Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 633 ΦΟΡΕΣ

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε σε ολόκληρη τη Δωδεκάνησο η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε η Νίσυρος, όπου χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε και φέτος το νησί προκειμένου να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας της Σπηλιανής, ενώ το αδιαχώρητο επικράτησε και σε άλλα νησιά όπως στους Λειψούς, όπου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την προσεχή Τετάρτη, παραμονή της γιορτής των εννιάμερων της Παναγιάς!

Από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, ο Δεκαπενταύγουστος ή αλλιώς το Πάσχα του Καλοκαιριού, είναι η μέρα αυτή όπου τιμάται η μετάσταση της Παναγίας από τη Γη στον Ουρανό. Για αυτό και όλος ο κόσμος προτρέχει να προσκυνήσει σε όποια εκκλησία μπορεί να βρεθεί.

Δεν υπάρχει σημείο της χώρας μας, που να μην γιορτάζει την ημέρα αυτή, ωστόσο ορισμένες περιοχές καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον αλλά και τους πιστούς κατά χιλιάδες.
Αυτό συνέβη για ακόμη μία φορά και φέτος στη Νίσυρο, όπου από την παραμονή έως και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου έφθασαν στο νησί γύρω στις 5.500- 6.000 κόσμου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού κ. Χριστοφή Κορωναίο οι επισκέπτες αυτοί μετέβησαν στο νησί με τα πλοία από την Κω και δεν προσμετρούνται σε αυτούς που είχαν μεταβεί στη Νίσυρο τις προηγούμενες ημέρες. Ο κ. Κορωναίος έκανε λόγο για «ρεκόρ αφίξεων και ρεκόρ προσκυνητών» φέτος τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό που όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στο νησί μας για να προσκυνήσουν την Παναγία, επισκέπτονται το νησί και έτσι η Νίσυρος έζησε μία μέρα πανηγυριού, δόξης και αγαλλίασης»!

Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ο κόσμος γεύεται τη γνωστή ρεβιθάδα που προσφέρεται στην αίθουσα με την εικόνα της Παναγίας και την επόμενη μέρα το κρέας με τις πατάτες.

Φέτος προσφέρθηκε φαγητό σε περισσότερους από 5000 προσκυνητές.
«Ήτανε μία μέρα γιορτινή, η οποία γίνεται κάθε χρόνο και προσπαθούμε να τηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας. Υπάρχει σύμπνοιας αγάπης, φιλίας, έρχονται οι περισσότεροι Νισύριοι που ζουν στην Αμερική, στην Αθήνα, στη Ρόδο και είναι μεγάλη υπόθεση να συνεχίζονται οι παραδόσεις μας» είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Κορωναίος καταλήγοντας έκανε γνωστό, πως μέχρι τα τέλη Αυγούστου υπάρχει 100% πληρότητα στο νησί και χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ως «την καλύτερη χρονιά που είχανε ποτέ» από πλευράς επισκεψιμότητας.

Πολλοί Έλληνες επισκέπτες στους Λειψούς
«Ρεκόρ δεκαετίας» χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά από πλευράς τουριστικής κίνησης στους Λειψούς, ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος, ο οποίος είπε ότι αυτό οφείλεται στη μεγάλη διαφήμιση που έγινε στην Αθήνα αλλά και στην προώθηση των πολιτικών γάμων με αποτέλεσμα όχι μόνο να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στο νησί, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών!

«Έχουμε πάρα πολλούς Έλληνες φέτος και χαιρόμαστε για αυτό, γιατί ξέρετε είναι πάρα πολύ καλοί πελάτες, αλλά κάπου αλλάζει και η ψυχολογία όταν έχεις πλέον τους Έλληνες ξανά να κάνουν διακοπές»!
Ο κ. Μάγγος είπε επίσης πως η κίνηση στο νησί φέτος «είχε διάρκεια» και εξήγησε ότι και ο Ιούνιος πήγε καλά, αλλά και ο Ιούλιος με εξαίρεση την τελευταία του εβδομάδα, οπότε έκανε μία μικρή «κοιλιά», αλλά ο Αύγουστος είναι πάρα πολύ «δυνατός», όπως πολύ καλός πιστεύει ότι θα είναι και ο Σεπτέμβριος που είναι και ο καλύτερος μήνας για διακοπές.

Στους Λειψούς το μεγάλο πανηγύρι γίνεται παραμονή από τα εννιάμερα της “Παναγίας, στις 22 Αυγούστου, και φυσικά στο επίκεντρο βρίσκεται η εικόνα της Παναγιάς του Χάρου”, που εκτός από μοναδική θεωρείται και θαυματουργή από τους κατοίκους του νησιού.
Η εικόνα της “Παναγιάς του Χάρου”, βρίσκεται στο βυζαντινό εκκλησάκι που κτίστηκε στο νησί το 1600 μ.Χ. από μοναχούς της Πάτμου.

Ο εορτασμός ξεκινά στις 22 Αυγούστου από τον καθεδρικό ναό του νησιού, και η τελετή της μεταφοράς της εικόνας της “Παναγιάς του Χάρου”, με τα ανθισμένα κρινάκια, ξεκινά το απόγευμα γύρω στις έξι.
Τα ανθισμένα κρινάκια στην εικόνα της Παναγιάς τοποθετούνται κάθε χρόνο φρέσκα, την 25η Μαρτίου στην εορτή του Ευαγγελισμού, τα οποία σιγά – σιγά ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, λίγες μέρες πριν τα εννιάμερα της Παναγιάς.

Στην πομπή προπορεύονται η φιλαρμονική και ακολουθεί η εικόνα της “Παναγιάς του Χάρου”, με τα ανθισμένα κρινάκια, ο ιερός κλήρος, ο δήμαρχος Λειψών, μέλη του Δ.Σ. Λειψών και οι υπόλοιποι επίσημοι.

Εκεί τελείται ο πανηγυρικός εσπερινός.

Η πομπή διανύει πεζή περίπου χίλια πεντακόσια περίπου μέτρα, μέχρι το ξωκλήσι της “Παναγίας του Χάρου”.

Η γιορτή συνεχίζεται με πανηγύρι στα παραλιακά μαγαζιά του νησιού, σε πολλά από αυτά υπάρχει ζωντανή μουσική και το γλέντι κρατά μέχρι το πρωί.

«Είναι η μεγαλύτερη τοπική γιορτή όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και ολόκληρου του έτους και όταν ευνοούν οι συνθήκες από πλευράς δρομολογίων, μπορούν να έρθουν ακόμη και 2.500 άτομα από τα γύρω νησιά – δήλωσε ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

Και φέτος ευνοούν οι συνθήκες διότι το Ν. Κάλυμνος θα έχει δρομολόγιο την Τετάρτη 22 Αυγούστου, οπότε και μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να μεταβεί στο νησί στις 9 το πρωί και να επιστρέψει στην Κάλυμνο ή στη Λέρο, στις 8 το βράδυ αυθημερόν».


(Φωτογραφίες από την εορτή της Παναγιάς της Σπηλιανής στη Νίσυρο: aegeanews.gr)

Διαβάστε ακόμη

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες