Έτοιμη η διακήρυξη για τη μίσθωση της Νέας Αγοράς

Έτοιμη η διακήρυξη για  τη μίσθωση της Νέας Αγοράς

Έτοιμη η διακήρυξη για τη μίσθωση της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1226 ΦΟΡΕΣ

Θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο στο τέλος του μήνα

Έτοιμη είναι η διακήρυξη για την εκμίσθωση του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς, η οποία θα έρθει προς συζήτηση στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που προγραμματίζεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου!

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς χθες, ο εντεταλμένος σύμβουλος, αρμόδιος για τη δημοτική ακίνητη περιουσία, Δήμος Μουτάφης, είπε ότι το επόμενο βήμα όσον αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου, είναι η ανάθεση της Νέας Αγοράς σε ιδιωτική διαχείριση, με στόχο να γίνει μία ολική αναμόρφωση του κέντρου της πόλης.

Όπως έκανε γνωστό, είναι ήδη έτοιμοι οι όροι της δημοπρασίας, μένουν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες, οι οποίες μάλιστα ανάγονται σε μία προσπάθεια που κάνει ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, να εξασφαλίσει ένα καθεστώς προτίμησης στους ήδη υφιστάμενους μισθωτές, πάντοτε στα πλαίσια του νόμου.

Αυτό ολοκληρώνεται τώρα και, μάλιστα, τόνισε ότι, με το συγκεκριμένο ζήτημα ασχολείται ο ίδιος ο Δήμαρχος και διαχειρίζεται ο ίδιος προσωπικά τον όρο που έχει να κάνει με τους μισθωτές, προσπαθώντας να κατοχυρώσει κάποια δικαιώματα για εκείνους.

Το θέμα αυτό, λοιπόν, θα έρθει άμεσα προς συζήτηση, δηλαδή στην προσεχή συνεδρίαση του δ.σ., ώστε να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για να βγει ο διαγωνισμός «στον αέρα» και να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την αξιοποίηση του μνημείου.

Ο κ. Μουτάφης, απευθυνόμενος σε όλη την κοινωνία του νησιού, θέλησε ακόμη να επισημάνει ότι, όταν συζητάμε για υφιστάμενους μισθωτές, νοούνται όλοι όσοι βρίσκονται πλέον εντός της Νέας Αγοράς, οι οποίοι είναι απολύτως ενήμεροι σε όλες τους τις υποχρεώσεις απέναντι στο Δήμο. Όπως είπε, χαρακτηριστικά: «Δηλαδή, δεν υπάρχει πια ο όρος κακοπληρωτής της Νέας Αγοράς. Αυτοί οι πενήντα άνθρωποι που έχουν μείνει εκεί μέσα, είναι επιχειρηματίες αξιόλογοι, εντιμότατοι, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, δεν οφείλουν στο Δήμο ούτε ένα ευρώ.

Τόσο από μισθώματα όσο και από θέματα κοινόχρηστων χώρων, τελών και άλλων εισφορών. Δηλαδή, οι όποιες ενέργειες γίνονται από τον Δήμαρχο, γίνονται αποκλειστικά και μόνο σε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε ανθρώπους που απέναντι στο Δήμο είναι εντάξει. Δεν υπάρχει πια η έννοια του κακοπληρωτή στη Νέα Αγορά, αυτό θέλω να το καταστήσω σαφές».

Όσο για τους όρους της διακήρυξης, ο κ. Μουτάφης είπε ότι το μηνιαίο μίσθωμα θα ανακοινωθεί στο δ.σ. καθώς αυτά πρέπει να συζητηθούν εκεί. Ο χρόνος της παραχώρησης-έχει γίνει γνωστό από τον Δήμαρχο-είναι για σαράντα χρόνια ενώ πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επέμβαση και ριζικές αλλαγές, πάντα υπό την επίβλεψη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, κάτι που, άλλωστε, αποτελεί απαράβατο όρο και από τον ίδιο τον Δήμο για τον σεβασμό στο Μνημείο. Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι σύμφωνα και με τα όσα είχε κάνει γνωστά ο Δήμαρχος, οι εργασίες κοστολογούνται στα 4-4,5 εκατ. ευρώ. Μετά θα ακολουθήσουν ιδιωτικές μισθώσεις.

Επίσης, ο κ. Μουτάφης δεν παρέλειψε να πει ότι συναντούν θετικές αντιδράσεις στην κοινωνία για τη λύση αυτή. Και δήλωσε ακόμη: «Προβαίνουμε σε αυτή τη λύση γιατί είναι η μόνη λύση επιτρεπτή από το νόμο, που μας δίνει το δικαίωμα να καταστήσουμε τη Νέα Αγορά ένα αξιόλογο εμπορικό κέντρο μέσα στην πόλη της Ρόδου, χωρίς τα γνωστά προβλήματα του παρελθόντος».

Όπως είπε, αν συζητούσαν αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν σε μεμονωμένες δημοπρασίες, δηλαδή στη διαδικασία να ενοικιάσουν τα καταστήματα ένα-ένα, δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να διαφυλάξουν αφενός μεν την εξασφάλιση του κόστους επισκευής του Μνημείου, αφού θα ήταν ανόητο ο Δήμος, ως εκμισθωτής, να ρίξει ένα σορό λεφτά σε ένα Μνημείο που θα το ενοικίαζε και θα το εκμεταλλεύονταν άλλοι.

Αφετέρου, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχει η αδυναμία καθορισμού των χρήσεων με όρους εμπορικής αγοράς. Δηλαδή, εάν συζητούσαν για μεμονωμένες μισθώσεις, θα ήταν πολύ πιθανό να είχαμε τέσσερα όμοια καταστήματα στη σειρά, όρους αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των καταστηματαρχών και στο τέλος ο επισκέπτης και ο ντόπιος θα έβγαινε παραπονεμένος. Έτσι, θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουν, στην ουσία, όχι τη μίσθωση ενός ακινήτου αλλά τη δημιουργία ενός όμορφου εμπορικού κέντρου που θα αναβαθμίσει πάρα πολύ το κέντρο της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη