Η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετείχε για ένατη χρονιά (9), στην 53η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και  Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής  με μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή αυτή της δίνει την δυνατότητα  για άμεση  επικοινωνία με τους επισκέπτες της έκθεσης, αναλύοντας  τα οφέλη της ασφαλούς οδήγησης.

Το περίπτερο της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ κατά την διάρκεια της έκθεσης επισκέφτηκαν φορείς και εκατοντάδες επισκέπτες.  Ένα περίπτερο στημένο με άρτιο τρόπο και αισθητική , δίνοντας  την αίσθηση μιας συμμετοχής σε διεθνείς παρουσιάσεις, κατά κοινή ομολογία των επισκεπτών του περιπτέρου.  

Δέχθηκαν συγχαρητήρια από μικρούς και  μεγάλους για το ότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και στη  συνεχή ενημέρωση των πολιτών όλων των ηλικιών για θέματα ασφαλούς οδήγησης και παραμένει πρωτοπόρα στην προσπάθεια αυτή για την περιοχή μας, παρέχοντας με κάθε δυνατό τρόπο και σχεδιασμό κάθε πληροφορία για ασφαλή οδήγηση και αλλαγή συμπεριφοράς με στόχο την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στην περιοχή μας.


Χαρακτηριστικά, μικροί μαθητές, γονείς από  τα γύρω σχολεία, σταματούσαν στο περίπτερο και σχολίαζαν… «Η ΕΥΘΥΤΑ που ήρθε στο σχολείο μας, μας μίλησε για το κράνος, τη ζώνη, τις διαβάσεις, να μη μιλούμε στο κινητό», γονείς κατέθεταν τις απόψεις τους λέγοντας  ότι, «από την ημέρα που πήγατε στο σχολείο, αν ξεχάσουμε τη ζώνη τα παιδιά μας φωνάζουν... η ΕΥΘΥΤΑ, μας είπε να φοράμε ζώνη όταν οδηγούμε… να μη μιλάμε στο κινητό… να φοράμε το κράνος...».

Αισιοδοξία, ελπίδα  οι αυριανοί πλέον συνειδητοποιημένοι οδηγοί. Επισκέπτες, σταματώντας στο περίπτερο, αμέσως γινόταν αντιληπτό ποια η σκοπιμότητά του,  αντικρίζοντας το σκίτσο-πιστόλι του Μ. Κουντούρη, που δέσποζε στο περίπτερο.

Κατέθεταν τις απόψεις τους και τον προβληματισμό τους για τη συμπεριφορά οδηγών που δεν φορούν κράνη, τους γονείς το πώς μεταφέρουν τα παιδιά τους και για την ανύπαρκτη έως ελλιπή κάθετη και οριζόντια σήμανση στο οδικό δίκτυο εντός και εκτός της Ρόδου.

Το περίπτερο επισκέφτηκαν οι φορείς της Ρόδου,  κατέθεσαν σ’ αυτούς τους προβληματισμούς, την αναγκαιότητα πολιτικής βούλησης για τη μείωση των τροχαίων στην περιοχή μας με την ανάληψη άμεσων παρεμβάσεων για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ξεκίνησε η καμπάνια της συγκέντρωσης υπογραφών. 

«Η Οδική Ασφάλεια είναι  ευθύνη όλων» Εμείς οι πολίτες διεκδικούμε και απαιτούμε να κυκλοφορούμε σε ασφαλές και συγχωρητικό οδικό δίκτυο. Εμείς ως πεζοί, ως οδηγοί οφείλουμε να τηρούμε τον Κ.Ο.Κ. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 1.235 υπογραφές 

Οι υπογραφές θα παρουσιαστούν στην Κυβέρνηση και στους φορείς της Ρόδου  στο τέλος του 2018. Στόχος της η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού υπογραφών.

Για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, αυτό που την ενδιαφέρει είναι ο στόχος και το αποτέλεσμα της μείωσης των τροχαίων, «το οφείλουμε σε όλους όσοι  έφυγαν τόσο τραγικά και βίαια, θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε  το στόχο, με πίεση προς τους οδηγούς, πεζούς και  φορείς για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας  στην περιοχή μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Έχει καθιερωθεί πλέον η Έκθεση να κλείνει στην ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ με  λαχειαγορά. 
Φέτος κληρώθηκαν 10 κράνη μοτοσικλέτας. Χορηγός ΒΑΚΑΡ Α.Ε –συνοδηγός στην προσπάθειά της. 
Οι τυχεροί:  Βασιλαρά Ελένη, Δήμος Δαβίδ, Καραπάνος Θεόδωρος, Λεμονής Σταμάτης, Μαχαίρα Υπαπαντή, Μουστάκας Αντώνης, Παληκαρά Ολυμπία, Πούλος Γεώργιος, Στεργιαννάκης Στέργος και Φραντζιδάκη Αργυρώ, ενημερώθηκαν για την παραλαβή των προστατευτικών κρανών.  Τους λαχνούς από την κληρωτίδα τράβηξαν,  ομάδα από τους Προσκόπους Δωδεκανήσου και εθελοντές φοιτητές .

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί: όλους εσάς που στηρίζετε τις δράσεις της,  τον κ.  Τσαμπίκο Ποδιώτη, Πρόεδρο και τα μέλη της  Οργανωτικής Επιτροπής της Έκθεσης για τη διάθεση του περιπτέρου, τα μέλη, τους εθελοντές  φοιτητές, τη ΣΥΦΑΚ-ΡΟΔΟΥ, τη ΒΑΚΑΡ Α.Ε, τον Γιάννη Μηνούδη, Παιδαγωγό Κυκλοφορίας στην Σουηδία για την προσφορά των βιβλίων του «Οδήγηση... οι κανόνες του παιχνιδιού», τη ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΚΗ. Ο νέος Κ.Ο.Κ  διανεμήθηκε στους επισκέπτες.


Στόχος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ είναι: η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. «Θα συνεχίσουμε γιατί η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ…. είμαστε όλοι εσείς».

Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να λάβουμε  όλοι τις ευθύνες που μας  αναλογούν καθώς όλοι αποτελούμε υποψήφια θύματα τροχαίου, χρησιμοποιώντας το οδικό δίκτυο. 

Η συλλογική αυτή προσπάθεια της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής παρέμβασης για  ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι  ζήτημα πολιτισμού και δημόσιας υγείας, προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση στη χώρα μας και στην περιοχή μας.

Πρέπει να γίνει απαίτηση του καθενός τόσο προς όλους τους φορείς,  όσο και προς την ατομική  ευθύνη του καθενός από μας,   γιατί... «η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο….. Φίλοι οδηγοί: μη ξεχνάτε: Η ΖΩΗ αλλάζει σε δευτερόλεπτα. Μην  αποσπάτε τα μάτια σας από το δρόμο. Οδηγείτε υπεύθυνα, όχι επιθετικά για να έχετε καλές και ασφαλείς διαδρομές», επισημαίνει επίσης σε ανακοίνωσή της.