Επιβεβλημένη είναι η δημιουργία αστυνομικού τμήματος στην Παλιά Πόλη

Θέμα αλλαγής της νομοθεσίας και αστυνόμευσης είναι η επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη Μεσαιωνική Πόλη και τη λειτουργία της κάθε καλοκαίρι και δεν έχουν να κάνουν με το Δήμο Ρόδου, δηλώνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Τέρης Χατζηιωάννου, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι σήμερα είναι επιβεβλημένη η δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος εντός του Μνημείου και θα πιέσει γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, αναφέρθηκε στη λειτουργία της Μεσαιωνικής Πόλης τη φετινή σεζόν και είπε: «Ξέρετε, από την πρώτη στιγμή έχω μιλήσει για τα προβλήματα που υπάρχουν στη νομοθεσία και στον εκσυγχρονισμό αυτής της διαδικασίας, προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη εικόνα στην Παλιά Πόλη».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που έχει να κάνει με τις άδειες λειτουργίας και με τους ελέγχους, δηλαδή τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά κι σε ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο είναι διαχρονικό και που, όπως είπε, δεν είναι τοπικό αλλά αφορά τουριστικές περιοχές ανά τη χώρα, και δεν είναι άλλο, βέβαια, από την άγρα πελατών.

Ο κ. Χατζηιωάννου αναφέρθηκε και στη συνεργασία που έχει ο Δήμος με την Ένωση ασκούμενων και νέων δικηγόρων Ρόδου. Προχθές, λοιπόν, του παραδόθηκε η δουλειά που έχει γίνει από τους νέους δικηγόρους και αφορά μία μελέτη που προτείνει λύσεις για τα διαχρονικά προβλήματα που την ταλαιπωρούν, μέσα από τη νομοθεσία βέβαια.

Όπως είπε, θα υπάρξει μία τριτοβάθμια επεξεργασία της, καθώς τα στοιχεία που περιλαμβάνει θα τα εξετάσει και ο Δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος, μαζί με τη νομική υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να δουν, μέσα από αυτή την ενδελεχή δουλειά που έγινε, τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσουν να παρέμβουν και να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα εν τη γενέσει τους και όχι όταν εξελίσσονται.
Ο κ. Χατζηιωάννου, τόνισε για ακόμα μία φορά ότι το πρόβλημα στη Μεσαιωνική Πόλη έχει να κάνει με τη νομοθεσία αλλά με τους πολλούς φορείς που εμπλέκονται στη λειτουργία του Μνημείου.

Επιμένουν για το Α.Τ. Παλιάς Πόλης
Ερωτηθείς, πάντως, εάν βλέπει να έχει βελτιωθεί η κατάσταση μετά από τη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με τους εκπροσώπους της Αστυνομικής Διεύθυνσης, από τους οποίους και ζήτησε να βοηθήσουν, είπε ότι ο ίδιος θεωρεί πως η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη μετά την αύξηση των ελέγχων, ωστόσο χρειάζεται παραπάνω θωράκιση και κυρίως χρειάζεται στελέχωση η Ελληνική Αστυνομία.

Όπως είπε, λοιπόν, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με τη νομοθεσία, με τα δικαιώματα και με τα προβλήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων που ουσιαστικά βγαίνουν το καλοκαίρι από διάφορες περιοχές και φθάνουν σε τουριστικούς προορισμούς προκειμένου να αξιοποιήσουν τη δυναμική τους.
«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, εγώ πάντως από τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου θεωρώ ότι η εικόνα είναι καλύτερη, σαφώς χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και πάρα πολύ συντονισμό. Αλλά δεν είναι θέμα που έχει να κάνει με το Δήμο, η αστυνόμευση είναι θέμα της ΕΛ.ΑΣ. και εκεί τα προβλήματα δυστυχώς συνεχίζονται», είπε ακόμη ο Αντιδήμαρχος.

Μάλιστα, για ακόμη μία φορά, μετά τη δήλωση του Δημάρχου, είπε ότι θα επιμείνουν και έχει γίνει νέα προσπάθεια ώστε να πείσουν τους αρμοδίους για να δημιουργηθεί ένα Αστυνομικό Τμήμα στη Μεσαιωνική Πόλη. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό νομίζω είναι επιβεβλημένο, έχουν αλλάξει οι εποχές, η Μεσαιωνική Πόλη χρειάζεται προστασία και εμείς θα επιμείνουμε σ’ αυτό το μέτωπο ξανά, από τη στιγμή που δεν μας δόθηκε η δυνατότητα μέσα από τον Κλεισθένη να επαναδημιουργήσουμε τη δημοτική αστυνομία, κάτι που ήταν ένα πολύ μεγάλο κενό και έλλειμμα για τον τόπο».

Η νέα π.σ.
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με την προσπάθεια που, ως γνωστόν, βρίσκεται σε εξέλιξη για τη νέα προγραμματική σύμβαση (π.σ.) για τη Μεσαιωνική Πόλη, ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι δουλεύουν τους άξονες. Επανέλαβε ότι με βάση το παρελθόν δεν υπήρχε τίποτα για την π.σ. αφού, ουσιαστικά, όλα είχαν καταρρεύσει, δηλαδή ήρθε ο χρόνος και κυρίως οι εξελίξεις και τα κατέστησαν ανενεργά. Μάλιστα, ελπίζουν ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουν δώσει αυτό το περιεχόμενο στο Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμαρχος θα το θέσει στους Υπουργούς. 

«Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να υπογράψουμε μία νέα π.σ., τουλάχιστον τα βασικά σκέλη», κατέληξε ο κ. Χατζηωιάννου.