Ο ανθρώπινος παράγοντας  ένοχος καταστροφής στο “Μάτι”

Γράφει ο Αργυρός Αργυρός του Νικολάου

Πέρασε ένας μήνας περίπου από το δραματικό γεγονός της 23ης Ιουλίου 2018 όπου η πύρινη λαίλαπα στο “Μάτι” σάρωσε τα πάντα, η εθνική τραγωδία στο πέρασμα άφησε τη σφραγίδα της αποτέλεσμα, 95 νεκροί και 30 περίπου άτομα σε νοσηλεία. Ουδείς πλέον μπορεί να αμφισβητήσει τουλάχιστον εμπειρικά με οποιαδήποτε κυβέρνηση ότι η λέξη κρίση αποτελεί ένα σύνδρομο ανεπιτυχούς αποτελέσματος αντιμετώπισης. Η δομή συγκρότησης αποδείχθη ανεπιτυχής ίσως ελλείψει στρατηγικής ετοιμότητας δυνάμεων συγκρότηση σχεδίου και συναρμογής.

Η συναρίθμηση του “πύρινου ολοκαυτώματος” ευθυνών με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική που συντελείται φυσικά επιρρίπτεται. Βασική προϋπόθεση το σύστημα οργάνωσης και πρόληψης πρέπει να είναι επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών. Διότι τα περισσότερα από αυτά που συντελούνται ή συνετελέσθησαν που περίμενα ως διακαώς να ακούσω από ορισμένους πολιτικούς απέφυγαν και ελαχίστως προς το τέλος αναφέρθηκαν.
Πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες και να κατανοούν ότι πολλά από τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται είναι διαχρονικά ούκ ολίγα λάθη του παρελθόντος είναι συνυφασμένα με την παρούσα κατάσταση.

Με εξέπληξε το μένος της αντιπολίτευσης ούτε καν να αναφερθεί στα λάθη των παρελθουσών κυβερνητικών πολιτικών λες και ο κ. Τσίπρας είναι ο αυτουργός της όλης δραματικής κατάστασης.
Χωρίς πολιτικές εμπάθειας και μίσους ως απλός πολίτης θα εισέλθω σε βάθος ανάλυση όπου αυτά τα γεγονότα του παρελθόντος υποδεικνύουν την μερίδα του “Λέοντος”. Βασικός συντελεστής της όλης, δραματικής κατάστασης κατ’ εμέ που εξελίχθηκε η άναρχη δόμηση.

Ερωτώ πότε άρχισε η άναρχη δόμηση στο “Μάτι” μετά το 1970! Ποιός είναι ο υπαίτιος από το 1970 και μετέπειτα, οι απερχόμενες κυβερνήσεις που έκλειναν το μάτι στο “Μάτι” όπου και τυφλώθηκε! Και θα αναλύσω την άναρχη δόμηση μία ραγδαία εξελισσόμενη πυρώδης κατάσταση με προσδιορισμό χρόνου ανά πάσα στιγμή να εκραγεί. Πλέον του 50% περίπου οι οικισμοί υπάγονται στο δημόσιο καταπατητές θα έλεγα λυμαινόμενοι χωρίς δρόμους, χωρίς σχεδιασμό, πεζοδρόμια, στενωποί, άναρχη δενδροφύτευση κάτω από τους οικισμούς με ξυλοκατασκευές πρόκληση θερμικής πυροδότησης.

Οι παραλίες έγκλειστες μέχρι και τοιχείο τουλάχιστον 500 μέτρων φραγής.
Χωρίς δρόμους φυγής και ασφάλειας ας έλθουν ειδικοί μελετητές. Το 50% της καταστροφής και άνω προέκυψε από την άναρχη δόμηση ουδεμία παιδική χαρά κανένα χέρσον μέρος για παραμονή (ασφάλεια) οτιδήποτε φυσική καταστροφή. Οι προσβάσεις κινδύνου φυγής μηδέν μια επαναλαμβάνω έγκλειστη πυριτιδαποθήκη όπου όντως η έκρηξη έγινε. Η κακή ρυμοτομία της περιοχής και η ένταση των ανέμων όπου έφτανε τα 12 μποφόρ με ανατολική κατεύθυνση η δε ταχύτητά τους 120 χιλιόμετρα την ώρα, η κατάσταση ήτανε καλπάζουσα όταν η φωτιά εκδηλώθηκε στην καλλιτεχνούπολη ώρα 16.57’ στις 18.00 φθάνει στον Νέο Βούτζα και μετέπειτα σε χρόνο ρεκόρ στο “Μάτι”.
Εάν εγένετο εκκένωση με τόση πύρωση και τρισάθλια ρυμοτομία χωρίς προσβάσεις φυγής από το κυκλοφοριακό κομφούζιο σας διαβεβαιώ ότι οι νεκροί θα ήτανε πολύ περισσότεροι λόγω πανικού και μεγάλης επιδρομητικής θερμικής ενέργειας.

Αιτία ο μεγάλος και άναρχος κλοιός του “Μάτι”. Θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα όταν έχει ελάχιστο χρόνο δημιουργείται πανικός. Το σώμα το πυροσβεστικό κατ’ εμέ μέσα σε 1 ώρα και 30 λεπτά ταχύτατης έλευσης της πυρκαγιάς ένας μεγάλος οικισμός πέραν των 10.000 χιλιάδων καθίσταται δύσκολη η μετακίνηση, ρυμοτομία μηδέν, δρόμοι όπως προανέφερα στενοί, μπλοκάρισμα στους δρόμους, παλινδρόμηση στην κεντρική αρτηρία, μια έκρυθμη κατάσταση χωρίς εξόδους φυγής όπου οι φλεγόμενοι θα ήτανε ακόμη περισσότεροι. Συμπερασματικά: πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η διάνοιξη και πολύπλευρη εκτέλεση δρόμων ειδικότερα προς τις παραλίες η τάχιστη λύση φυγής και ασφαλέστερη, πλήρης ετοιμότητα των υπηρεσιών δια θαλάσσης, λιμενικού, πυροσβεστικού σώματος κ.λπ. με ταχύπλοα και από άτομα ειδικευμένα στην περισυλλογή μικρών παιδιών, γερόντων κ.λπ. αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση σε δάση φλεγόμενα κοντά σε παραλίες.

Αποτέλεσμα. Το τοίχος του Βερολίνου των 500 μέτρων! και πλέον ήτανε κατ’ εμέ η βασική αιτία της μεγάλης καταστροφής. Απόδειξη και οι 26 νεκροί και εκτός αυτού όλα τα οχήματα που προσπάθησαν να διαφύγουν δεν υπήρχε λύση (απώλεια χρόνου) ευρέθησαν όλοι φλεγόμενοι αν υπήρχε όμως η διάνοιξη της παραλίας θα υπήρχε πρόσβαση σύντομης φυγής. Ας διδαχθούμε τα λόγια του Κώου ιστορικού φιλόσοφου “Επίχαρμου”. Ο φρόνιμος άνθρωπος πρέπει να προνοεί. Όσο για τον μεγάλο ιστορικό “Πλούταρχο” με αξιόλογη επιστημονική, ιστορική και φιλοσοφική μόρφωση «Τίποτα δεν εξαρτάται από την τύχη αλλά όλα από τη σωστή κρίση και την προνοητιμότητα».
Και το δίδαγμα που εκλαμβάνεται οτιδήποτε δάσος που καίεται πλησίον των παραλιών η μόνη λύση και έξοδος είναι η παραλία.

Θέλω δε τέλος να επικροτήσω τη θέση του κ. Τσίπρα για τη δημιουργία εθνικής επιχείρησης αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών με έμπειρα άτομα Πυροσβεστικού Σώματος, λιμεναρχείου, αστυνομίας, στρατού και φυσικά υπό την καθοδήγηση προϊσταμένου μετεωρολογίας για το θέμα πυρκαγιών (βασική πρϋπόθεση κατεύθυνση, ταχύτητα των ανέμων υπολογισμός χρόνου). «Διότι η ταχύτητα των ανέμων, συνετέλεσε στον αποτυχημένο σχεδιασμό και προγραμματισμό του δράματος που διεπράχθη με την άναρχη δόμηση».