Έχει γίνει έλεγχος για τον αγωγό στην Όλυμπο Καρπάθου

Η διεύθυνση περιβάλλοντος Δωδεκανήσου γνωρίζει την υπόθεση με τον κατεστραμμένο αγωγό αποχέτευσης στην Όλυμπο της Καρπάθου και μάλιστα κλιμάκιο είχε πραγματοποιήσει έλεγχο προ ημερών, όπου και διαπίστωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αυτό επισημαίνει στη «Ροδιακή» ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης με αφορμή επιστολή του προέδρου της τοπικής κοινότητας Ολύμπου που δημοσίευσε η εφημερίδα μας και στην οποία ανέφερε ότι  ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης, ο οποίος καταλήγει μέσα σε χείμαρρο και δίπλα στο χωριό, έχει πάθει αρκετές βλάβες, λόγω παλαιότητας, με αποτέλεσμα τα λύματα να διαρρέουν συνεχόμενα και σε καθημερινή βάση μέσα στο χείμαρρο, με μεγάλη πιθανότητα να καταλήγουν και σε κάποιο υδροφόρο ορίζοντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος έγινε στις 24 Αυγούστου και μάλιστα ζητήθηκαν έγγραφες εξηγήσεις από το δήμο Καρπάθου. Αν ο δήμος δεν απαντήσει μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών, τότε η υπηρεσία θα προχωρήσει στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ειδικότερα ο κ. Φλεβάρης δήλωσε στη «Ροδιακή» τα εξής: «Η διεύθυνση περιβάλλοντος Δωδεκανησου και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, ο έπαρχος Καρπάθου-Κάσου, και γενικά η περιφερειακή αρχή προσεγγίζουν με ευαισθησία κάθε θέμα που προκύπτει καθώς η προστασία του περιβάλλοντος και η εποπτεία των αρμόδιων διευθύνσεων είναι συνεχής.

Ιδιαίτερα σ’ όλα τα νησιά και τις τοπικές κοινότητες άμεσα ενεργούμε μετά από ενημέρωση του προέδρου ή του τοπικού συμβουλίου ή όταν λάβουμε γνώση με οποιοδήποτε τρόπο. Ειδικά στην περίπτωση της Ολύμπου που με την ευκαιρία θέλω να υπογραμμίσω ότι αποτελεί ξεχωριστό τόπο παράδοσης και πολιτισμού όχι μόνο στο νότιο Αιγαίο αλλά και ευρύτερα, η υπηρεσία μας ανταποκρίθηκε άμεσα.

Η διεύθυνση περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον έπαρχο κ. Μηνατσή με εντολή μετακίνησης του αντιπεριφερειάρχη πραγματοποίησε περιβαλλοντολογικό έλεγχο στις 24/ 8 /2018. που έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 549/2018. Άμεσα κλήθηκε εγγράφως ο δήμος Καρπάθου για υποβολή θέσεων και εξηγήσεων εντός 10 ημερών. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλήματος, στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος της κοινότητας και η βασιμότητα της αναφοράς του. Η διεύθυνση περιβάλλοντος μετά τη διέλευση της προθεσμίας θα ενεργήσει τα νόμιμα και θα ενημερωθεί σχετικά και ο έπαρχος και ο δήμος Καρπάθου

Έχει συνταχθεί με ίδιο πρωτόκολλο και παράρτημα φωτογραφιών, ενώ η έκθεση αυτοψίας  υπογράφεται από την τριμελή επιτροπή  του ΚΕΠΠΕ που την πραγματοποίησε. Για την όλη εξέλιξη ο αντιπεριφερειάρχης θα ενημερώσει τον πρόεδρο της κοινότητας δίπλα στην οποία βρίσκεται και η ίδια η περιφερειακή αρχή και ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης με επισκέψεις του και παράλληλα θα προσπαθήσει να συνδράμει σε κάθε θέμα που αφορά το νησί».

Με την ευκαιρία αυτή ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης αφού ευχαρίστησε το διευθυντή περιβάλλοντος, τα στελέχη της διεύθυνσης και τα μέλη του ΚΕΠΠΕ, δήλωσε ότι η ΠΝΑΙ, ο περιφερειάρχης και όλοι όσοι υπηρετούν την περιφερειακή αρχή θα βρίσκονται δίπλα στα νησιά και στους κατοίκους τους.