Στο εδώλιο 75χρονος  για απάτη κατ’ εξακολούθηση

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει για δεύτερη φορά 75χρονος κάτοικος της περιοχής μας, για υπόθεση απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια στην οποία κατηγορείται.

Η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά το 2014, οπότε και ο 75χρονος είχε κριθεί ένοχος από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη με τον όρο της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3000 ευρώ.
Κατά της απόφασης αυτής ο 75χρονος άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2017 από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο και τον καταδίκασε σε κάθειρξη έξι ετών.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε ο κ. Ελευθέριος – Γεώργιος Πάσσος, ο οποίος και υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο να εκτίσει ο 75χρονος την ποινή του στο σπίτι του (κατ’ οίκον εκτέλεση ποινής). Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε. Έτσι εν συνεχεία ο 75χρονος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε σε βάρος του από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, αίτημα το οποίο τον περασμένο Μάρτιο το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας έκανε αποδεκτό. Έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί στο τέλος του Σεπτέμβρη εκ νέου από το ίδιο δικαστήριο, δηλαδή το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου και σύμφωνα με αυτό, ο 75χρονος από τον Νοέμβριο του 2005 έως τον Ιανουάριο του 2007 παρέστησε ψευδώς σε ημεδαπό ότι θα εξοφλήσει με εντολή του το χρέος που είχε σε τρίτο άτομο ύψους 100.000 ευρώ αφού μεταφέρει το ποσό 1.350.000 ευρώ από ελβετική τράπεζα ζητώντας του να καταβάλει τα έξοδα μεταφοράς χρημάτων. Έτσι σταδιακά ο κατηγορούμενος φέρεται να ελάμβανε χρήματα στους λογαριασμούς του συνολικό ποσό των οποίων ανήλθε σε 94.390 ευρώ, μέρος των οποίων (26.500 ευρώ) επέστρεψε στον μηνυτή.