Δύο μέρες καθάριζε ο δήμος το μνημείο στην Ακαδημία από συνθήματα και... τσίχλες

Πάνω από 48 ώρες χρειάστηκαν τα συνεργεία του δήμου της Ρόδου, με εξειδικευμένα μηχανήματα και ειδικούς τεχνίτες, για να αποκαταστήσουν την αθλιότητα που είχε δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό στην Πλατεία Ακαδημίας και στα υφιστάμενα κτήρια.

Συνθήματα, βρομιές, λερώματα, σκουπίδια και εκατοντάδες τσίχλες κολλημένες στο μνημείο για τον άγνωστο παπά και δάσκαλο της Δωδεκανήσου που κράτησαν ζωντανή την πατριωτική φλόγα στα σκοτεινά χρόνια της σκλαβιάς, χρειάστηκαν πάνω από δύο μέρες για να αποκατασταθούν στον βαθμό που αυτό ήταν εφικτό.

Στην εξόρμηση αυτή καθαριότητας, που εντάσσεται σε μια σειρά από παρεμβάσεις που έχει ξεκινήσει ο δήμος της Ρόδου, πήραν μέρος εξειδικευμένοι υπάλληλοι από το τμήμα Αυτεπιστασίας της Μεσαιωνικής Πόλης, στελέχη της υπηρεσίας Πρασίνου, καθώς επίσης και στελέχη από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μας.

Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο: Σε πάνω από 3.000 υπολογίστηκαν οι τσίχλες που βεβήλωσαν το μνημείο αυτό.  Καθαρίστηκαν όλες μία προς μία
Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο: Σε πάνω από 3.000 υπολογίστηκαν οι τσίχλες που βεβήλωσαν το μνημείο αυτό. Καθαρίστηκαν όλες μία προς μία


Η εικόνα που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στην Πλατεία ήταν απογοητευτική πάντως: Συνθήματα γραμμένα, μπογιές, μουτζούρες, αλλά κυρίως αυτό που βεβήλωνε τον χώρο και προκαλούσε την αισθητική, ήταν οι χιλιάδες τσίχλες που είχαν αφεθεί στα μάρμαρα, τις σκάλες αλλά και τα πεζοδρόμια, δημιουργώντας έτσι μια αποκρουστική εικόνα.

Δεν είναι  το μοναδικό σημείο
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που καθαρίζεται ο χώρος και το μνημείο. Κι αυτό που φοβούνται οι εκπρόσωποι του δήμου της Ρόδου, είναι ότι δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία. 


Αντίστοιχο πρόβλημα κυριαρχεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε πολλά σημεία της πόλης μας, όπου όπως φαίνεται πολλοί είναι εκείνοι που δεν το έχουν σε τίποτε να... γράψουν με συνθήματα σε τοίχους και σε μάρμαρα, να βεβηλώσουν μνημεία, να απορρίψουν σκουπίδια κλπ.

Επί της ουσίας, όλα αυτά τα θέματα αντιστοιχούν στο επίπεδο παιδείας και ευσυνειδησίας που ο καθένας διαθέτει, που σημαίνει δηλαδή πιο απλά ότι για το επίπεδο καθαριότητας σε έναν χώρο ή σε μια πόλη, συνυπεύθυνος είναι και ο πολίτης εκτός από τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου μας που έχουν την υποχρέωση να διατηρούν καθαρούς τους χώρους.