Βιβλιοπαρουσίαση: Βιβλία Δωδεκανησίων με ενδιαφέροντα θέματα

Βιβλιοπαρουσίαση:  Βιβλία Δωδεκανησίων  με ενδιαφέροντα θέματα

Βιβλιοπαρουσίαση: Βιβλία Δωδεκανησίων με ενδιαφέροντα θέματα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 269 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κυριάκος Μιχ. Χονδρός

Ο τίτλος του ταπεινού μου σημειώματος, θα μπορούσε να είναι: οι φίλοι μου γράφουν ή οι φίλοι που γράφουν. Γιατί είναι τιμή μεγάλη και προίκα, να έχεις φίλους εκλεκτούς με ευαισθησία, ανθρωπιά και προσφορά στην κοινωνία.

Τον τελευταίο καιρό, γράφονται και εκδίδονται ενδιαφέροντα βιβλία, που έχουν σχέση είτε με τον τόπο μας, είτε αφορούν μυθιστορήματα ή και ποιήματα. Γράφονται από συμπολίτες μας, οι οποίοι ξετυλίγουν το δικό τους ταλέντο στη γραφή, με ουσία και που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις πνευματικές παραγωγές της Αθήνας.

«Η Παλαιά Αλικαρνασσός»
Ο Μιχάλης Τριανταφύλλου, έγραψε και κυκλοφόρησε ήδη από τις εκδόσεις «Ηρόδοτος», το πολύ πλούσιο σε γνώσεις και όγκο «Παλαιά Αλικαρνασσός». Ο συγγραφέας κατόρθωσε με το συγκεκριμένο αυτό πόνημα να ερευνήσει σπάνια έγγραφα και ντοκουμέντα σε διάφορες πόλεις εντός και εκτός Ελλάδας. Κατόρθωσε ακόμα να συνταιριάξει με τόση μαεστρία την πολύ μεγάλη ιστορία της οικογένειας Τριανταφύλλου με την πόλη Αλικαρνασσό, μια πόλη που όλοι μας την γνωρίζουμε με αυτό το όνομα ή ως Μπουτρούμ ή Πετρούμι ή Βουρδούμιο. Αυτή την πόλη που μας έχουν πάρει το 1922 οι Τούρκοι, όπως ολόκληρη τη Μικρά Ασία, με τη βοήθεια των «φίλων» και «συμμάχων».

Η εργασία περιλαμβάνει ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, πολλά από τα οποία είναι άγνωστα και με τον τρόπο αυτό κατατάσσουν, το βιβλίο σε εκείνα τα ενδιαφέροντα αντικείμενα, τα οποία διασώζουν και προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά των Μικρασιατών.
Ο συγγραφέας και ξεναγός, ερεύνησε πολλά αρχεία, μεταξύ των οποίων τα Οθωμανικά αρχεία, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Αθήνας και Δωδεκανήσου, τις Εκτιμητικές επιτροπές Μικρασιατών, το Ψηφιακό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και ιδιωτικά αρχεία.

Η έκδοση του εκδοτικού οίκου «Ηρόδοτος», (με υπεύθυνο άνθρωπο των Γραμμάτων Δημήτρη Σταμούλη), άψογη όπως όλα τα προηγούμενα βιβλία, καλαίσθητο, πλούσιο σε σελίδες και σε εικονογράφηση. Συγκεκριμένα εκτέλεσε τη στοιχειοθεσία, αναπαραγωγή, εκτύπωση και βιβλιοδεσία στο εργαστήριο γραφικών τεχνών του εκδοτικού αυτού οίκου.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ορισμένους τίτλους βιβλίων των εκδόσεων «Ηρόδοτος»: «Εισαγωγή στην Βυζαντινή Ιστορία», «Ιστορία του νέου ελληνισμού», «Νεότερη ιστορία της Μακεδονίας», «Ελληνική Λαογραφία», «Το Μακεδονικό Ζήτημα και τόσα άλλα».

Ο «Ηρόδοτος» λοιπόν εκτύπωσε το βιβλίο της «Παλιάς Αλικαρνασσού», που ενδιαφέρει όχι μόνο τους Δωδεκανήσιους, αλλά και όλο τον ελληνισμό. Το βιβλίο αποτελεί πρότυπο για κάθε ένα συγγραφέα που θέλει να αποτυπώσει μία από τις χιλιάδες πόλεις και χωριά της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης.

«Η Ιστορία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου»
Η 70χρονη Ιστορία του Εργατικού Κέντρου, έχει ξεδιπλωθεί, μέσα σε μεγάλου σχήματος σελίδες. Περιλαμβάνει τους σπουδαιότερους σταθμούς, γιατί όσες σελίδες και διαθέσει κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούν να καταγραφούν. Το εξώφυλλο του βιβλίου φέρει: «Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου 70 χρόνια 1948 – 2018 αγώνων και προσφοράς στην κοινωνία μας. Έκδοση ΙΝΕ Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ».

Ένας λαμπρός δημοσιογράφος ο Μιχάλης Μαστής, (κι ας μην έχει το όνομά του στο εξώφυλλο), ανέλαβε και με επιτυχία κατέγραψε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της ροδίτικης εργατιάς. Ο συγγραφέας ερεύνησε πρώτα τα αρχεία του Εργατικού Κέντρου και με χρονολογική σειρά ως όφειλε και μας παρουσίασε ένα λεύκωμα εξαιρετικά καλογραμμένο και πολύ χρήσιμο. Ξεκινά με το σωματείο δυτών, όπου παρουσιάζει ένα πλούσιο εικονογραφικό πεδίο, ανάμεσα στο οποίο εντόπισα τον ήρωα των παιδικών μου χρόνων τον Θανάση Κώτη, ένα δύτη χτυπημένο από τη νόσο των δυτών και φανατικός οπαδός του θεού Διόνυσου. Πρόκειται για τα μέλη των Δυτών της Σύμης (1950).

Το βιβλίο ξεκινά από τα χρόνια εκείνα τα δύσκολα. Μόλις είχαν η Ρόδος και τα άλλα Δωδεκάνησα απελευθερωθεί. Και τα πράγματα δεν είχαν ακόμη πάρει την κανονική τους πορεία. Αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν καθόλου εύκολα. Αγώνες, θυσίες, διώξεις, φυλακίσεις, απογοητεύσεις σε πολλά από τα μέλη του Εργατικού Κέντρου. Ιδιαίτερα εκείνων που υπηρέτησαν στη διοίκησή του.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλα τα κεφάλια, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν την ίδρυση των πρώτων σωματείων, τα επαγγέλματα που χάθηκαν, οι αγωνιστές πρόεδροι, οι συλλήψεις συνδικαλιστών κ.ά.

Ο Μιχάλης Μαστής έμπειρος στη σύνταξη, μας παρέδωσε μια θαυμάσια ιστορία, η οποία τιμά τους αγώνες όσων την έζησαν, την βίωσαν και πρόσφεραν λίγα ή πολλά για τους πολλούς.
Πράγματι η ιστορία αυτή αποτελεί παρακαταθήκη για κάθε άνθρωπο, για κάθε αναγνώστη, αφού αποτελεί κομμάτι της τοπικής ταυτότητας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Υ.Γ. Για τη μεγάλη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, σημαντική υπήρξε η συμβολή της καθημερινής εφημερίδας «Ενημέρωση», η οποία στάθηκε ξεκάθαρος υποστηριχτής και αρωγός στον σκληρό αγώνα των εργαζομένων σε περίοδο μεγάλων εκφοβισμών και διώξεων (Ιούλιος 1982).

«Το κορίτσι με το ράσο»
Ο Νεκτάριος Καλογήρου, ένας ακόμα νέος δημοσιογράφος, μας παραδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα, που αξίζει να διαβαστεί, μέχρι την τελευταία σελίδα, αφού κρατά το ενδιαφέρον του κάθε αναγνώστη. Ο Νεκτάριος Καλογήρου γεννήθηκε το 1973 στη Ρόδο. Σπούδασε δημοσιογραφία και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από το 1995 εργάζεται ως συντάκτης στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της Ρόδου.
Μια περίληψη του έργου είναι κάπως έτσι:
«Η 18χρονη Μαρία περνάει το κατώφλι του μοναστηριού, όταν την ίδια στιγμή μια κρίση ξεκινάει στο κοντινό χωριό κι ο χρόνος αρχίζει να μετρά για όλους αντίστροφα. Το κορίτσι με το ράσο, η μητέρα της, ο βοσκός, ο φούρναρης, το παπαδοπαίδι κι ο τρελός αναζητούν τη λύση όσο ο χρόνος εξαντλείται και τα πρόσωπα σβήνουν».
Περιμένουμε και άλλα έργα του σεμνού και ευγενικού αυτού ανθρώπου.

«Το Γεννάδι της Ρόδου»
Άλλη μια σοβαρή πνευματική παραγωγή μας προσφέρει ο Κώστας Σκανδαλίδης. με το ογκωδέστατο έργο (690 σελίδες!), το οποίο καταγράφει με λεπτομέρειες την ιστορία και τη λαογραφία της πατρίδας του ποιητή Παντελή Ευθυμίου, το Γεννάδι. Η όλη προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία όταν έλαβε τη μορφή βιβλίου, δηλαδή τυπώθηκε με δαπάνες μιας ροδίτικης εταιρείας. Το βιβλίο έχει σχήμα 17 επί 24 και περιέχει εκτός από το κυρίως θέμα, βιβλιογραφία και τις πηγές και ακόμα ένα έγχρωμο χάρτη της περιοχής Γενναδίου με τα τοπωνύμια του χωριού.
Το βιβλίο αυτό έχω τοποθετήσει μαζί με εκείνο που ο Γιώργος Διακοσάββας έγραψε το εξαιρετικό «Αρνίθα: παραδοσιακό χωριό της Νότιας Ρόδου», με 745 σελίδες. Και τα δύο αυτά έργα λαμπρύνουν τα Ροδιακά Γράμματα και μας κάνουν υπερήφανους που έχουμε ανθρώπους με μεγάλη προσφορά στον τόπο.

Ο Κυριάκος Μιχ. Χονδρός, έχει γράψει πάνω από 45 βιβλία για τη Ρόδο και το Καστελόριζο και ετοιμάζει την Ιατρική Ιστορία της Ρόδου από τους αρχαίους μέχρι τους σημερινούς χρόνους.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας