Προφυλακίστηκε Αλβανός για την κλοπή καυσίμων  στο νοσοκομείο

Στις φυλακές επέστρεψε χθες μετά την απολογία του ο 44χρονος  αλλοδαπός από την Αλβανία, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα της ανακρίτριας Ρόδου ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση κλοπής  πετρελαίου θέρμανσης από το 2013 έως το 2015 από το νοσοκομείο της Ρόδου!

Αν και η υπόθεση εξιχνιάστηκε πριν από τρία χρόνια, και σε αυτήν φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον πέντε άτομα (τέσσερις αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής και ένας Ροδίτης), οι διωκτικές αρχές είχαν εντοπίσει μόνο την 28χρονη Αλβανίδα και τον 48χρονο Έλληνα, ενώ μόλις στα μέσα καλοκαιριού του 2018 συνελήφθη με ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του από την ανακρίτρια Ρόδου ο 44χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής.

Ο αλλοδαπός μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στις φυλακές της Κω όπου και κρατούντο και χθες το μεσημέρι συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Άκη Δημητριάδη προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας όπου και απολογήθηκε για τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένης κλοπής, απείθεια και αντίσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 44χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται, ισχυρίστηκε ότι ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση όπως τουλάχιστον τον εμφανίζουν οι διωκτικές αρχές και εκείνος πήρε μόνο 3 φορές καύσιμα, συνολικά 150 λίτρα, από τα οποία κράτησε τα 60 για τον εαυτό του και τα υπόλοιπα τα έδωσε.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια, οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη τον έκριναν προσωρινά κρατούμενο και έτσι ο 44χρονος επέστρεψε στη φυλακή.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε πριν από τρία χρόνια από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, ενώ είχε ζητηθεί η διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές χρονικό διάστημα κατά το οποίο τελέστηκε η κλοπή των καυσίμων, το ύψος της ζημίας και βέβαια εάν υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας που έγιναν γνωστά, προκύπτει ότι οι φερόμενοι ως δράστες είχαν στήσει «επιχείρηση», την οποία λειτουργούσαν για τουλάχιστον 2 χρόνια, καταφέρνοντας να αφαιρέσουν 140.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης (!), χωρίς ουδείς να αντιληφθεί το παραμικρό!

Μάλιστα μέρος του πετρελαίου αυτού οι δράστες το πουλούσαν, ενώ ορισμένες ποσότητες τις κρατούσε ο 44χρονος αλλοδαπός σε ειδική δεξαμενή που διατηρούσε στο Φαληράκι, και το χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες κίνησης των οχημάτων της επιχείρησής του.

Είχαν εγκαταστήσει 500 μέτρα σωλήνες
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε πως, οι τρεις αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής αφού έσκαψαν, εγκατέστησαν ειδικούς σωλήνες μήκους 500 μέτρων, τους οποίους στη  συνέχεια έθαψαν. Οι σωλήνες ξεκινούσαν από σημείο κοντά στη δεξαμενή και κατέληγαν σε ένα άλλο έξω από την περίφραξη του νοσοκομείου.

 Οι δράστες είχαν επίσης δύο κομμάτια αφαιρούμενα σωλήνων, τα οποία τοποθετούσαν το ένα στη δεξαμενή και το άλλο στο σημείο από όπου θα κατέληγε το πετρέλαιο, και μία ηλεκτρονική αντλία (πατενταρισμένη) αναρρόφησης με την οποία και αφαιρούσαν το πετρέλαιο. Στη συνέχεια το μετέφεραν με ειδικά τροποποιημένο αυτοκίνητο για τη μεταφορά καυσίμων.
Βάσει των ίδιων στοιχείων, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να δούλευαν κυρίως νυκτερινές ώρες και τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα!

Από τα στοιχεία της αστυνομίας και τον μέχρι τώρα έλεγχο που έχει γίνει προκύπτει πως οι αλλοδαποί ηλικίας 44, 25 και 23 ετών «δούλευαν» συστηματικά την «επιχείρησή» τους, την οποία είχαν φροντίσει να «εξοπλίσουν» με όλα τα απαραίτητα συστήματα. Ο δε χρόνος δράσης τους είναι αρκετά μεγάλος και εγείρονται ερωτήματα για το γεγονός ότι ουδείς είχε αντιληφθεί από το νοσοκομείο την παραμικρή απώλεια του πετρελαίου θέρμανσης! Και μάλιστα σε χρονικό διάστημα, κατά το οποίο υπήρχαν περίοδοι όπου το νοσηλευτικό μας ίδρυμα αντιμετώπιζε διάφορα ζητήματα με τη θέρμανσή του.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας
Για την υπόθεση είχε εκδοθεί ανακοίνωση από την αστυνομία, η οποία ανέφερε τα εξής:
«Εξιχνιάστηκε, ύστερα από πολύμηνη, συνεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, υπόθεση κλοπής και λαθρεμπορίας μεγάλης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης από τις κεντρικές δεξαμενές του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Για την υπόθεση αυτή ταυτοποιήθηκαν ως δράστες τρεις Αλβανοί ηλικίας 44, 25 και 23 ετών, καθώς και ένας 48χρονος ημεδαπός. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης-λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, λαθρεμπορίας καυσίμων και αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.

Όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις Αλβανοί ενεργώντας από κοινού και οργανωμένα ως εγκληματική ομάδα, με διακριτούς ρόλους και αρχηγό τον 44χρονο, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, αφαιρούσαν συστηματικά και σε εβδομαδιαία βάση, μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από τις κεντρικές δεξαμενές του Νοσοκομείου Ρόδου, τις οποίες στη συνέχεια μεταπουλούσαν.

Η σπείρα ενεργούσε νυχτερινές ώρες, είχε εγκαταστήσει μεγάλου μήκους σύστημα αγωγών άντλησης και χρησιμοποιούσε ειδικά τροποποιημένο αυτοκίνητο για τη μεταφορά των καυσίμων.
Η εξιχνίαση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015, όταν η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου έχοντας συλλέξει και αξιολογώντας πληροφορίες πραγματοποίησε στοχευμένη επιχείρηση κατά την οποία εντόπισε και κατάσχεσε δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ποσότητα κλεμμένου πετρελαίου και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε η σπείρα.

Από την αξιοποίηση των ευρημάτων και την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των Αλβανών, καθώς και η εμπλοκή του 48χρονου ημεδαπού, ο οποίος τους είχε παραχωρήσει το ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν και παράλληλα αγόραζε ποσότητες του κλεμμένου πετρελαίου.

Κατασχέθηκαν:
• Δυο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, από τα οποία το ένα το είχαν μετατρέψει σε παράνομο «βυτίο» καυσίμων
• Εννιακόσια εξήντα (960) λίτρα πετρελαίου θέρμανσης τοποθετημένα σε -41- πλαστικά δοχεία που βρίσκονταν μέσα στο τροποποιημένο όχημα
• Πεντακόσια (500) μέτρα πλαστικών σωληνώσεων
• Αυτοσχέδια ηλεκτρική αντλία
• Διάφορα εργαλεία και ηλεκτρικός μετρητής πετρελαίου.

Η κατασχεθείσα ποσότητα πετρελαίου αποδόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Υπολογίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης τους, αφαίρεσαν περισσότερα από 140.000 λίτρα υγρού καυσίμου (πετρελαίου  θέρμανσης) το οποίο μεταπούλησαν, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημία στο Δημόσιο.