Παλαιά Αλικαρνασσός του  Μ. Ν. Τριανταφύλλου

Toυ
Θανάση
Καραναστάση

Το δράμα των Ελλήνων προσφύγων το παρακολουθούσαμε πολλά χρόνια πριν μέσα από τις ανακοινώσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Μετά τα δελτία ειδήσεων του ραδιοφώνου ακολουθούσαν οι αναζητήσεις προσώπων που είχαν χαθεί μέσα στον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες.
Μέλη ολόκληρων οικογενειών είχαν διασκορπιστεί σε διαφορετικούς τόπους εντός και εκτός Ελλάδας.

Αμέτρητες ιστορίες συνθέτουν το προσφυγικό δράμα, ιδίως μετά την μικρασιατική καταστροφή.
Μία απ’ αυτές είναι και εκείνη που περιγράφει στο βιβλίο του «Παλαιά Αλικαρνασσός» ο καλός συνάδελφος και φίλος Μιχάλης Τριανταφύλλου.

Ψάχνοντας να βρει τις οικογενειακές του ρίζες από τη μεριά του πατέρα του, ο Μιχάλης αφιέρωσε 20 ολόκληρα χρόνια σε μιαν από κάθε άποψη κοπιώδη έρευνα.

Μελέτησε συστηματικά ιστορικά αρχεία, επίσημα έγγραφα, ελληνικά και τουρκικά, κατέγραψε πληροφορίες από συγγενικά πρόσωπα αλλά και από μέλη άλλων προσφυγικών οικογενειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκέντρωσε βιογραφικά, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα και ταξινομώντας όλο αυτό το υλικό κατάφερε να συνθέσει την ιστορία της οικογένειάς του για μια περίοδο δύο αιώνων!

Το ενδιαφέρον του δεν εξαντλήθηκε όμως μόνο στην ιστορία των προγόνων του.
Η έρευνά του προχώρησε και στην καταγραφή των συνθηκών από τη ζωή του ελληνικού πληθυσμού στην Αλικαρνασσό, στο Πετρούμι όπως είναι ευρύτερα γνωστό.

Στις περίπου 350 σελίδες αυτού του βιβλίου ο αναγνώστης βρίσκει κάθε είδους πληροφορία για την ζωή των Πετρουμιανών.
Μαθαίνει για τις οικονομικές δραστηριότητες και τις επαγγελματικές ασχολίες τους.
Ενημερώνεται για τα ήθη και έθιμά τους, για τις γιορτές και τα πανηγύρια τους, για την κοινοτική και κοινωνική τους οργάνωση.

Στο ίδιο βιβλίο περιέχονται επίσης περιγραφές των εκκλησιών, των μοναστηριών και των νεκροταφείων της Παλαιάς Αλικαρνασσού.
Αναφέρει ακόμη ονόματα οικογενειών και περιχώρων της περιοχής και πολλά άλλα τα οποία δεν χωρούν φυσικά σ’ αυτό το σημείωμα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον για μένα έχει το γλωσσάρι που υπάρχει στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.
Σε αυτό βρήκα λέξεις που χρησιμοποιούμε και στο δικό μου χωριό.
Το βιβλίο του Μ. Τριανταφύλλου είναι ένα πολυτιμώτατο δώρο στους απογόνους των Πετρουμιανών όπου κι αν ζουν.

Και είναι καρπός μιας εξαντλητικής έρευνας είκοσι ετών.
Είναι πραγματικός άθλος η μοναδική στο είδος της αυτή εργασία. Εργασία για την οποίαν ο Μ. Τριανταφύλλου αφιέρωσε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του.