Έντονες αντιδράσεις για την παράλογη απόφαση

Αντιδράσεις και αγανάκτηση σε πανελλήνιο επίπεδο, προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης της Alpha Bank, να αναστείλει τη λειτουργία των υποκαταστημάτων της στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς, αφήνοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών αυτών χωρίς τραπεζική εξυπηρέτηση.

Όπως είναι γνωστό, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία των υποκαταστημάτων της στα νησιά της Τήλου, των Λειψών και της Κάσου!
Οι κάτοικοι των νησιών αυτών, με δεδομένο μάλιστα ότι πρόκειται για μοναδικά υποκαταστήματα τραπεζών, θα μείνουν χωρίς εξυπηρέτηση για τις συναλλαγές τους και χωρίς ΑΤΜ!
Η εξυπηρέτησή τους, όπως αναφέρουν οι “φωστήρες” της Alpha Bank, θα πραγματοποιείται από τα υποκαταστήματα της... Λέρου, της Καρπάθου και της Ιαλυσού Ρόδου!

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει εύλογη αναστάτωση και ανησυχίες στους κατοίκους των νησιών, κυρίως όμως αισθήματα οργής και αγανάκτησης, αφού για ακόμα μία φορά διαπιστώνουν ότι η πολιτεία τους συμπεριφέρεται και τους αντιμετωπίζει ως πολίτες... τρίτης κατηγορίας!

Την έντονη αγανάκτηση των κατοίκων, μεταφέρουν με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, οι δήμαρχοι Τήλου, Λειψών και Κάσου, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης.
Για το ζήτημα που προκλήθηκε προέβη χθες σε δηλώσεις ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα προέκυψε πολύ πρόσφατα. Η Τράπεζα Δωδεκανήσου έκλεισε και διάδοχη ήταν η Alpha Bank που είχε υποχρέωση να διατηρήσει αυτά τα ΑΤΜ και στα μικρά νησιά.

Η Alpha Bank φαίνεται ότι θέλει να τα κλείσει αλλά πιστεύω ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει -και σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην γίνει κάτι τέτοιο».
Ανέφερε παράλληλα ότι αναζητείται «ένα θεσμικό πλαίσιο που να δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα, με βάση τη διεθνή εμπειρία, όπως στη Γαλλία με απομακρυσμένες περιοχές, την Γερμανία κτλ. Πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε και με νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα τα νησιά αυτά να μπορούν να εξυπηρετούνται τραπεζικά», όπως προανήγγειλε.

Παρέμβαση της ΚΕΔΕ
Επικριτική ανακοίνωση για την απόφαση της τράπεζας Alpha Bank να κλείσει τα υποκαταστήματά της στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς, εξέδωσε η ΚΕΔΕ.
Στην ανακοίνωση, που φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, σημειώνεται ότι «είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2018 να αναγκάζονται οι κάτοικοι των μικρών νησιών να ταξιδεύουν ώρες σε άλλα νησιά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έστω και μία απλή τραπεζική συναλλαγή» και ζητείται «η παρέμβαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, προκειμένου να αρθεί η απόφαση και να δοθεί μία λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί».

Οπως αναφέρεται, «οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Είναι ανεπίτρεπτο παθογένειες όπως οι κακές θαλάσσιες συγκοινωνίες, η έλλειψη υποδομών, ιατρών και προσωπικού στους Δήμους να μην αντιμετωπίζονται με ριζικό και αποτελεσματικό τρόπο».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Απαιτείται Εθνική Νησιωτική Στρατηγική για την ανάδειξη της δυναμικής του Ελληνικού νησιωτικού χώρου».

Έντονη η αντίδραση της Περιφέρειας
Στην απόφαση διακοπής κάθε συνεργασίας με την Alpha Bank οδηγείται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας να αναστείλει μερικώς, από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018, τη λειτουργία των υποκαταστημάτων  της στα νησιά της Τήλου, των Λειψών και της Κάσου.
Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ευθύς μόλις ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, επέστρεψε στη Ρόδο,  από την Κάρπαθο, όπου βρέθηκε, για την υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, στην Όλυμπο Καρπάθου.

Ταυτόχρονα, ο Περιφερειάρχης αποφάσισε να καλέσει σε συνάντηση όλους τους Περιφερειακούς Διευθυντές  Τραπεζών.
Η αιφνίδια απόφασή της Alpha Bank, ενισχύει το αίσθημα της ανισότητας στους κατοίκους των τριών ακριτικών νησιών, από τους οποίους στερεί την παροχή στοιχειωδών τραπεζικών υπηρεσιών και τους αναγκάζει σε χρονοβόρες και δαπανηρές μετακινήσεις από νησί σε νησί. Φανερώνει δε πλήρη άγνοια των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών του ευάλωτου και εθνικά ευαίσθητου νησιωτικού χώρου, τις οποίες αντιμετωπίζει αμιγώς με οικονομίστικα κριτήρια, αγνοώντας προκλητικά τον οφειλόμενο κοινωνικό χαρακτήρα της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όταν αυτά οφείλουν την ύπαρξή τους στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Για την εξέλιξη αυτή, ο Περιφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Τα νησιά στηρίζουν την οικονομία της πατρίδας μας και το ελάχιστο που οφείλει η Πολιτεία σε αυτά είναι ίσες ευκαιρίες».

Επιστολή στους 3 δημάρχους
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η αιφνίδια είδηση της μερικής αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων της Alpha Bank στα νησιά σας, έρχεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα οικονομικής ανασφάλειας στους κατοίκους τους και αδιέξοδο σε αυτούς που επιμένουν να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε αυτά.

Σας ενημερώνουμε πως από τη μεριά μας, οδηγούμαστε στη διακοπή κάθε συνεργασίας με την Alpha Bank και καλούμε σε συνάντηση τους Περιφερειακούς Διευθυντές όλων των Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να εξεύρουμε λύση.
Στον αγώνα που δίνετε για ισονομία, αξιοπρέπεια και προοπτική ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε σύμμαχοι και συνοδοιπόροι έως ότου πάψουν οι νησιώτες μας να ζουν ως πολίτες Β’ κατηγορίας.

Με εκτίμηση
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Γιώργος Χατζημάρκος»

Διαμαρτυρία της Ένωσης των Δήμων
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του δ.σ. της Alpha Bank ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρει τα εξής:
«Η αιφνιδιαστική και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς απόφαση του Ομίλου “Alpha Bank” να διακόψει τη λειτουργία των υποκαταστημάτων λιανικής τραπεζικής στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των Τοπικών Κοινωνιών στα εν λόγω νησιά.

Συνυπολογίζοντας την ήδη δυσχερή θαλάσσια συγκοινωνία μεταξύ των νησιών αυτών με μεγαλύτερα αστικά κέντρα, είναι βέβαιο, ότι για μια απλή τραπεζική συναλλαγή, η οποία απαιτεί αυτοπρόσωπη παρουσία του πελάτη στο υποκατάστημα, τόσο τα έξοδα όσο και η ταλαιπωρία των νησιωτών θα είναι δυσανάλογη της απλότητας της συναλλαγής.

Οι πολίτες των μικρών και απομακρυσμένων νησιών της Ακριτικής Ελλάδας δεν είναι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β΄ κατηγορίας. Στο πλαίσιο μιας Εθνικής Στρατηγικής για την άμβλυνση των προβλημάτων που προκύπτουν από το έντονο νησιωτικό ανάγλυφο της Ελλάδας, αλλά και σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος για ειδική ρήτρα νησιωτικότητας στις εθνικές πολιτικές, είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να εξευρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση.

Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, σας καλούμε άμεσα σε αναστολή της μονόπλευρης απόφασης του Ομίλου σας, και σε συνέχιση της λειτουργίας των υποκαταστημάτων στα νησιά Τήλου, Κάσου, και Λειψών, ειδάλλως υποχρεούμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, να προβούμε σε δυναμικές αντιδράσεις.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.
Φώτης ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ
Δήμαρχος Ρόδου»

Δηλώσεις του Δημάρχου Λειψών
Την έκπληξή του για την αιφνιδιαστική ενέργεια της Alpha Bank να κλείσει τα υποκαταστήματά της σε Λειψούς, Κάσο και Τήλο εξέφρασε ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, ο οποίος αναμένει τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους!

Ο δήμαρχος Λειψών μιλώντας χθες στον “ΠΑΛΜΟ”, είπε χαρακτηριστικά πως «μας προκαλεί και εμάς απορία πως ξαφνικά εστάλη ένα φαξ σε αυτά τα τρία υποκαταστήματα και αναστέλλει την λειτουργία τους. Ούτε να ειδοποιηθούμε ούτε να προετοιμαστούμε αλλά ούτε και να μάθουμε τους λόγους. Φανταζόμαστε είναι αυτές οι οικονομίες κλίμακας, είναι αυτές οι λογιστικές λογικές οι απρόσωπες που διέπουν στη σκέψη όλων αυτών που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών».
Ο ίδιος γνωστοποίησε πως «μία τέτοια απόπειρα είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια και τότε είχε μεταβεί εσπευσμένα στην Αθήνα και είχε συνομιλήσει με τον διευθυντή του δικτύου και τελευταία στιγμή βρέθηκε λύση και το υποκατάστημα συνέχισε τη λειτουργία του.

Ο κ. Μάγγος είπε μάλιστα πως είχε κάνει τότε πρόταση προς την τράπεζα να μειώσει το προσωπικό (από τρία άτομα που εργάζονταν στο υποκατάστημα του νησιού σε δύο) κάτι που όπως του είχαν πει για να εφαρμοστεί, έπρεπε να γίνει αλλαγή του καταστατικού, όπως και έγινε.
Ο δήμαρχος Λειψών εκτιμά ότι τώρα και οι δύο υπάλληλοί τους «φαίνονται πολλοί», ενώ μονοπρόσωπα δεν μπορεί να λειτουργήσει το υποκατάστημα γιατί αυτό είναι πολύ επισφαλές και έτσι αποφάσισαν, επειδή έφυγαν κάποιοι διευθυντές από τα γύρω νησιά (με εθελούσια έξοδο), να προχωρήσουν στην ενέργεια αυτή.
Πάντως ο δήμαρχος Λειψών επεσήμανε πως η εντύπωση που αποκόμισε από τις επαφές που είχε για το θέμα αυτό, είναι πως θα πρέπει πλέον να λυθεί από την Κυβέρνηση.

«Γι’ αυτό και η επιστολή μας εστάλη προς τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό, ο οποίος έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, ενημερώθηκε μέχρι και ο Πρωθυπουργός διά του κ. Δραγασάκη και από εκεί και πέρα θα πρέπει να επιληφθεί η κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο διότι δεν μιλάμε για κάτι απλό και δεν είναι απάντηση «ε ας μάθουνε όλοι να κάνουν συναλλαγές με το e banking και με το internet» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάγγος!

«Είναι μεγάλης σημασίας να μην νεκρώνουν τα νησιά το χειμώνα. Ξέρετε δεν είναι πολύ μακριά ο κίνδυνος που συχνά αναφέρουμε. Ο παραλογισμός των γειτόνων είναι τέτοιος που είναι απρόβλεπτοι. Περιμένουν την κατάλληλη αφορμή να σε βρουν σε στιγμή αδυναμίας. Πώς θωρακίζεις λοιπόν αυτά τα διάσπαρτα νησιά που είναι οι ασπίδες της χώρας σου, κλείνοντας το ένα, μη στέλνοντας γιατρούς, με την απομόνωση το χειμώνα κ.α; Ο κόσμος έχει ανασφάλεια»!
Ο δήμαρχος Λειψών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τελικά θα δοθεί λύση στο όλο πρόβλημα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.

«Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση, γιατί πιστεύω ότι ειδικά ο υφυπουργός Ναυτιλίας έχει σταθεί σε όλα μας τα προβλήματα, έχει δείξει –πραγματικά το λέω- αγάπη για τα μικρά νησιά και πιστεύω ότι και σε αυτή τη περίπτωση θα βρεθεί λύση, αυτό τουλάχιστον μου έδωσε να καταλάβω και ο διευθυντής δικτύων καταστημάτων, ότι ίσως κάτι περιμένουνε, κάτι ζητάνε.
Βεβαίως εάν αυτό δεν γίνει, εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις και θα το φτάσουμε μέχρι όσο πάει. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να το αφήσουμε να «φύγει». Γιατί ξέρετε αν δείξουμε αυτή την υποχωρητικότητα και καμφθεί το ηθικό, τότε θα αρχίσουν να «φεύγουν» και άλλα πράγματα» κατέληξε ο κ. Μάγγος.