Ένας Ροδίτης επιχειρηματίας χρηματοδότησε το βιβλίο για το Γεννάδι της Ρόδου

“Είναι νομίζω σπάνιο, αν όχι πρωτάκουστο, για τα δεδομένα της Ρόδου, ένας ιδιώτης να χρηματοδοτεί την έκδοση ενός βιβλίου για ένα χωριό του νησιού μας.

Θεωρώ επομένως και υποχρέωση, όχι μόνο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο και παλιό συμμαθητή μου από το Βενετόκλειο Γυμνάσιο Γρηγόρη Τσ. Παλλά, που πίστεψε στην εργασία μου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Γενναδιού και μου πρότεινε ο ίδιος να θελήσω να αποδεχθώ τη χρηματοδότηση για την έκδοσή του, αλλά και να πω δυο λόγια παραπάνω για εκείνον.

Τα λόγια μου είναι φτωχά για να εκφράσουν έστω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στον καλό μου φίλο. Οφείλω όμως να πω δυο λόγια για την προσωπικότητά του για όσους τυχόν δεν τον γνωρίζουν και θέλουν να πληροφορηθούν δυο πράγματα για ένα Ροδίτη που τίμησε την ιατρική επιστήμη και την πατρίδα μας στην Ελβετία, χρόνια τώρα από τη δεκαετία του '70.

Ο Γρηγόρης Παλλάς του Τσαμπίκου γεννήθηκε στη Λίνδο και σπούδασε την ιατρική επιστήμη στην Ελβετία, παίρνοντας την ειδικότητα του χειρούργου οφθαλμίατρου.

 -Το 1979 έγινε επιμελητής στην πανεπιστημιακή κλινική της Βασιλείας-Άαραου (Aarau).
-Το 1980 έγινε υποδιευθυντής στο Νοσοκομείο του ΄Ααραου.
-Το 1982 εκλέχτηκε διευθυντής στο καντονιακό νοσοκομείο του Όλτεν (Olten) και παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1990.
-Το 1994 άνοιξε δική του οφθαλμολογική κλινική για να συνεχίσει να ανοίγει νέες κλινικές μέχρι σήμερα, (άλλες τρεις) και ιατρεία σε 14 πόλεις.

Επίσης το 2009 αγόρασε ένα ξενοδοχείο με συνεδριακό κέντρο στο Όλτεν, το οποίο συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο στην Κεντρική Ελβετία.

Να σημειωθεί ότι σήμερα πλέον ο Γρηγόρης Παλλάς είναι συνταξιούχος και τις επιχειρήσεις αυτές διευθύνει ο πρωτότοκος γιος του Γιώργος-Τσαμπίκος. Τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στη Ρόδο, όπου πλέον έχει στην ιδιοκτησία του το ξενοδοχείο "Agla", το οποίο και διευθύνει ο ίδιος ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Η χρηματοδότρια εταιρία έχει την επωνυμία "2π Γ. Παλλάς Επενδύσεις Ξ.Τ.Α.Ε.".

Κι ένα ακόμα λόγο θέλω να πω με ειλικρίνεια. Χωρίς τη χρηματοδότηση του Γρηγόρη Παλλά, η έκδοση του βιβλίου (ενός βιβλίου με 688 σελίδες, 457 φωτογραφίες και έναν έγχρωμο αναδιπλούμενο χάρτη του Γενναδίου) θα ήταν ανέφικτη.

Φίλε ανεκτίμητε σ' ευχαριστώ και να γνωρίζεις πως θα είμαι δίπλα σου σε ό,τι θελήσεις και σε ενδιαφέρει σε σχέση με την ιστορία του τόπου μας και τους ανθρώπους του.

Εύχομαι η εδώ επιχειρηματική σου δραστηριότητα να ευδοκιμήσει όπως και στην Ελβετία, όπου ανάλωσες το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου με αιχμή την ιατρική επιστήμη που τόσο αγάπησες.

Τέλος, εύχομαι το παράδειγμά του να μιμηθούν και άλλοι επιχειρηματίες προς όφελος της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Ρόδος 13.8.2018
Με εκτίμηση και αγάπη
Κώστας Ε. Σκανδαλίδης”