Στο εδώλιο 58χρονη για  υπόθεση πλαστής διαθήκης

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσει την προσεχή εβδομάδα, 58χρονη που κατηγορείται ότι επιχείρησε να ιδιοποιηθεί με πλαστή διαθήκη την περιουσία 92χρονης που έχει αποβιώσει και η οποία ξεπερνά το 1.400.000 ευρώ!

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2010 όταν ο 80χρονος (τότε) ξάδελφος της θανούσης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά,  ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου της συγγενούς του, αλλά και την τιμωρία – όπως τονίζει- της 58χρονης για την πλαστογραφία της διαθήκης!

Οι συγγενείς της 92χρονης υπέβαλαν και αγωγή (αρνητική αναγνωριστική για ακυρότητα της διαθήκης) στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου αλλά και ασφαλιστικά μέτρα, η προσωρινή διαταγή των οποίων εκδόθηκε τον Μάιο του 2012. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του δικαστηρίου (για την προσωρινή διαταγή) δεν επιτρεπόταν η παραμικρή μεταβολή στην κινητή και ακίνητη περιουσία της θανούσης έως την εξέταση και την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας αίτησης που  έχει κατατεθεί.

Ωστόσο η συζήτηση για την αγωγή που είχε κατατεθεί ανεστάλη τον Νοέμβριο του 2014 διότι όπως ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου, εκκρεμεί το ποινικό μέρος της υπόθεσης (η μηνυτήρια αναφορά). Έτσι μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση ως προς το ποινικό μέρος ή να εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα του αρμοδίου δικαστικού συμβουλίου,  δεν θα γίνει συζήτηση.

Η εκδίκαση λοιπόν του ποινικού μέρους της υπόθεση προσδιορίστηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου 2018 στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου θα λογοδοτήσει η 58χρονη για τα αδικήματα της χρήσης πλαστού εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και απάτη επί τω δικαστηρίω σε απόπειρα και τελεσμένη. Την υπόθεση για λογαριασμό των συγγενών της 92χρονης χειρίζεται η δικηγόρος κ. Αναστασία Αλεξάνδρου – Καντίτο, ενώ για την 58χρονη είναι ο κ. Σάββας Παυλίδης.

Η αγωγή
Όπως αναφέρουν στην αγωγή τους οι συγγενείς, ο 80χρονος ξάδελφος και η κόρη του, είναι οι μοναδικοί εν ζωή κληρονόμοι, καθώς η θανούσα ήταν άκληρη, δεν είχε ποτέ παντρευτεί και εκτός από τη δική της περιουσία είχε κληρονομήσει και τις δύο αδελφές της, οι οποίες επίσης ήταν ανύπαντρες.

Με τον 80χρονο έτρεφαν πέραν της συγγένειας άριστες φιλικές σχέσεις, όπως εξάλλου και με ορισμένα άλλα άτομα, πλην της 58χρονης, με την οποία φέρεται να γνωρίστηκε λίγο καιρό πριν το θάνατό της.
Ο 80χρονος υποστηρίζει πως η 58χρονη με δολοπλοκίες και συκοφαντίες κατάφερε να απομακρύνει τη θανούσα από τους υπόλοιπους φίλους και συγγενείς και να την έχει «υπό την προστασία της» έως το θάνατο της. Ένας θάνατος με πολλά ερωτηματικά για τα αίτια και τις συνθήκες του, και για τα οποία ο 80χρονος έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια της εισαγγελίας ώστε να απαντηθούν.

Μετά το θάνατο της ηλικιωμένης, η 58χρονη εμφανίστηκε – σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στην αγωγή- ως μοναδική κληρονόμος όλης της περιουσίας της 92χρονης (σπίτια σε Ρόδο και Αθήνα αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ αλλά και τραπεζικούς λογαριασμούς άνω των 400.000 ευρώ) με μία ιδιόγραφη διαθήκη, η οποία φέρεται να συντάχθηκε από τη θανούσα το 2007.

Χρονική περίοδο κατά την οποία όμως η θανούσα όχι μόνο δεν γνώριζε την 58χρονη, αλλά το διάστημα εκείνο παρά τις πιέσεις που είχε δεχτεί από το δικηγόρο της για τη σύναψη διαθήκης, εκείνη αρνούνταν πεισματικά.

Στην ίδια αγωγή γίνεται εκτενή αναφορά στην ίδια τη διαθήκη, η οποία έχει συνταχθεί σε πρόχειρο χαρτί, με γραφικό χαρακτήρα, σύνταξη και γλώσσα (η θανούσα χρησιμοποιούσε καθαρεύουσα) τελείως διαφορετικό από αυτό της ηλικιωμένης γυναίκας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως με την ίδια αγωγή που έχει κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου από τους συγγενείς ζητείται να αναγνωριστεί η ακυρότητα της ιδιόγραφης διαθήκης που εμφάνισε η 58χρονη, να αναγνωριστεί το κληρονομικό δικαίωμα  των συγγενών, αλλά και να ακυρωθεί το κληρονομητήριο που έχει εκδοθεί από το αρμόδιο δικαστήριο βάσει  της ιδιόγραφης διαθήκης για λογαριασμό της 58χρονης, με το οποίο και επιχειρήθηκε από την τελευταία να γίνουν αλλαγές στην περιουσία της θανούσης.