Ανακατασκευάστηκαν επιτυχώς  τα ιταλικά θερμοκήπια στο Φυτώριο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής των ιταλικών θερμοκηπίων που βρίσκονται στην περιοχή του περιφερειακού φυτωρίου και εκτός απροόπτου το Νοέμβριο θα γίνει η παραλαβή τους προκειμένου να ξεκινήσει και η χρήση τους από τη διοίκηση του «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΦΥΤΩΡΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ».

Αρχικά υπήρχε η σκέψη να αποκατασταθούν και τα τρία πετρόκτιστα θερμοκήπια που είχαν δημιουργηθεί από τους Ιταλούς για τις ανάγκες καλλιέργειας διαφόρων ποικιλιών και προϊόντων, όμως λόγω του υψηλού κόστους αποπερατώθηκαν μόνο τα δύο και σύντομα θα συνταχθεί νέα μελέτη και για το τρίτο που παραμένει ερειπωμένο μετά την εγκατάλειψή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες για την ανακατασκευή τους ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια επί θητείας Γιάννη Μαχαιρίδη, όμως συνάντησαν πολλά εμπόδια (ειδικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου μέσα στο οποίο βρίσκονται) με αποτέλεσμα να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες τους.

Τελικά η αποκατάστασή τους επιτεύχθηκε χάρη στην ένταξη του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας από την παρούσα περιφερειακή αρχή, με αποτέλεσμα να δοθεί τέλος στην εγκατάλειψη δεκάδων ετών. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για την αποκατάστασή τους «επιστρατεύτηκαν» και παλιές φωτογραφίες που υπήρχαν,  οι οποίες και τα δείχνουν όπως λειτουργούσαν κατά την Ιταλοκρατία παράγοντας και διατηρώντας φυτά κάθε ποικιλίας. Το ένα από αυτά μάλιστα έχει τσιμεντένιο περίγυρο και το υπόλοιπο τμήμα του αποτελείται από σιδερένια κατασκευή με τζάμια.

Το θερμοκήπιο  πριν τις εργασίες
Το θερμοκήπιο πριν τις εργασίες
Το θερμοκήπιο  μετά  τις εργασίες
Το θερμοκήπιο μετά τις εργασίες

Τα θερμοκήπια βρίσκονται σε έκταση πέντε στρεμμάτων η οποία επίσης θα αποκτήσει την παλιά της χρήση, ενώ τα ίδια θα γίνουν λειτουργικά με στόχο να είναι επισκέψιμα ώστε να αποκτήσουν έναν εκπαιδευτικό ρόλο, για τους μαθητές των σχολείων, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μεταπτυχιακά προγράμματα.

Κάποιος πρώτος σχεδιασμός είναι να μετατραπεί το μεν πρώτο θερμοκήπιο (με την  τζαμαρία) σε τράπεζα σπόρων και χώρος παραγωγής παραδοσιακών φυτών της Ρόδου και το δεύτερο να λειτουργήσει σαν ένας εκθεσιακός χώρος με τον ανάλογο εξοπλισμό στο οποίο θα γίνονται ενημερωτικές συναντήσεις και σεμινάρια.

Βασική βέβαια προϋπόθεση για την επαναλειτουργία τους με όποια χρήση και αν έχουν αυτά είναι να γίνει περίφραξη του περιβάλλοντος χώρου και να τοποθετηθεί φύλαξη για να μη λεηλατηθεί ο εξοπλισμός και καταστραφούν τα αντικείμενα που θα βρίσκονται εκεί.

Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τη χρήση των θερμοκηπίων κατά την Ιταλοκρατία, εντούτοις αυτά θα πρέπει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να χρησιμοποιούνταν για την πραγματοποίηση πειραμάτων και δοκιμών που αφορούσαν την έρευνα γύρω από τις καλλιέργειες διαφόρων φυτών και ποικιλιών αμπελιού, ή την παραγωγή καλλωπιστικών φυτών.
Θα πρέπει δηλαδή ιταλοί ειδικοί να τα χρησιμοποιούσαν σαν εργαστήρια και να πειραματίζονταν σε αυτά γύρω από την παραγωγή φυτών με στόχο την καλύτερη ποιότητα και τη μεγαλύτερη ποσότητα.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η έκταση και μαζί της και τα θερμοκήπια πέρασαν στο ελληνικό δημόσιο το οποίο τα χρησιμοποίησε μόνο για αμπελουργικούς σκοπούς εφοδιάζοντας μάλιστα σχεδόν όλη τη χώρα με δενδρύλλια αμπελιού που ήταν εμβολιασμένα σε αμερικάνικα «υποκείμενα» για αναμπέλωση κατά της φυλλοξήρας.

Τα θερμοκήπια σταμάτησαν να λειτουργούν τη δεκαετία ’70-’80 και στη συνέχεια το τότε υπουργείο Γεωργίας ανέλαβε μόνο τη συντήρησή τους μέχρι που εγκαταλείφθηκαν οριστικά τα επόμενα χρόνια.