Πρόσκοποι Δωδεκανήσου: Έλα να ζήσεις μαζί μας

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2018 το κτήριο των Προσκόπων γέμισε με λυκόπουλα (παδιά ηλικίας 7-11 ετών) και φίλους αυτών,  όπου έπαιξαν με την ψυχή τους στους ρυθμούς του αποκριάτικου πάρτι που με επιμέλεια είχαν ετοιμάσει γι’ αυτά οι βαθμοφόροι τους (ενήλικα στελέχη) με το συντονισμό  του Εφόρου Κλάδου Λυκοπούλων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου κ. Αλέξανδρου Ιατρίδη.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, οι Πρόσκοποι (παιδιά ηλικίας 11-15 ετών), γέμισαν το Κλειστό Δημοτικό Στάδιο όπου πραγματοποίησαν δράση σωματικής αγωγής, έπαιξαν βόλεϊ με τις μικρές ομάδες τους, ενωμοτίες, με τον συντονισμό του Εφόρου Κλάδου Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου  κ. Γιώργου Νεσφυγέ.

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 70 χρόνων Ελεύθερα Δωδεκάνησα – 70 χρόνια Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις και δράσεις:  Δημιουργία και προβολή τριών (3) βίντεο με θέματα την προσκοπική πορεία προς την ενσωμάτωση, το χθες συναντά το αύριο με απόψεις Παλαιών και νέων Προσκόπων, Προσκοπισμός και Κοινωνία όπου έδωσαν συνεντεύξεις και εξέφρασαν τη γνώμη τους και τις ευχές τους για την Προσκοπική Κίνηση της Δωδεκανήσου, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης  Χατζηδιάκος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Προσόδων και Προμηθειών κ. Σάββας Διακοσταματίου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των  Φύλων, Τρίτης Ηλικίας, ΑΜΕΑ και εθελοντισμού κ. Άννα Ζωάννου και η κ.  Δέσποινα Μουτάφη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Οργανισμού Ρόδου.

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου φιλοξενήθηκαν ο Βαθμοφόροι (ενήλικα στελέχη) κ. Θάνος Παπουρδάνος και κ. Κυριάκος Μητρόπουλος, όπου έδωσαν συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “στο ΚΟΚΚΙΝΟ 103.7 FM”.
Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα εκδηλωσεων του Κτηρίου των Προσκόπων η αφηγηματική ομιλία του παλαιού Προσκόπου, δικηγόρου κ. Ιωάννη Χαρίτου με θέμα  «2 σημαντικές ημερομηνίες 31 Μαρτίου 1947 – 7 Μαρτίου 1948». 

Στο καλωσόρισμά του ο Περιφερειακός Έφορος Δωδεκανήσου Θεοδόσης Κατσαμούνδης διάβασε μια επιστολή του τότε Εφόρου Δωδεκανήσου Ελευθέριου Μακρή προς τον Γενικό Έφορο του Σ.Ε.Π., που έδειχνε τη λαχτάρα των Δωδεκανησίων Προσκόπων για την Ενσωμάτωση με τη Μητέρα Ελλάδα και τη Δωδεκάνησο σε μια Περιφέρεια στο Σ.Ε.Π. Μετά την ομιλία του κ. Χαρίτου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Κύριλλος συνεχάρη τον κ. Χαρίτο όπως και την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων  Δωδεκανήσου για την εκδήλωση. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, βαθμοφόροι, μέλη Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης και παλαιών Προσκόπων.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Έφορος κ. Γιάννης Σπύρου «Ο δρόμος προς την Ενσωμάτωση», πραγματοποιήθηκε έκθεση προσκοπικού αρχείου και έντυπου τύπου με αναφορά σε Προσκόπους από το 1945 έως  το 1949, στο κτήριο των Προσκόπων από τις 3 Μαρτίου έως τις 25 Μαρτίου 2018.« Μια φορά Πρόσκοπος – Πάντα Πρόσκοπος», την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 σε όλα τα Προσκοπικά Συστήματα της Δωδεκανήσου, στη Ρόδο, στη Σύμη, στην Κάλυμνο και στη Λέρο, ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία δράση μαζί με Παλαιούς Προσκόπους με πολύ κέφι, παιχνίδι, τραγούδι και συγκίνηση. Την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 δημοσιεύτηκε άρθρο του Αναπληρωτή Γενικού Έφορου κ. Γιάννη Σπύρου στην εφημερίδα “Η ΡΟΔΙΑΚΗ” αφιερωμένο στα  70 χρόνια Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου.

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, όλα τα Προσκοπικά Συστήματα της Ρόδου παρέλασαν με χαρά και περηφάνια, όπως και στη Σύμη, στην Κάλυμνο και στη Λέρο. Στη συνέχεια απονεμήθηκε το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων στη Σημαία της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου για τη συνεχή παρουσία και προσφορά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Την απονομή πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Γενικός Έφορος κ. Γιάννης Σπύρου.Την ίδια ημέρα oι Ραδιοερασιτέχνες – Πρόσκοποι του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ρόδου «βγήκαν στον αέρα» με ειδικό διακριτικό για τα 70 χρόνια Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου.

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018,  στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ισογείου του Πνευματικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Καλυμνίων η εκδήλωση βράβευσης  του εθελοντισμού στο νησί. Μεταξύ των βραβευμένων και το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου.

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές ενότητες για Βαθμοφόρους και Μέλη Προσκοπικών Δικτύων ( νέοι ηλικίας 18-26 ετών). Υπεύθυνοι των ενοτήτων ήταν ο Έφορος Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου της Γενικής Εφορείας κ. Αλέξης Χριστοδουλάρας και ο Αναπληρωτής του κ. Μάνος Τσαβδάρης. Η εκπαιδευτική διαδικασία όπως και η επικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε προσαρμόστηκε στην Ώρα της Γης.

Την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 αμέσως μετά την παρέλαση πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση και ο αγιασμός από τον Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσιο, της νέας ναυτοπροσκοπικής λέμβου «Αδρίας» του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου παρουσία όλων των μελών του Συστήματος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος  Καλύμνου κ. Ιωάννης Γαλουζής, αρχές του τόπου, γονείς και φίλοι του Συστήματος. Επίσης παρευρέθηκαν ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Δωδεκανήσου κ. Θεοδόσιος Κατσαμούνδης, η Έφορος Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων της Γενικής Εφορείας κ. Αριάδνη Κοτσικοπούλου και ο Αναπληρωτής της κ. Γιάννης Καστορίνης.

«Όλοι εκεί ... χωράμε!
Το Σαββατοκύριακο 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2018 οι Αγέλες των Λυκοπούλων (παιδιά ηλικίας 7-11 ετών) των Προσκοπικών Συστημάτων της Δωδεκανήσου, από τη Ρόδο, τη Σύμη, την Κάλυμνο και τη Λέρο, έστησαν τις σκηνές τους, έπαιξαν, διασκέδασαν και γέμισαν τα σακίδιά τους με χαρά και αναμνήσεις. Οι Βαθμοφόροι τους (ενήλικα στελέχη) φρόντισαν για την άψογη διεξαγωγή της διήμερης εκδρομής με υπεύθυνο τον Έφορο Κλάδου Λυκοπούλων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου κ. Αλέξανδρο Ιατρίδη.

«Steps Life»
Το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης 10 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Φόρουμ των Μελών Προσκοπικών Δικτύων (νέοι ηλικίας 18-26 ετών) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου των Προσκόπων.

Η κ. Κατίνα Αγιακάτσικα- Σαλαχούρη  με την αφήγησή της  μετέφερε νοερά τα Μέλη Προσκοπικών Δικτύων και τους Βαθμοφόρους στη ζωή της πόλης μας λίγα χρόνια πριν την ενσωμάτωση όπως και για την ημέρα της ενσωμάτωσης, μια εκ των νεαρών κοριτσιών που μετέφεραν την Ελληνική Σημαία στις 31 Μαρτίου 1947 στο Βωμό της Πατρίδας.

Η  κ. Λουλουδίτσα Λάρου εκπρόσωπος του Κυνοκομείου Δήμου Ρόδου και η  κ. Τάμμυ Πολίτη εξωτερικός συνεργάτης και εκπρόσωπος φιλοζωικών οργανώσεων ενημέρωσαν τους παρισταμένους σχετικά με τα αδέσποτα ζώα και το  Κυνοκομείο Ρόδου, ακολούθησε συζήτηση και πιθανές ενέργειες εκ μέρους των Μελών Προσκοπικών Δικτύων. Στη συνέχεια έγιναν βιωματικά εργαστήρια που είχαν οργανώσει τα Μέλη Προσκοπικών Δικτύων. Κατά τη διάρκεια των Άγιων Ημερών του Πάσχα  όλα τα Προσκοπικά Συστήματα της Δωδεκανήσου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις εκκλησίες.

