Βαρύτατες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν στους δύο διακινητές

Βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν σε βάρος των δύο αλλοδαπών διακινητών – χειριστών του ιστιοφόρου που εντοπίστηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής να πλέει ακυβέρνητο δυτικά της Ρόδου, και με 82 άτομα επιβάτες!

Πρόκειται για έναν 38χρονο από τη Λευκορωσία και έναν 34χρονο από τη Ρωσία οι οποίοι χθες προσήχθησαν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση εκ κερδοσκοπίας, έκθεση ανθρώπινης ζωής σε κίνδυνο και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Οι δύο αλλοδαποί στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στην ανάκριση από όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για σήμερα το μεσημέρι, οπότε και θα βρεθούν εκ νέου ενώπιον της ανακρίτριας για να δώσουν αναλυτικά εξηγήσεις για  τα όσα τους καταλογίζονται.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση είναι ο κ. Γιώργος Σωφρονάς.
Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν όταν την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι ένας από τους επιβαίνοντες τηλεφώνησε στον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ανέφερε ότι το ιστιοφόρο βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Άμεσα ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς το ιστιοφόρο  με τους αλλοδαπούς επιβάτες βρισκόταν σε δυσχερή θέση, και ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της  Ρόδου.

Άμεσα για την περιοχή απέπλευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενώ ενημερώθηκαν τα Α/Κ “ΖΩΗ”, “ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ”, “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” καθώς και τα Ε/Γ-Τ/Ρ “ΕΞΠΡΕΣ ΝΙΚΟΣ”, “ΦΑΙΔΩΝ”,”ΝΗΣΟΣ ΧΑΛΚΗ” και “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΗΛΙΑΝΗ” για την παροχή συνδρομής.

Το εν λόγω ιστιοφόρο σκάφος, ονόματι «PLANIDA» σημαίας Ρωσίας, εντοπίστηκε από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνέδραμε στις έρευνες και συνοδεία περιπολικού και ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. κατέπλευσε στον λιμάνι της Καμείρου Σκάλας στη Ρόδο, όπου προσδέθηκε με ασφάλεια.
Επί του σκάφους επέβαιναν ογδόντα δύο (82) αλλοδαποί καθώς και δύο (02) αλλοδαποί ηλικίας 38 και 34 ετών, φερόμενοι ως διακινητές των υπολοίπων, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος.