ΑΑΔΕ: Επιχείρηση για χρυσές βίλες νοικιασμένες με “μαύρα”

Τουλάχιστον εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της Ειδικής ομάδας Δράσης της ΑΑΔΕ που επιδίδεται σε επιχείρηση εντοπισμού πολυτελών κατοικιών που διατίθενται με υψηλό αντίτιμο αλλά χωρίς παραστατικά κυρίως σε αλλοδαπούς, προσπορίζοντας στους ιδιοκτήτες τους «μαύρα» εισοδήματα.

Οι ελεγκτές ξεκινούν από την αναζήτηση σε εξειδικευμένα sites, που απευθύνονται κυρίως σε αλλοδαπούς επισκέπτες, με πολύ «βαριά» πορτοφόλια προσφέροντάς τους διακοπές στις βίλες των ονείρων τους.
Ακολουθούν οι διασταυρώσεις με τα όσα δηλώνουν οι ιδιοκτήτες στην εφορία και ο κανόνας είναι ότι οι πολυτελείς κατοικίες, που διαφημίζουν απίστευτες ανέσεις και παροχές, εμφανίζονται ως «κενές» στο Ε2, όπερ σημαίνει ότι δεν παράγουν εισόδημα.

Βασικό εμπόδιο στην επιχείρηση είναι η απουσία κάθε συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και υπουργείου Οικονομικών, από την οποία εύκολα θα μπορούσαν να εντοπιστούν τα «μαϊμού» «κενά» ακίνητα.
Το τρίτο στάδιο ελέγχου γίνεται επί τόπου και όπως μαρτυρούν οι νέες υποθέσεις, τα «λαβράκια» που υπάρχουν είναι πολλά.
Ενδεικτικά ειδικό συνεργείο εφοριακών έφτασε στη Φολέγανδρο, με «στόχο», πολυτελή κατοικία, που έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς και σε ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Από την 4μελή οικογένεια Γερμανών, που είχαν νοικιάσει τη βίλα για 11 ημέρες, ζητήθηκαν τα σχετικά παραστατικά και αποκαλύφθηκε ότι το ποσό (17.000 ευρώ) είχε κατατεθεί σε λογαριασμό γερμανικής τράπεζας. Στη συνέχεια, από τη διασταύρωση με τις φορολογικές δηλώσεις προέκυψε ότι η μια εκ των ιδιοκτητών δεν δήλωσε ποτέ εισόδημα από το ακίνητο, παρά το ότι υπολογίζεται ότι ενοικιάζεται με αυτόν τον τρόπο για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τις αναφορές του κλιμακίου, το ακίνητο δεν μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις περί Airbnb γιατί παρέχει και άλλες υπηρεσίες πλην κλινοσκεπασμάτων κι αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες έπρεπε να κάνουν έναρξη εργασιών. Η επόμενη κίνηση θα είναι το άνοιγμα του λογαριασμού.
Έτερος αγαπημένος προορισμός η Μύκονος. Ερευνώνται τουλάχιστον 2 περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, που χρησιμοποιούνται από ξένες προσωπικότητες και αστέρες του Hollywood, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για ποσά ως και 300.000 ευρώ ανά σεζόν. Μάλιστα εντοπίστηκε περίπτωση βίλας που ενοικιαζόταν για 3.000 ευρώ/ημέρα, χωρίς παραστατικά.  

Στην «τσιμπίδα» της Ομάδας Δράσης έχουν ήδη πιαστεί άλλες 4 περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών, που νοικιάζονται με «μαύρα» στη Σαντορίνη. Οι τιμές κυμαίνονται από 1.500 ως 7.000 ευρώ/ημέρα, ανάλογα την περιοχή, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως βίλες στην Οία, που είναι χτισμένες πάνω στο κύμα.