Τα τρία νησιά δεν πρέπει να μείνουν χωρίς τράπεζα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εναντίον της Alpha Bank για την  απόφασή της, να κλείσει τα καταστήματά της, σε Λειψούς, Τήλο και Κάσο, αφήνοντας  χωρίς τράπεζα τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών αυτών.

Όπως είναι γνωστό, οι αρμόδιοι της τράπεζας ειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. 
Έπειτα πάντως από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν είναι πιθανόν να αναθεωρηθεί η απόφαση για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση, που θα πρέπει να βρει λύσεις.

Ήδη πάντως χθες με “διαρροές” σε αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, διακρίνεται αναδίπλωση της Alpha Bank.
Στη διαβεβαίωση ότι δεν θα αποσυρθούν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης από τα ακριτικά νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς, προχώρησαν πηγές της Alpha Bank, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”.

Όπως αναφέρουν οι πηγές αυτές, η Alpha Bank όχι μόνο δεν θα αποσύρει τα τρία ΑΤΜ που διατηρεί στα συγκεκριμένα νησιά της Δωδεκανήσου, αλλά θα τα αντικαταστήσει με νέα, αναβαθμισμένα, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης περισσότερων συναλλαγών. 
Αναφορικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος στην Τήλο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το κλείσιμο δεν θα είναι οριστικό, αλλά μόνο για τους χειμερινούς μήνες.

Πριν από λίγες ημέρες, οι δήμαρχοι των τριών νησιών είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό -ο οποίος εκλέγεται στα Δωδεκάνησα- με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού, επιδιώκοντας να λυθεί το πρόβλημα.

Αισιόδοξος ο Σαντορινιός
Αισιόδοξος ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο τραπεζικό πρόβλημα που προέκυψε με την αιφνιδιαστική απόφαση της Alpha Bank να αναστείλει από τις 14 Σεπτεμβρίου τη λειτουργία των υποκαταστημάτων της στην Τήλο, την Κάσο και τους Λειψούς, εμφανίστηκε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε «πως γίνονται επαφές με τα στελέχη της Alpha Bank και μέσα στην εβδομάδα θα αναληφθεί πρωτοβουλία και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να δοθεί λύση. Δεν μπορεί να μείνει ένα ολόκληρο νησί χωρίς τραπεζικό κατάστημα». Ο Υφυπουργός υπενθύμισε ότι « η Alpha Bank έχει αναλάβει όχι μόνο τα οφέλη αλλά και τις υποχρεώσεις της Τράπεζας Δωδεκανήσου, της οποίας είναι διάδοχη κατάσταση. Έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την επίλυση του προβλήματος.


Ο Μάνος Κόνσολας θέτει ζήτημα  αθέτησης  των δεσμεύσεων  της Alpha Bank
Παρέμβαση του τομεάρχη Τουρισμού και βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνου Κόνσολα, προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, για το θέμα της αναστολής λειτουργίας των υποκαταστημάτων της Alpha Bank σε Λειψούς, Τήλο και Κάσο.

Ο κ. Κόνσολας θέτει ζήτημα αθέτησης των δεσμεύσεων της συγκεκριμένης τράπεζας που με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2013 και μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ανέλαβε το σύνολο των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, αλλά και τα υποκαταστήματά της στα Δωδεκάνησα.
Παραθέτει, μάλιστα, σχετική ανακοίνωση της Alpha Bank στις 8 Δεκεμβρίου του 2013, σύμφωνα με την οποία η Alpha Bank δήλωνε ότι θα διατηρήσει φυσική παρουσία μέσω καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δραστηριοποιούνταν η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πληθυσμού των περιοχών αυτών.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να εξετάσει το ζήτημα από τη στιγμή που η παρουσία της συγκεκριμένης τράπεζας στα τρία αυτά νησιά συνδέεται με τη μεταφορά σε αυτήν των καταθέσεων αλλά και των υποκαταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, που τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

«Με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της τράπεζας σε Λειψούς, Κάσο και Τήλο οι πολίτες και οι επισκέπτες των τριών αυτών νησιών για να πραγματοποιήσουν μια απλή τραπεζική συναλλαγή, όπως η αγορά ενός παράβολου, θα πρέπει να ταξιδεύουν σε άλλα μεγαλύτερα νησιά.
Προφανώς, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η μετακίνηση από νησί σε νησί είναι μια υπόθεση ωρών με μεγάλο κόστος.
Όπως δεν αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ακριτικών νησιών είναι ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας», επισημαίνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Στην επιστολή του ο κ. Κόνσολας αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
«Κύριε Διοικητά,
Πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση της Alpha Bank, αποφάσισε να αναστείλει από τις 14 Σεπτεμβρίου τη λειτουργία των υποκαταστημάτων της σε τρία ακριτικά νησιά.
Πρόκειται για  τους Λειψούς, την Τήλο και την Κάσο.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες και οι επισκέπτες των τριών αυτών νησιών για να πραγματοποιήσουν μια απλή τραπεζική συναλλαγή, όπως η αγορά ενός παράβολου, θα πρέπει να ταξιδεύουν σε άλλα μεγαλύτερα νησιά.
Προφανώς, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η μετακίνηση από νησί σε νησί είναι μια υπόθεση ωρών με μεγάλο κόστος.
Όπως δεν αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ακριτικών νησιών είναι ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.

Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι τόσο απλό, δεν περιορίζεται στην απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να αναστείλει την παρουσία της στα τρία αυτά νησιά.
Και αυτό γιατί η Alpha Bank, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2013 και μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ανέλαβε το σύνολο των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, αλλά και τα υποκαταστήματα της συγκεκριμένης τράπεζας στα Δωδεκάνησα.

Σε ανακοίνωσή της, μάλιστα, τότε η Alpha Bank δήλωνε ότι θα διατηρήσει φυσική παρουσία μέσω καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δραστηριοποιούνταν η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πληθυσμού των περιοχών αυτών.
Είναι σαφές ότι η δήλωση αυτή αναιρείται με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, θα σας παρακαλούσα να εξετάσετε το ζήτημα από τη στιγμή που η παρουσία της συγκεκριμένης τράπεζας στα τρία αυτά νησιά συνδέεται με τη μεταφορά σε αυτήν των καταθέσεων, αλλά και των υποκαταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, που τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση. 

Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα που δημιουργείται στα τρία αυτά ακριτικά νησιά, τα οποία δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες με ό,τι σημαίνει αυτό για τις επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Με εκτίμηση
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου».


Σε μαρασμό τα νησιά
Ο π. βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, μετά τη γνωστοποίηση για κυοφορούμενη παύση λειτουργίας των θυρίδων “ALPHA BANK” σε Τήλο, Κάσο, Λειψούς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η συστημική και συστηματική υποβάθμιση της νησιωτικής Ελλάδας συνεχίζεται. Μετά το φορολογικό στραγγαλισμό, από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των νησιών μας με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και των θεσμοθετημένων γι’ αυτά φορολογικών διαφοροποιήσεων έρχεται να προστεθεί  σε βάρος της Τήλου, Κάσου και Λειψών και η απόφαση της «ALPHA BANK” για παύση λειτουργίας των τραπεζικών θυρίδων, που είχε δημιουργήσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου και όφειλε να συνεχίσει να λειτουργεί η συγκριμένη Τράπεζα. Ενώνω φωνή έντονης διαμαρτυρίας με τους κατοίκους των νησιών μας και καλώ την Κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο κυρίως όμως την ίδια την “ALPHA BANK” να ακυρώσουν  την απόφαση αυτή, που καταδικάζει  σε οικονομικό μαρασμό τα νησιά μας αυτά».

Παρέμβαση του Χ. Κόκκινου
Με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης της Alpha Bank να σταματήσει τη λειτουργία των υποκαταστημάτων της σε Τήλο, Λειψούς και Κάσο, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος με παρέμβαση - επιστολή του Αρ. πρωτ.: Οίκ. 219/ 16.8.2018, ζητά την ακύρωση της απόφασης και αναφέρει τα μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργήσει στους κατοίκους των παραπάνω νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου εάν τελικά ισχύσει.

