι τα τέλη του μηνός, απάντησε:

«Το πρόβλημα θα είναι αισθητό αλλά θ’ αντέξει (σ.σ. η ΔΕΥΑΡ). Το θέμα, όμως, είναι να καταλάβει και ο κόσμος να περιορίσει την κατανάλωση. Δεν μπορεί δηλαδή να κουβαλάμε με τα βυτία (νερό) και να έχει κατοίκους της περιοχής να κρατάνε τα λάστιχα να πλύνουν τα τσιμέντα. Αυτό είναι υπερβολή, δεν ξέρω αν μπορούν να το καταλάβουν οι δημότες μας αλλά νομίζω ότι πρέπει και αυτοί να βοηθήσουν σε όλη αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι δεν είναι μόνο η Ρόδος που έχει προβλήματα με το νερό αλλά όλη η Ευρώπη τα αντιμετωπίζει και θα πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος ότι πρέπει να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Είπε, ακόμη, ότι, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, έγινε μία μεγάλη προσπάθεια από πλευράς ΔΕΥΑΡ να εντάξει έργα, να τα υλοποιήσει, αλλά δεν είναι εύκολο να δοθεί και η παροχή του νερού που χρειάζεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αφού απαιτείται κάποιος χρόνος για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σχετικά με την παράνομη άρδευση σε κάποια χωριά, είπε ότι εντόπισαν αρκετά κακώς κείμενα ωστόσο το κατάλαβαν και οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών και τον τελευταίο καιρό πάμε αρκετά καλά, δεν υπάρχουν ελλείψεις αλλά παρουσιάζονται προβλήματα τις ώρες της μεγάλες ζήτησης. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για νέες γεωτρήσεις και υπάρχει ήδη ανάδοχος. «Εμείς από πλευράς ΔΕΥΑΡ πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ούτως ώστε να σταθούμε όρθιοι σε ό,τι αφορά το νερό», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την επέκταση του αγωγού από το φράγμα προς Κάλαθο, είχαν υποσχεθεί περίπου 4 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο για να πάρουν το δίκτυο μέχρι εκεί, όμως το ποσό αυτό δεν έχει έρθει και από τη στιγμή που δεν υπάρχει κωδικός με χρήματα δεν μπορεί να δημοπρατηθεί, παρ’ όλο που είναι έτοιμη η μελέτη. Απηύθυνε, επίσης, έκκληση σε ξενοδοχεία που διαθέτουν αφαλατώσεις αλλά δεν τις χρησιμοποιούν και είναι “κουμπωμένα” στο δίκτυο που καταρρέει.

Είπε, ακόμη, ότι έχουν τη δυνατότητα να δρομολογήσουν κάποια έργα για ν’ ανασάνει η περιοχή της Νότιας Ρόδου και ο ίδιος θα μεταβεί εκεί μαζί με τεχνικό της ΔΕΥΑΡ την ερχόμενη εβδομάδα για να δουν τέσσερις γεωτρήσεις που έχουν νερό και μπορούν να καλύψουν αυτή την περιοχή, να γίνει η μελέτη και να δημοπρατηθεί.

Για την Ιαλυσό είπε ότι αποκαταστάθηκε μία ζημιά που υπήρξε από δίκτυα που παίρνει νερό και έτσι θεωρεί ότι θα καλυτερεύσει το σύστημα υδροδότησης στην περιοχή.

Κλείνοντας, είπε ο κ. Πάλλας: «Θα πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε αυτό τον δύσκολο μήνα. Είναι ο πιο δύσκολος μήνας του χρόνου, οι αφίξεις είναι πάρα πολλές και θα πρέπει οι επιχειρηματίες και οι ξενοδόχοι να βοηθήσουν λίγο τη ΔΕΥΑΡ»…

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου