Επίσκεψη στο Μουσείο του Β. Χατζηβασίλη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μεγάλη τιμή για τον λαϊκό καλλιτέχνη Βασίλη Χατζηβασίλη αποτελεί το γεγονός της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στην Όλυμπο Καρπάθου στις 15 Αυγούστου, στο σπίτι του που έγινε μουσείο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό και τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον βουλευτή Ν.Δ Μάνο Κόνσολα, τον δήμαρχο Καρπάθου, Ηλία Λάμπρο κ.α

«Ο Δωδεκανήσιος λαϊκός καλλιτέχνης, με ένα μυστρί, ένα μολύβι στόλισε τη μυθολογία, την ιστορία και τη θρησκεία μας, στα κάγκελα των σπιτιών, στις κορνίζες τους, στους ζωγραφικούς πίνακες, σε καιρούς δύσκολους μέσα στη σκλαβιά και μετά την ενσωμάτωση. Εκφραστής της λαϊκής τέχνης της Ολύμπου, της Καρπάθου, της Ελλάδας.

Εκ μέρους της οικογένειας Χατζηβασίλη, ο γιος του Γιάννης, ευχαρίστησε, τον δήμαρχο κ. Ηλία Λάμπρο για την πρόσκληση του προεδρου στην Όλυμπο Καρπάθου  και τον Γιώργο Κανάκη για τις φωτογραφίες.
Εξήγησε επίσης στον πρόεδρο για το έργο του πατέρα του και στάθηκε ιδιαίτερα σε κάποιους  πίνακες από την  ιστορία και την ευθυμογραφία της Ολύμπου.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Στο τέλος ο Γιάννης πρόσφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την «Ελευθερία» "Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη,, 80Χ60 ένα συμβολικό έργο που έκανε το 1997 μεταφέροντας τα λόγια του πατέρα του.

«Παιδί μου σου εύχομαι ποτέ μην στερηθείς την Ελευθερία για να καταλάβεις πόσο ανεκτίμητο είναι αυτό το ιδανικό, πάντα να είσαι ελεύθερος άνθρωπος. Και ευχήθηκε στον πρόεδρο, από αυτούς που παίρνουν διάφορες θέσεις της εξουσίας, να τους ελευθερώσει από την αλαζονεία, το ψέμα, και το βόλεμα και η Ελευθερία να περάσει διά μέσου του κράτους και της παιδείας, για να κάνει ελεύθερους ανθρώπους, ελεύθερους Έλληνες.

Ο πρόεδρος ενθουσιάστηκε και ευχαρίστησε για την προσφορά, υπογράφοντάς στο βιβλίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξαιρετικό πορτρέτο του προέδρου της Δημοκρατίας που του δώρισε ο πρόεδρος της κοινότητας Ολύμπου κ. Γιάννης Μακριμανώλης, το φιλοτέχνησε ο Γιάννης Χατζηβασίλης.
Το πορτρέτο έχει στο κάτω μέρος την Όλυμπο, με δύο κολόνες αρχαίες που παριστάνουν αρχαίες πόλεις της περιοχής της Ολύμπου, Νίσυρο και Βρουκούντα.

Μια μάνα Ολυμπίτισσα με τη νέα ζωή κρατώντας στην πλάτη της μέσα στο σεντόνι. Υπάρχει και μία μαντινάδα: «Πρόεδρε καλώς ήρθατε, στου Αιγαίου μας τις πύλες, σεις να φυλάτε τους θεσμούς και ‘μεις τις Θερμοπύλες».
Ο πρόεδρος ενθουσιάστηκε πάρα πολύ και όπως τόνισε, το πορτρέτο αυτό θα το βάλει στο σπίτι του.»