Στο Συμβούλιο Εφετών θα προσφύγουν Μαχαιρίδης, Χατζηδιάκος, Κουσουρνάς

Στο Συμβούλιο Εφετών θα προσφύγουν Μαχαιρίδης, Χατζηδιάκος, Κουσουρνάς

Στο Συμβούλιο Εφετών θα προσφύγουν Μαχαιρίδης, Χατζηδιάκος, Κουσουρνάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3302 ΦΟΡΕΣ

Για το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για τις πλημμύρες

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να προσφύγουν στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου οι κ.κ. Μαχαιρίδης, Κουσουρνάς, Χατζηδιάκος ζητώντας να εξαφανιστεί το αντίστοιχο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου το οποίο τους παραπέμπει σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στο νησί μας τον Νοέμβριο του 2013, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοι των εμπλεκομένων μελετούν τα όσα αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα προκειμένου να συντάξουν και να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες την έφεση που θα καταθέσουν στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.

Με αυτή θα ζητούν να «εξαφανιστεί» το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου αιτιολογώντας την άρνηση των κατηγοριών που τους αποδίδεται.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις τους στη «Ροδιακή» οι συνήγοροι υπεράσπισης των εμπλεκομένων κ.κ. Κώστας Σαρρής, Γρηγόρης Μοράρης, Δημήτρης Σαλαμαστράκης και Φώτης Κωστόπουλος δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που να στοιχειοθετούν τα αδικήματα σε βάρος των πελατών τους.

Ειδικότερα ο κ. Κώστας Σαρρής είπε πως δεν έχει ακόμη μελετήσει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, έχει όμως πληροφορηθεί πως παραπέμπει τους κ.κ. Μαχαιρίδη, Κουσουρνά και Χατζηδιάκο για το αδίκημα της πλημμύρας. Επ’ αυτού δήλωσε ότι «αυτό (το αδίκημα) δεν στέκει διότι δεν έχει υπαιτιότητα για αυτό που συνέβη!

Δεν μπορεί δηλαδή να συνδέεται η πλημμύρα με κάποιον που την προξένησε. Δεν στέκει σαν κατηγορία, απλώς έπρεπε να γίνει μία κατηγορία προκειμένου να υπάρχει ένα αδίκημα για να αποφανθεί το δικαστήριο και να απαλλαγεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών από την ευθύνη, ας πάει στο δικαστήριο να κρίνει το δικαστήριο την υπόθεση. Πιστεύω όμως, ότι έτσι τουλάχιστον όπως την άκουσα, εκ προθέσεως προξένησε πλημμύρα, δεν στέκει» κατέληξε ο κ. Σαρρής.

Αλλά και από την πλευρά του ο κ. Γρηγόρης Μοράρης ξεκαθάρισε «Είναι βεβαιά η προσφυγή μας στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου! Με επάρκεια υποστηρίξαμε ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή, καμία ευθύνη δεν βαραίνει τον Γιάννη Μαχαιρίδη για τα ζητήματα τα οποία τον κατηγορούν.

Για αυτό και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να ανατρέψουμε το πρωτόδικο βούλευμα επειδή θεωρούμε ότι δεν αποδίδει – ως προς τον Γιάννη Μαχαιρίδη μιλάω εγώ- δικαιοσύνη. Διότι με όσα υποστήριξε εγγράφως και απέδειξε, θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Της αθωότητας του κ. Στάθη Κουσουρνά υπεραμύνθηκε με δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Σαλαμαστράκης, ο οποίος και δήλωσε στη «Ροδιακή» ότι σε καμία περίπτωση ο πρώην δήμαρχος «δεν ευθύνεται έτσι όπως ήταν η κατάσταση και τα γεγονότα και ειδικά σύμφωνα με την κατηγορία που του αποδίδεται».

Αλλά και ο κ. Φώτης Κωστόπουλος δήλωσε έκπληκτος από το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, αφού, όπως είπε, αποδεικνύεται ότι δεν συντρέχουν τα αδικήματα.

Αναλυτικά ο κ. Κωστόπουλος είπε τα εξής:

«Με εξέπληξε το παραπεμπτικό βούλευμα για την πλημμύρα και την έκθεση διότι τα αδικήματα όπως και αναλυτικά αναφέραμε στο υπόμνημα, το οποίο καταθέσαμε και αποδείξαμε, δεν συντρέχουν αντικειμενικά. Διότι ούτε πλημμύρα υπήρξε και πολύ δε περισσότερο έτσι όπως περιγράφεται στο νόμο, η έκθεση.

Με την έννοια ότι ο τρόπος που περιγράφονται τα αδικήματα αυτά στον Ποινικό Κώδικα δεν ανταποκρίνεται στις καταστάσεις στις οποίες συνέβησαν».

Ζητήματα και ερωτήματα
Η απόφαση αυτή του Δικαστικού Συμβουλίου της περιοχής μας, προκάλεσε και προβληματισμό για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να επιφέρει ιδίως στον κ. Χατζηδιάκο, ενόψει και των δημοτικών εκλογών και της εκ νέου υποψηφιότητάς του.

Νομικοί κύκλοι πάντως ξεκαθαρίζουν πως τα άρθρα του Κλεισθένη είναι σαφή και τονίζουν ότι υπάρχει «κώλυμα» μόνο εφόσον έχει ληφθεί τελεσίδικη απόφαση, κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν απαιτούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν. Την ίδια ώρα προκύπτουν και ερωτήματα αναφορικά με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, τον αριθμό των εμπλεκομένων αλλά και τις κατηγορίες για τις οποίες παραπέμπονται.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους της περιοχής μας, από τις καταθέσεις των μαρτύρων φέρεται να είναι ξεκάθαρο πως οι όποιες ευθύνες βαραίνουν και άλλες αρχές όπως για παράδειγμα την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, κάτι που και κατά την απολογία τους έχουν επισημάνει οι τρεις εμπλεκόμενοι.

Επίσης προκύπτουν και νομικής φύσεως ζητήματα, τα οποία θα κληθεί να εξετάσει το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου με την προσφυγή που θα κατατεθεί εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, στην υπόθεση θα υπάρξει και συνέχεια….

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων