Οι Τούρκοι ανεβάζουν το θερμόμετρο στο Αιγαίο με νέες NAVTEX

Navtex με την οποία δεσμεύουν περιοχή που καλύπτει το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και της Ρω εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές.

Όπως αναφέρεται στη NAVTEX 0907/18 τα τουρκικά σκάφη θα πραγματοποιήσουν άσκηση έρευνας και διάσωσης. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία προσπαθεί να επαναφέρει το θέμα της δικαιοδοσίας των ελληνικών σωστικών μέσων στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, που πολλές φορές και πάντα παρανόμως έχει αμφισβητήσει.

Όπως αναφέρει το hellasjournal η πρακτική της Άγκυρας να εκδίδει παράνομες NAVTEX έχουν δημιουργεί σύγχυση σε παραπλέοντα σκάφη θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
 Η τουρκική άσκηση τουλάχιστον από πλευράς συντεταγμένων επικαλύπτει ελληνική περιοχή, ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο, παρά τις επισημάνσεις πως θα γίνει εκτός «ξένων χωρικών υδάτων».

Εξάλλου, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με άλλη NAVTEX διεθνή ύδατα μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ενώ προχώρησε ξανά σε ενεργοποίηση του πεδίου βολής που έχει δεσμεύσει κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών μεταξύ Χίου, Αη Στράτη και Σκύρου για βολές από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου αλλά και από 30 έως 31 Οκτωβρίου.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι σε εγρήγορση για κάθε περίπτωση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Στόλος θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες τρεις διαδοχικές ασκήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν λίγες ημέρες πριν την 5η Οκτωβρίου, όταν και αρχίζει η μεγάλη διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με αφορμή τις ασκήσεις, ο ελληνικός Στόλος θα βρίσκεται ανεπτυγμένος στο Αιγαίο.