Σπουδαία περιβαλλοντική έρευνα Ροδίτη Βιολόγου στις Αζόρες

Διαπρέπει στο εξωτερικό ένας ακόμα Ροδίτης επιστήμονας (Βιολόγος) ο οποίος ξεκίνησε μια πρωτοποριακή και σημαντική για το περιβάλλον έρευνα, καταγράφοντας με την βοήθεια της τεχνολογίας από ψηλά (drones) τις μεταβολές και τις μετακινήσεις που υφίστανται τα φύκια στα ηφαιστειακά νησιά στη μέση του Ατλαντικού (Αζόρες).

Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Κελλάρη που κατάγεται από την Ιαλυσό και ο οποίος είναι απόφοιτος με άριστα (9,5) του κορυφαίου και καλύτερα αξιολογημένου παγκοσμίως Βιολογικού Τμήματος Κρήτης.

Ο Αλέξανδρος Κελλάρης, που κάνει περήφανους όλους τους Ροδίτες αλλά και τους Έλληνες με την επιστημονική του πορεία, είναι ένας μεταπτυχιακός φοιτητής που τώρα σπουδάζει στο Imperial College London (στο πρόγραμμα MSc Ecology, Evolution and Conservation), με υποτροφία απο την Ελληνική Ένωση Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA).

Μιλώντας στη “Ροδιακή” ο Αλέξανδρος Κελλάρης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η μεταπτυχιακή του διατριβή, μελετά τη δυνατότητα χρήσης drones για την παρακολούθηση φυκιών, ως μια φτηνή και αυτοματοποιημένη μέθοδος διαχείρισης εισβαλλόντων ή εμπορικών ειδών.
Μάλιστα, η εργασία του πραγματοποιήθηκε στις Αζόρες, σε μια σειρά από ηφαιστειακά νησιά στη μέση του Ατλαντικού!

Η εργασία αυτή αποτέλεσε συνεργασία μεταξύ του Imperial College London, Zoological Society of London και University of the Azores. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει την μελέτη του, η οποία αναμένεται να έχει σημαντικά αποτελέσματα και προορίζεται για επιστημονική δημοσίευση.

Η περιβαλλοντική παρακολούθηση φυκιών με drones… στις Αζόρες!
Η τακτική και αποτελεσματική παρακολούθηση της βιοποικιλότητας είναι καθοριστικός παράγοντας για την προστασία κινδυνευόντων ειδών, αλλά και για την διαχείριση ειδών που μπορεί να ωφελούν τον άνθρωπο.

Στις μέρες μας, η έλλειψη οικονομικής υποστήριξης είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που περιορίζουν την παρακολούθηση της κατανομής και αφθονίας των οργανισμών στο φυσικό τους περιβάλλον. Συνεπώς, είναι αναγκαία η εύρεση μοντέρνων και οικονομικών εργαλείων για τον σκοπό αυτό.

«Πρόσφατα, επισημαίνει στη “Ροδιακή” ο Αλέξανδρος Κελλάρης,  στη μεταπτυχιακή μου διατριβή (μέρος του προγράμματος MSc Ecology, Evolution and Conservation), αξιολόγησα την χρήση drones ως εργαλείο παρακολούθησης φυκιών στις Αζόρες. Η ετερογένεια του παράκτιου περιβάλλοντος και η παρουσία ενός εισβάλλοντος κόκκινου φύκους, με οικονομικό μάλιστα ενδιαφέρον, κατέστησε  το ηφαιστειακό αυτό αρχιπέλαγος του Ατλαντικού ιδανικό για την μελέτη μου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δυσμενείς και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθώς και τα μεγάλα βάθη, περιορίζουν την αποτελεσματική χρήση drones για τακτική παρακολούθηση φυκιών. Από την άλλη, η λεπτομέρεια των φωτογραφιών που λαμβάνει το drone είναι τόσο υψηλή που διευκολύνει το ψηφιακό σκέλος της ανάλυσης, συγκριτικά με δορυφορικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό.

Η έρευνά μας προς το παρόν βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Aquatic Conservation: Freshwater and Marine Ecosystems, ώστε να γίνει προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Οι εφαρμογές δεν περιορίζονται στην έρευνα, αλλά επεκτείνονται στις ιχθυοκαλλιέργειες και τον τουρισμό. Το πιο εντυπωσιακό είναι το μικρό κόστος και η ευκολία χρήσης των drones, που υπονοεί ότι ο καθένας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει (με λίγη βοήθεια) για περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, είτε για την επιχείρηση του είτε για προσωπικούς λόγους.»

Ο Ροδίτης επιστήμονας Αλέξανδρος Κελλάρης στις Αζόρες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σπουδαία έρευνά του
Ο Ροδίτης επιστήμονας Αλέξανδρος Κελλάρης στις Αζόρες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σπουδαία έρευνά του

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Κελλάρης
Ο Ροδίτης επιστήμονας, είχε λάβει πριν από μερικούς μήνες υποτροφία ύψους 15.000 ευρώ στη μνήμη του επίτιμου προέδρου της Helmepa καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου ως πτυχιούχος του  Πανεπιστημίου Κρήτης από την  Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Helmepa. Συγκεκριμένα, την υποτροφία κέρδισε ως  αριστούχος (με βαθμό 9,50) του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc Ecology, Evolution and Conservation στο Imperial College του Λονδίνου.