Συμπόσιο για το διεθνές δίκαιο θα γίνει στη Ρόδο

Συμπόσιο για το διεθνές δίκαιο θα γίνει στη Ρόδο

Συμπόσιο για το διεθνές δίκαιο θα γίνει στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 788 ΦΟΡΕΣ

Στο τέλος Σεπτεμβρίου από την Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων

Το 2ο Συμπόσιο Ρόδου-Καστελορίζου για το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Πολιτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, 27 με 30 Σεπτεμβρίου, από την Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, με τη συμμετοχή του Έλληνα Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Συμποσίου αυτού, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της α.ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είχε χθες συνάντηση εργασίας με τον Πρέσβη, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών, Στέλιο Περράκη.

Το Συμπόσιο, διοργανώνεται μετά από κοινές πρωτοβουλίες του κ. Περράκη και του Δημάρχου της Ρόδου, οι οποίοι συνδέονται με προσωπική σχέση.

Η εκδήλωση αυτή θα συγκεντρώσει εδώ διεθνολόγους υψηλού κύρους από όλον τον κόσμο, ενώ θα συζητηθούν σε βάθος κρίσιμα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά θέματα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ενδεικτικά θα συζητηθούν θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, έλεγχος συνόρων, το προσφυγικό, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και θέματα ασφάλειας.

Η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την προβολή της Ρόδου ως τόπου που συζητούνται και, μέσω γόνιμου διαλόγου, επιλύονται τα μεγάλα ζητήματα, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική θέση του νησιού στο σταυροδρόμι της Ανατολής της Ευρώπης, και της Δύσης της Ασίας, στηρίζει τη διοργάνωση του Συμποσίου.


Δηλώσεις
Μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα, δήλωσε ο Δήμαρχος: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρώην Καθηγητή μου, και φίλο Στέλιο Περράκη για την εξαιρετική συνεργασία.

Η σύσφιγξη των σχέσεων με τη Διεθνή Κοινότητα αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο που διαχρονικά κατέχει η Ρόδος στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η Ρόδος μπορεί και οφείλει να είναι το πεδίο διεξαγωγής γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ πολιτισμών, κρατών, θρησκειών, προωθώντας το ευρύτερο καλό».

Ο κ. Χατζηδιάκος, ακόμη, εξέφρασε την ικανοποίησή του που επελέγη η Ρόδος λέγοντας: «Είναι σημαντικό για την περιοχή, ειδικά σε μία περίοδο που υπάρχει μία ρευστότητα που γενικά το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι άδηλο έως ανασφαλές, και νομίζω ότι η συμβολή όλων όσων θα συμμετάσχουν σ’ αυτό το συνέδριο θα είναι αποφασιστική, όχι μόνο για τα τοπικά μας θέματα, για τα εθνικά μας θέματα και θα έχει και την ανάλογη επιστημονική προσέγγιση».

Από την πλευρά του, ο κ. Περράκης, θύμισε καταρχήν ότι αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, με τη διοργάνωση του πρώτου Συμποσίου, το οποίο συνέπεσε και με μία επίσκεψη που έκαναν στο Καστελόριζο. Και δήλωσε στη συνέχεια: «Η απόφαση να έρθουμε στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, είναι καθαρά συμβολική. Έπρεπε οι Έλληνες Διεθνολόγοι, εμείς δηλαδή που είτε στους ακαδημαϊκούς χώρους, είτε ερευνητικά, είτε οι διπλωμάτες όλοι ενασχολούμενοι με τις διεθνείς σχέσεις και το διεθνές δίκαιο, να ζήσουμε και λίγο στο πεδίο».

«Εξάλλου-συνέχισε- η ιστορία της Ρόδου είναι μία διαρκής εξέλιξη από το μύθο μέχρι τη σημερινή εποχή, προσφέρεται, με τις προκλήσεις τις άλλες που έχουμε στην περιοχή, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντοτε σαν ένας τόπος λοιπόν για να γίνει ένας γόνιμος διάλογος, μια συζήτηση για τις εξελίξεις αυτές».

Όσο για τη θεματολογία του Συμποσίου, αυτή αναμένεται να είναι πλούσια. Όπως είπε ο κ. Περράκης, τα προβλήματα στο Αιγαίο είναι πάρα πολλά και τόνισε: «Οι Ελληνοτουρκικές διαφορές, δεν έχει επιλυθεί τίποτα επειδή είχαμε απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, οι διεκδικήσεις παραμένουν. Επομένως, πρέπει να υπάρχει μία διαρκής ετοιμότητα και διαθεσιμότητα να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά. Είτε αφορούν τα θέματα δικαίου θαλάσσης, τα θέματα της ΑΟΖ κτλ., είτε θέματα κυριαρχίας-υπάρχουν αμφισβητήσεις όπως ξέρετε».

Στόχος των διοργανωτών είναι, το Συμπόσιο αυτό, να λειτουργήσει και σαν ένα φόρουμ και να δημιουργήσουν ένα Συμπόσιο, το οποίο θα έχει μία συνέχεια. Δηλαδή, θα είναι ένα φόρουμ συζητήσεων όχι μόνο για τα ζητήματα δικαίου θαλάσσης, με τα οποία είχαν ξεκινήσει το 2014, αλλά να επεκταθεί και σε άλλες πτυχές των προβλημάτων που έχει η περιοχή, και πιο ευρέως η Ανατολική Μεσόγειος. Δηλαδή, τα θέματα που θα τους απασχολήσουν είναι από θέματα κυριαρχίας μέχρι τα ενεργειακά, θέματα μεταναστευτικής πολιτικής μέχρι θέματα ασφάλειας.

Φέτος, μάλιστα, αναμένετασι μεγάλη κινητοποίηση της διεθνολογικής κοινότητας, δεκάδες εισηγητές και συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων, θα βρίσκεται εδώ ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Βίτσας. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα ενώ η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει στο Καστέλο ενώ μέρος των εργασιών του Συμποσίου θα φιλοξενηθούν στο Καστελόριζο.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Περράκης είπε ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει κανείς αν θα κλιμακώσει η Τουρκία στο Αιγαίο, ούτε με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Υπάρχουν σκέψεις ότι μπορεί να κινηθεί η Τουρκία, υπάρχουν και δηλώσεις χαρακτηριστικές, στο χώρο της ΑΟΖ της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο