Συνεργασία με τον Κουστώ για την προστασία των θαλασσών

Συνεργασία με τον Κουστώ για την προστασία των θαλασσών

Συνεργασία με τον Κουστώ για την προστασία των θαλασσών

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 938 ΦΟΡΕΣ

Επιδιώκεται να υπάρξει διεθνές πρόγραμμα με έδρα τη Ρόδο

Ένας από τους πιο δραστήριους δύτες, εξερευνητές και ακτιβιστές για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ο Πιερ Υβ Κουστώ, γιος του διάσημου θαλάσσιου εξερευνητή και θρύλου του ντοκιμαντέρ, Ζακ Κουστό, θα επισκεφτεί το αμέσως προσεχές διάστημα τη Ρόδο, θέλοντας να βοηθήσει στη διάσωση του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής μας.

Μάλιστα καταβάλλεται προσπάθεια να αναπτυχθεί μία συνεργασία ανάμεσα στα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που έχει δημιουργήσει και στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επ’ ωφελεία τόσο των αλιέων της περιοχής όσο και του καταδυτικού τουρισμού που μπορεί να αναπτυχθεί και κατ’ επέκταση των οργανισμών της θάλασσας ακολουθώντας το παράδειγμα της Σαντορίνης, όπου ο Πιερ Υβ Κουστώ εφαρμόζει με επιτυχία ειδικό επιστημονικό πρόγραμμα.

Μία πρώτη συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε χτες στην περιφέρεια ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη και στο συνεργάτη του Πιερ Υβ Κουστώ συμπατριώτη μας Θανάση Καραγιάννη, ο οποίος ενημέρωσε τον αντιπεριφερειάρχη για το έργο που επιτελεί ο διάσημος δύτης και εξερευνητής και για τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες όταν ο κ. Καραγιάννης ενημερώθηκε από άρθρο της «Ροδιακής» με τον τίτλο «Έχουν μειωθεί σημαντικά τα ψάρια στις θάλασσές μας», το οποίο περιλάμβανε όλα όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη τύπου, από το σύλλογο των ψαράδων της Ρόδου. Εξέφρασε ενδιαφέρον να ασχοληθεί με το θέμα και μάλιστα ενημέρωσε και τον Πιερ Υβ που εμφανίστηκε πρόθυμος να βοηθήσει.

«Εδώ και χρόνια συνεργαζόμαστε σε διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία των θαλασσών. Ο ίδιος ασχολείται με το ίδρυμα Κουστώ και με το Κουστώ divers που είναι δύο μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τα οποία έχουν στήριξη τόσο από δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο και προχωρούν σε ενέργειες σε όλο τον κόσμο για να προστατευτούν οι θάλασσες και οι οργανισμοί τους» είπε χτες ο κ. Καραγιάννης προσθέτοντας ότι και ο ίδιος είναι δύτης, έχει πάθος με τη θάλασσα, εξερευνά βυθούς και ναυάγια. «Στις ομάδες που έχουμε δημιουργήσει με τον Πιερ Υβ και στις πρωτοβουλίες που έχουμε κάνει ασχολούμαι πάντα με το κομμάτι που έχει να κάνει με τη μεταφορά μέσω internet των πρωτοβουλιών αυτών ώστε να έχουν απήχηση όλες οι ενέργειές μας για την προστασία των θαλασσών» είπε επίσης.

Με τον Πιερ Υβ γνωρίστηκαν εντελώς τυχαία πριν από πολλά χρόνια στην Ιταλία, καθώς ο κ. Καραγιάννης μένει εκεί για κάποια διαστήματα και μάλιστα τότε στήριζε το έργο μίας άλλης οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ιταλία, που και αυτή είχε σαν στόχο την προστασία και τη σωστή εκμετάλλευση των θαλασσών.
«Έγραψα στο ίδρυμα Κουστώ για να ζητήσω την υποστήριξή τους και μου απάντησε ο Πιερ Υβ, στη συνέχεια ανταλλάξαμε πληροφορίες και μετά γίναμε φίλοι και συνεχίσαμε τη συνεργασία μας» είπε ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος μιλώντας για το τι αντικρίζει στις καταδύσεις του, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον: «Χρόνο με το χρόνο παρατηρώ τη διαφορά που υπάρχει και στα ψάρια και σε ό,τι αφορά τη ρύπανση.

Είναι κάτι που δεν το βλέπουμε έξω από τη θάλασσα αλλά αν κάποιος καταδυθεί παθαίνει σοκ από αυτό που βλέπει στο βυθό. Τα σκουπίδια και τα άχρηστα αντικείμενα συσσωρεύονται και καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα δίχτυα των ψαράδων που εγκαταλείπονται καθώς αποτελούνται από νάιλον και δε διαλύονται και αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο το 40% των πλαστικών που βρίσκονται στο βυθό.

Στη Σαντoρίνη κάναμε ένα event, κατά τη διάρκεια του οποίου η ομάδα της healthy seas με απευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο έβγαλε δίχτυα από τη θάλασσα. Αυτό το κάναμε στη Σαντορίνη για να τραβήξουμε την προσοχή στο νησί όπου ο Πιέρ Υβ εδώ και πέντε χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει μία θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.
Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα αλλά έχει… κολλήσει η ανακήρυξη της περιοχής αυτής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Μάλιστα τόνισε ότι σήμερα οι ψαράδες διαφόρων κρατών έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και επειδή δε βρίσκουν ψάρια μετακινούνται συνεχώς με αποτέλεσμα να συμπίπτουν οι περιοχές ψαρέματος και να έχουμε επεισόδια και προστριβές. Αυτό θα γίνεται ολοένα και χειρότερο και θα είναι συχνό φαινόμενο όπως είπε και κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Γι’ αυτό κάνουμε όλες αυτές τις ενέργειες καθώς απέχουμε περίπου μία 20ετία από μία οικολογική καταστροφή στη θάλασσα, κατά την οποία θα αδειάσουν οι θάλασσες από τους οργανισμούς αν δεν κάνουμε κάτι. Τα παιδιά μας θα γνωρίσουν μία… άδεια θάλασσα, γεμάτη μόνο με σκουπίδια!»

Με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι στη Σαντορίνη ψαράδες και δύτες συνεργάζονται γιατί ο τουρισμός και η αλιεία μπορούν να συνυπάρξουν. Μάλιστα αυτό θα επιτρέψει και μία μεγάλη ανάπτυξη στον καταδυτικό τουρισμό, καθώς αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς η ερασιτεχνική κατάδυση. Αυτό θα είναι για την Ελλάδα μία κερδοφόρα δραστηριότητα.

Τέλος, αναφερόμενος στα σχέδια που υπάρχουν για το νησί μας ο κ. Καραγιάννης δήλωσε: «Πρόθεσή μας με τον Πιερ Υβ είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα προστατευμένων θαλασσίων περιοχών το οποίο θα θέλαμε να έχει σαν κέντρο τη Ρόδο. Γιατί η Ρόδος είναι ένας προορισμός που έχει διεθνή απήχηση και γιατί εδώ τέθηκαν οι βάσεις ώστε να δημιουργηθεί το ναυτικό δίκαιο».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η περιφέρεια επιθυμεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που δίνεται για την προστασία της θάλασσας, και με βάση τα όσα επιτρέπουν οι νόμοι να προστατευτούν και τα συμφέροντα των αλιέων μας.

Για το λόγο αυτό θα γίνει, όπως είπε, μία πρώτη συνάντηση με τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες και επαγγελματίες του χώρου και ειδικά τους ψαράδες για να μπει το πλαίσιο της συνεργασίας. Μάλιστα ο Πιερ Υβ Κουστώ επιθυμεί να έρθει στη Ρόδο και να ενημερωθεί από κοντά, όμως αυτό θα γίνει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, καθώς ο χρόνος του είναι περιορισμένος και θα διευκόλυνε πολύ μία προκαταρκτική συζήτηση.

Ο κ. Καραγιάννης με τον αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη χτες στην περιφέρεια
Ο κ. Καραγιάννης με τον αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη χτες στην περιφέρεια

Διαβάστε ακόμη

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο