Αναρριχητικό Φεστιβάλ Καλύμνου

Από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κάλυμνο το Αναρριχητικό Φεστιβάλ Καλύµνου, συνδιοργάνωσης του τµήµατος Αθλητισµού και Πολιτισµού ∆ωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ∆ήµο Καλύµνου. Το Αναρριχητικό Φεστιβάλ Καλύµνου, θεωρείται ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ στο είδος του και προσελκύει σε κάθε διοργάνωση 700 και πλέον αναρριχητές από διάφορα µέρη του κόσµου.

Το τριήµερο των εκδηλώσεων, το οποίο έχει τόσο αθλητική, όσο και πολιτιστική χροιά, έχει συντελέσει ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό το άθλημα της αναρρίχησης αλλά και να αγαπηθεί από περισσότερους Έλληνες αθλητές. Το ορεινό νησί με τα άγρια τοπία και τα επιβλητικά βράχια που αποτελούνται από άριστης ποιότητας από ασβεστόλιθο, χωρίς βλάστηση και κοφτερά σημεία, είναι ιδανικά για αναρρίχηση.

Το ήπιο κλίμα,  η εύκολη πρόσβαση στις αναρριχητικές διαδρομές, το πιστοποιημένο από επαγγελματίες για τις προδιαγραφές και την ασφάλεια του αναρριχητικού πεδίου, κάνουν την Κάλυμνο μοναδική στον τομέα της αναρρίχησης.
Αν και η Κάλυμνος είθισται να αποκαλείται  “το νησί των σφουγγαράδων”, εξαιτίας του γεγονότος ότι η σπογγαλιευτική παράδοση των Καλύμνιων χάνεται στα βάθη των αιώνων, το νησί σήμερα είναι από τους λίγους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα που λειτουργούν όλο το χρόνο.

Ο πλούσιος βυθός του νησιού, με τους υφάλους, τις σπηλιές και τα ναυάγια, δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό και για τους λάτρεις των καταδύσεων. Εξάλλου, στην  Κάλυμνο λειτουργεί και η μοναδική στην Ελλάδα κρατική Σχολή Δυτών.
Κάθε χρόνο, εκτός από τα «ύψη» μέσω του φεστιβάλ αναρρίχησης, οι Καλύμνιοι κατακτούν και τους βυθούς, αφού στο νησί λαμβάνει χώρα το Ετήσιο Καταδυτικό Φεστιβάλ το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τουριστών και επαγγελματιών από όλο τον κόσμο.