Δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις στη Ρόδο

Γράφει ο
Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

Αν δεν θέλουμε μέσα στο καλοκαίρι θανάσιμους τραυματισμούς, ας φροντίσουμε τουλάχιστον έγκαιρα να τοπθετήσουμε τις αναγκαίες επιδαπέδιες διαγραμμίσεις με χρώμα κίτρινο και φωσφορίζον, ούτως ώστε να φαίνονται χωρίς δυσκολιά, μέρα και νύχτα και να μην σκοτώνουμε τουρίστες με μηχανάκια όπως πρόσφατα συνέβη στο δρόμο Ρόδου-Ιαλυσού στην Ιξιά, με μια νέα τουρίστρια γερμανίδα που τραυματίστηκε θανάσιμα, κρίμα.

Ο δρόμος από Παναγία Φανερωμένης, διασταύρωση, μέχρι την περιοχή πάλαι ποτέ γνωστή Αραπάκι και νυν Μήδεια, είναι επικίνδυνα, ανωφερής, στενός με δύσκολες στροφές, χωρίς πλήρη φωτισμό, χωρίς καθόλου διαγραμμίσεις και τον χρησιμοποιούν πολλά Ι.Χ., μοτοποδήλατα, γουρούνες και βέβαια μεγάλα τουριστικά λεωφορεία και φορτηγά, που τον καθιστούν πολύ επικίνδυνο και στην άνοδο και στην κάθοδο, που εξ ιδίας πείρας γνωρίζω ότι είναι δύκολο να συγκρουσθείς με οποιοδήποτε άλλο τροχοφόρο κινείται στην ίδια ή ακόμη και στην αντίστροφη πλευρά του δρόμου.

Ο δρόμος αυτός χρειάζεται ειδική σήμανση επικινδυνότητας, πινακίδες που να επιτρέπουν ταχύτητες το πολύ μέχρι 60 χιλιόμετρα, επιδαπέδια διαγράμμιση διπλής σειράς που να απαγορεύσει τις προσπεράσεις από οποιοδήποτε τροχοφόρο ακόμα και από μοτοποδήλατα και κυρίως γουρούνες που είναι συνήθως πρόξενοι σοβαρών ατυχημάτων και που βγαίνουν απροειδοποίητα στο αντίθετο ρεύμα ή σε προσπερνούν αιφνιδίως χωρίς προειδοποίηση και από δεξιά και αριστερά.

Μερικές φορές, κάτοικοι ή ξενοδοχεία, ρίχνουν νερό στο δρόμο και με την υφιστάμενη στρώση του δρόμου από τα ελαστικά, τα λάδια από διαρροές ή ακόμη άμμος ή χαλίκια πό τις μεταφορές, ή και χώματα κατεδαφίσεων ή εκσκαφών, καθιστούν το δρόμο συν τοις άλλοις και ολισθηρό, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν μεγάλες επικίνδυνες λακκούβες ή φρεάτια, αίτια για πιθανές μετωπικές συγκρούσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες, γι’ αυτό πρέπει να συντηρείται καθημερινά.

Ο δρόμος αυτός είναι πολύ χρήσιμος, συντομεύει αποστάσεις από συγκεκριμένους προορισμούς με στόχο την αγορά, Μήδεια, το Νοσοκομείο, τη ΔΕΥΑΡ, το ΙΚΑ, το Ροδίνι, τα ΚΤΕΟ, την λεωφόρο Ρόδου-Λίνδου και αλλού όπως ξενοδοχεία, Κοσκινού, Ασγούρου, Καλλιθέας, ακόμη και για το κέντρο της πόλης στη Ρόδο. Χρήσιμος αλλά επικίνδυνος. Ας δείξουμε το κατάλληλο ενδιαφέρον.