Αναφέρει ο κ. Κόκκινος τα εξής:
«Με αφορμή την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης της τράπεζας Alpha Bank που αναστέλει από τις 14.9.2018 τη λειτουργία των καταστημάτων της στα νησιά Τήλο, Λειψούς και Κάσο, μεταθέτοντας την εξυπηρέτηση των κατοίκων των παραπάνω νησιών στην Ιαλυσό Ρόδου, στη Λέρο και στην Κάρπαθο, σας επισημαίνω τα εξής:
• Η απόφαση είναι άδικη και καταστρατηγεί κάθε έννοια νησιωτικότητας. Οι πολίτες των ακριτικών νησιών μας είναι άνθρωποι με υποχρεώσεις αλλά και με δικαιώματα και όχι αριθμοί. Η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ασέβεια απέναντί τους αλλά και περιφρόνηση για τις οικονομικές τους ανάγκες. 
• Οι διοικήσεις των τραπεζών οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι υπηρεσίες τους πρέπει να έχουν κοινωνικό ρόλο και όχι στυγνά επιχειρηματικό.
• Η αντιπρότασή σας είναι ανεφάρμοστη για τους κατοίκους των τριών (3) ακριτικών νησιών μας της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Δωδεκανήσου, διότι είναι αδύνατο να μετακινούνται σε άλλα νησιά για να βρουν τράπεζα ή ΑΤΜ. Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία και κόστος για όλους και αδυναμία για τους ηλικωμένους. Η δυσκολία αυτή μεγαλώνει όταν υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν μετακίνηση. 
Ζητώ να ακυρώσετε τη λανθασμένη, αντιαναπτυξιακή, αντιλαϊκή και αντεθνική απόφασή σας που έρχεται σε αντίθεση με το κοινωνικό κράτος, τις ανάγκες και την υποστήριξη που δικαιούνται οι ηρωικοί κάτοικοι των βράχων του Αιγαίου μας.
Με εκτίμηση,
Ρόδος, 16.8.2018
Χαράλαμπος Κόκκινος
Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου».

Το ΚΚΕ
«Η απόφαση της τράπεζας Alpha Bank να κλείσει τα μοναδικά υποκαταστήματα τραπεζών που βρίσκονται στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς και να προτείνει την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών από άλλα νησιά, αποκαλύπτει με ωμό τρόπο ποιος θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο της «αναδιάρθρωσης» των τραπεζών στη λογική του «κόστους-οφέλους».

 Στη ζυγαριά της κερδοφορίας τους, ούτε η «νησιωτικότητα» στέκεται εμπόδιο ούτε οι ελλείψεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ούτε τα εξανεμισμένα εισοδήματα  και των νησιωτών από τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται από το αστικό κράτος τους μέχρι σήμερα.
Είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, το μοναδικό και απόλυτο κριτήριο που σφραγίζει κάθε αντιλαϊκή πολιτική και θυσιάζει τις ανάγκες όλου του λαού και των νησιωτών.

Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για «νησιωτικότητα» και «κανονικότητα» είναι «σκόνη» και «καπνός». Όλα αυτά τα χρόνια φρόντισε να θωρακίσει τη διάσωση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και μαζί τους φυσικά και των τραπεζών που αποτελούν την καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος.

Γι’ αυτό δεν αποτελεί αιφνιδιασμό αυτή η ενέργεια της τράπεζας. Είναι οδυνηρή η εμπειρία του κόσμου όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα συμφέροντα των τραπεζών. Ούτε μπορεί να κρυφτεί με κινήσεις «αναθέματος» συνολικά η σαπίλα του συστήματος, που είναι αδύνατον να λειτουργήσει χωρίς χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι νησιώτες δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη  σε όσους ευθύνονται για τη χάραξη και τη στήριξη αυτής της πολιτικής. Η πείρα δείχνει πως ό,τι κερδήθηκε και ό,τι θα κερδηθεί είναι και θα είναι αποτέλεσμα σκληρής πάλης του λαού με το κεφάλαιο και την εξουσία του».