Στο δημοτικό συμβούλιο τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς

Τα οριστικά αποτελέσματα των πινάκων αξιολόγησης και επιλογής των παιδιών που θα φιλοξενηθούν, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ρόδου, έρχονται για έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Πέμπτη 30 Αυγούστου.

Επίσης, το Σώμα καλείται να εγκρίνει την ενεργοποίηση της εγγραφής επιλεγέντων για φιλοξενία παιδιών στις δομές προσχολικής αγωγής του Δήμου και της ΑΜΚΕ για το φετινό σχολικό έτος, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης.

Για αυτό, θα λάβει υπόψη τους πίνακες κατάταξης, τη δυναμικότητα των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου και της ΑΜΚΕ καθώς και τα άρθρα κανονισμού των δημοτικών παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών, όπως επίσης και τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν με τα αντίστοιχα voucher που δόθηκαν στους δικαιούχους του προγράμματος της ΕΕΤΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το έτος 2018-2019.

Ακολούθως, η απόφαση θα αναρτηθεί με τους σχετικούς πίνακες επιλογής, επιλαχόντων και απορριφθεισών αιτήσεων ανά παιδικό σταθμό στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Προσχολικής Αγωγής μαζί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, εξήγησε τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νομοθετικό πλαίσιο και ισχύουν από φέτος, ζητώντας από γονείς-κηδεμόνες συγνώμη για τυχόν ταλαιπωρία που υπέστησαν, ωστόσο Δήμος έπρεπε να εναρμονιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν συνολικά για τους είκοσι δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στο νησί ήταν 818. Από αυτές 776 ήταν οι εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες ήταν 35 ενώ υπήρξαν και 7 που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Από τις 776, λοιπόν, υπάρχουν 719 επιτυχόντες και 57 άτομα που είναι επιλαχόντες. 

Όπως τονίστηκε από τους αρμοδίους, στο τελικό στάδιο, στην οριστικοποίηση δηλαδή των αποτελεσμάτων, μπορεί να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά κυρίως στα άτομα που έχουν βγει ως επιτυχόντες στις καταστάσεις αλλά είναι στις τελευταίες θέσεις.

Όσο αφορά στις αιτήσεις που κατατέθηκαν στην ΕΕΤΑΑ στο πλαίσιο του προγράμματος, για όλους τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στο νησί, αυτές ανήλθαν στις 1796. Από αυτές οι 220 απορρίφθηκαν και 1576 είχαν πλήρη φάκελο. Από αυτές, voucher παίρνουν όσοι είχαν εισόδημα μέχρι τα όρια της φτώχειας.

Δηλαδή, στην πρώτη φάση πήραν 914 αιτήσεις. Από αυτές, 490 αιτήσεις ήταν για παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών μέχρι την υποχρεωτική εκπαίδευση, 191 αιτήσεις ήταν σε βρεφικούς σταθμούς για παιδιά κάτω των δυόμιση ετών, 81 αιτήσεις πήραν voucher για παιδιά με ειδικές ανάγκες που είναι στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και στα υπόλοιπα ΚΔΑΠ είναι 152 αιτήσεις. Οπότε μένουν 662 επιλαχόντες.

Όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι, εκεί που αναμένεται να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα είναι με τα βρέφη επειδή αν και έχουν δοθεί 191 voucher η δυναμικότητα των βρεφών στο νησί είναι 105 θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι 86 γονείς από την πρώτη φάση θα μείνουν εκτός και θα πρέπει να ψάχνουν και να παρακαλούν κάποιον παιδικό σταθμό να τους δώσει θέση.