Η 34η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιστική Ενημέρωση, έλαβε χώρα στην Ελευσίνα από τις 12 Απριλίου έως τις 15 Απριλίου 2018. 1000 νέοι από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν την πόλη, ανάμεσά τους και οι Ανιχνευτές (έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών) των Προσκοπικών Συστημάτων της Δωδεκανήσου με τους Βαθμοφόρους τους που παρουσίασαν τις έρευνες που είχαν πραγματοποιήσει, όπως και σχετικές ταινίες που γύρισαν με κοινωνικά θέματα που τους προβληματίζουν.

«Αναζήτησε την περιπέτεια!»
Για 5η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε Σύναξη Ενωμοτιών   (παρέες παιδιών ηλικίας 11-15 ετών) στη Ρόδο , από τις 13 Απριλίου έως τις 15 Απριλίου 2018,  με τη συμμετοχή των Ομάδων Προσκόπων από τα Προσκοπικά Συστήματα της Δωδεκανήσου. Η Σύναξη ξεκίνησε με επίσκεψη στη φρεγάτα Έλλη και στο πλοίο γενικής υποστήριξης Προμηθέας.

Ακολούθως έγινε παιχνίδι στην πόλη της Ρόδου και κωπηλασία στο λιμάνι του Μαντρακίου. Το πρωί του Σαββάτου αναχώρησαν για το βουνό του Προφήτη Ηλία όπου και κατασκήνωσαν για το υπόλοιπο της δράσης. Οι Βαθμοφόροι (ενήλικα στελέχη) με τον Έφορο Κλάδου Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου κ. Γιώργο Νεσφυγέ οργάνωσαν όλες τις δραστηριότητες.

Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Μαντράκι της Ρόδου ανιχνευτικό εργαστήρι με θέμα «ιστιοπλοΐα». Οι Ανιχνευτές (έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών) πληροφορήθηκαν, έμαθαν και έκαναν ιστοπλοΐα με τη συμβολή και την αρωγή της εταιρείας Yacht Charter Rhodes και τον κ. Θάνο Σωτηρίου.

Γίνε η αλλαγή που περιμένεις! – Let’s do it Greece
Το Σάββατο και την Κυριακή 28 και 29 Απριλίου 2018 για 5η συνεχή χρονιά, τα Προσκοπικά Συστήματα της Δωδεκανήσου όπως και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Παραδεισίου «σήκωσαν μανίκια», προγραμμάτισαν, οργάνωσαν και συμμετείχαν ενεργά, δίνοντας το δικό τους  σύνθημα ευαισθητοποίησης, συνεργασίας και εθελοντισμού.

5ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου
Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 για πέμπτη συνεχή  φορά συμμετοχή με την πολυπληθέστερη ομάδα εθελοντών από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους σταθμούς τροφοδοσίας ενθάρρυναν και έδιναν στους αθλητές τα προβλεπόμενα από την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων.

Στις 5 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος το ΚΕΚ Γεννηματάς πραγματοποίησε ημερίδα από τα στελέχη του Let’s Do it Greece κ. Αναστάση Σταμάτη και κ. Νίκο Κούση, με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετείχαν Βαθμοφόροι  (ενήλικα στελέχη) της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου.

Τα Προσκοπικά Συστήματα της Δωδεκανήσου συγκεντρώνουν τρόφιμα μακράς διαρκείας από σούπερ μάρκετ ή από εκδηλώσεις  με τη βοήθεια των συμπολιτών μας και τα παραδίδουν στο Συσσίτιο του Δήμου Ρόδου, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στην Εκκλησία.

Αμέσως μετά τη δυσάρεστη είδηση των πυρκαγιών της Αττικής κοινοποιήθηκαν  και μέσα σε δύο (2) ημέρες συγκέντρωσαν τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη ιματισμού και φάρμακα, παραδόθηκαν στους κατά τόπους Δήμους, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και διατέθηκαν στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας,

Η Προσκοπική Κατασκήνωση αποτελεί το αποκορύφωμα μιας ολόκληρης προσκοπικής χρονιάς, όπου τα παιδιά βιώνουν το μεγαλείο του Προσκοπισμού.

Με γνώμονα τη μοναδικότητα της  προσκοπικής κατασκήνωσης και τα οφέλη αυτής τα ενήλικα στελέχη των Προσκοπικών Συστημάτων της Δωδεκανήσου προγραμμάτισαν και πραγματοποίησαν τις δράσεις των τμημάτων τους  για τα Λυκόπουλα (παιδιά ηλικίας 7-11 ετών), τους Προσκόπους (παιδιά ηλικίας 11-15 ετών)  και τους Ανιχνευτές (έφηβοι  ηλικίας 15-18 ετών).

Η Αγέλη Λυκοπούλων του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σύμης φιλοξενήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής Πανορμίτης Σύμης. Κατά τη διάρκεια της δράσης επισκέφτηκε το φέρι μποτ Παναγιά Σκιαδενή της ναυτιλιακής εταιρείας  Dodekanisos Seaways και ξεναγήθηκε από το πλήρωμα.

Η Αγέλη Λυκοπούλων του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ρόδου πραγματοποίησε την κατασκήνωσή της στο χώρο του Αγίου Ιωάννη Καλυθιών, η Αγέλη Λυκοπούλων του 3ου Συστήματος Προσκόπων Παραδεισίου στη Χάλκη, η Αγέλη Λυκοπούλων του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου στο Προσκοπικό Κέντρο  Ψερίμου, η Αγέλη Λυκοπούλων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιαλυσού στην Κάρπαθο όπου φιλοξενήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών, οι Αγέλες Λυκοπούλων του 2ου Συστήματος Προσκόπων Κρεμαστής και του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου ένωσαν δυνάμεις και κατασκήνωσαν στο Προσκοπικό Κέντρο Κουλούκι της Λέρου, η Αγέλη Λυκοπούλων του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λέρου στο Προσκοπικό Κέντρο Κουλούκι της Λέρου και η Αγέλη Λυκοπούλων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ρόδου στον Άγιο Ανδρέα στο Παραδείσι.

Η Ομάδα Προσκόπων του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου κατασκήνωσε στο Προσκοπικό Κέντρο Ψερίμου μαζί με τις Ομάδες Προσκόπων του  275ου Αεροπροσκόπων  Λακαταμίας Κύπρου και του 282ου Προσκόπων Ταμασσού Κύπρου, οι Ομάδες Προσκόπων του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου και του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιαλυσού κατασκήνωσαν στο Προσκοπικό Κέντρο Βίδο  στην Κέρκυρα, η Ομάδα Προσκόπων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ρόδου στο Προσκοπικό Κέντρο Ψερίμου, η Ομάδα Προσκόπων του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λέρου στο  Προσκοπικό Κέντρο Κουλούκι της Λέρου, οι Ομάδες Προσκόπων του 3ου Συστήματος Προσκόπων Παραδεισίου και του 2ου Συστήματος Προσκόπων Κρεμαστής στους χώρους της Ιεράς Μονής Σωτήρος Μαριτσών και οι Ομάδες Προσκόπων του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ρόδου και του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σύμης στη Σύμη.

Οι Κοινότητες Ανιχνευτών του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιαλυσού και του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου πραγματοποίησαν τη Μεγάλη Δράση Υπαίθρου στην Κέρκυρα και στο Προσκοπικό Κέντρο Βίδο, η Κοινότητα Ανιχνευτών του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου στην Κάλυμνο και στο Προσκοπικό Κέντρο Ψερίμου μαζί με τις Κοινότητες Ανιχνευτών του  275ου Αεροπροσκόπων Λακαταμίας Κύπρου και του 282ου Προσκόπων Ταμασσού Κύπρου και η Κοινότητα Ανιχνευτών του 3ου Συστήματος Προσκόπων Παραδεισίου στη Ρόδο.

Οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου  συμμετείχαν για τρίτη συνεχή χρονιά στην  53η Πανελλήνια  Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Κρεμαστής Ρόδου. Καθημερινά χαμογελαστά μέλη των Προσκόπων Δωδεκανήσου ενημέρωναν,  σχετικά με την Προσκοπική Κίνηση, τους χιλιάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες  που περνούσαν από το περίπτερο και παράλληλα συγκέντρωσαν σχολικά είδη για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας.

Η  απόκτηση  του  Διακριτικού  Προσκόπου  Έθνους  αποτελεί  την  κορυφαία  επιβράβευση των  προσπαθειών και του αποτελέσματος της Προόδου του Ανιχνευτή  και είναι η ανώτερη διάκριση που  του απονέμεται όσο είναι διαπαιδαγωγούμενος στην Προσκοπική Κίνηση.  Από την Πέμπτη 30 Αυγούστου  έως την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η διαδικασία ανάδειξης Προσκόπων Έθνους στην Κεφαλονιά.   Στην παραπάνω διαδικασία συμμετείχαν και τρεις (3)  Ανιχνευτές (έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών) από τα Προσκοπικά Συστήματα της  Δωδεκανήσου.

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018  διεξήχθηκαν οι ετήσιοι πανελλήνιοι σκοπευτικοί αγώνες  «Κενταύρια 2018», για τα ενήλικα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης, στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας Βόλου. Ο κ. Ιωάννης Χαρίτος, μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Παραδεισίου, συμμετείχε για άλλη μια χρονιά.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες έγιναν με την αρωγή των Μελών των Επιτροπών Κοινωνικών Συμπαραστάσεων (γονείς και φίλοι του Προσκοπισμού) των Προσκοπικών Συστημάτων και της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου.

Συνεχής υποστηρικτής και αρωγός σε όλες τις δραστηριότητες των Προσκόπων Δωδεκανήσου η εφημερίδα «Η Ροδιακή».

Χάρη στους ισχυρούς υποστηρικτές  και συνεχείς   αρωγούς, τις  ναυτιλιακές  εταιρείες Blue Star Ferries και Dodekanisos Seaways,   μετακινήθηκαν  300 μέλη της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου κατά τη διάρκεια της φετινής άνοιξης και καλοκαιριού.

Ο Προσκοπισμός  ως μια Κίνηση Αρχών και Αξιών συμβάλλει ουσιαστικά  στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσα από το πολύπλευρο πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του αποσκοπώντας να αναπτύξει τις ψυχικές, πνευματικές, κοινωνικές, ηθικές και φυσικές δυνατότητες των μελών του, ώστε να καταστούν χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες.

Το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες διεξάγονται στην «καρδιά» του Προσκοπισμού, στα Προσκοπικά Συστήματα, από εκπαιδευμένα ενήλικα στελέχη, όπου το παιδί δέχεται διαδοχικά από τμήμα σε τμήμα τα βιώματα και τις εμπειρίες της προσκοπικής του ζωής. Βιώματα που δημιουργούνται με έμφαση στο  ατελείωτο παιχνίδι μέσα σε μύθους γεμάτους φαντασία, με έντονη περιπέτεια, δράσεις μέσα στη φύση, δράσεις κοινωνικής προσφοράς, δράσεις κοινωνικής παρέμβασης, δράσεις για τον συνάνθρωπο και τον τόπο μας, δράσεις σε συνεργασία με Αρχές, φορείς και οργανώσεις,  δράσεις που αποσκοπούν σε δημιουργία εθελοντικών συνειδήσεων.

Στα Προσκοπικά Συστήματα εντάσσονται ανάλογα με την ηλικία τους:
Παιδιά ηλικίας 7-11 ετών (Β’ έως και Ε’ Δημοτικού)  στην Αγέλη Λυκοπούλων Παιδιά ηλικίας 11-15 ετών (ΣΤ΄ Δημοτικού έως και Γ΄Γυμνασίου) στην  Ομάδα Προσκόπων,  Έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών (Α΄Λυκείου έως και Γ’ Λυκείου) στην  Κοινότητα Ανιχνευτών και Νέοι ηλικίας 18-26 ετών στο  Προσκοπικό Δίκτυο.

Στην Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου λειτουργούν εννέα (9)  Προσκοπικά Συστήματα  και βρίσκονται:

Στην πόλη της Ρόδου  το 1ο Σύστημα Προσκόπων  και το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων  στην πλατεία Ιωάννη Ζίγδη, το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων στην Αμαράντειο Σχολή.

Στην Ιαλυσό το 1ο Σύστημα Προσκόπων  δίπλα στο Γυμνάσιο, στην Κρεμαστή  το 2ο Σύστημα Προσκόπων  οδός Νηρηιδών 37  και στο Παραδείσι  το 3ο Σύστημα Προσκόπων  απέναντι από το αεροδρόμιο. Στη Σύμη το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων  δίπλα στο Γυμνάσιο, στην Κάλυμνο το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων  στο δασάκι του Αγίου Στυλιανού και στη Λέρο το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων στο Λακκί.

Δώστε τη δυνατότητα και τη χαρά στα παιδιά και στους έφηβους να βιώσουν το Προσκοπικό Παιχνίδι, γεμίζοντας δημιουργικά και αποτελεσματικά το χρόνο τους, στους νέους οργανώνοντας πρότυπες αποδράσεις από την καθημερινότητα, προσφέροντας ταυτόχρονα στο συνάνθρωπο και στον τόπο μας με αποκορύφωμα νέους γεμάτους αξίες, ενεργούς, χρήσιμους και ευτυχισμένους πολίτες, ενός καλύτερου κόσμου.