Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι δύο Σύριοι

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους οι δύο Σύριοι ηλικίας 33 και 26 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται ως οι κυβερνήτες στο ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 70 Αφγανοί.

Σε βάρος των δύο Σύριων έχουν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, εξαιτίας των κινδύνων που διέτρεξαν οι 70 επιβαίνοντες καθώς το σκάφος τελικά βυθίστηκε, και παραπέμφθηκαν για ανάκριση, η οποία και έγινε χθες το πρωί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αλλοδαποί άλλαξαν όσα είχαν υποστηρίξει αρχικά ενώπιον των Λιμενικών και χθες ισχυρίστηκαν στην ανακρίτρια Ρόδου ότι και οι ίδιοι είναι μεταφερόμενοι που ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Ωστόσο οι ισχυρισμοί τους αυτοί δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια, οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν την προφυλάκισή τους.

Υπενθυμίζεται πως προανακριτικά οι δύο κατηγορούμενοι είχαν παραδεχτεί την πράξη τους και είχαν πει πως τελικός προορισμός τους δεν ήταν το νησί μας αλλά η Ιταλία, όπου αν και έφτασαν κοντά, δεν κατάφεραν να καταπλεύσουν λόγω καιρικών συνθηκών και έτσι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω. Έτσι ανοικτά της Ρόδου το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο και τότε εξέπεμψαν σήμα για βοήθεια και εντοπίστηκαν από το εμπορικό πλοίο.
Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου όταν εμπορικό πλοίο εντόπισε το ιστιοφόρο σκάφος να πλέει ανοικτά της Ρόδου και να εκπέμπει SOS καθώς βρισκόταν σε δυσχερή θέση.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη ακυβέρνητου ιστιοφόρου σκάφους, στο οποίο όπου επέβαινε σημαντικός αριθμός αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Ρόδου.
Άμεσα στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. εντοπίζοντας το Ι/Φ “DOGA DENIZ”, με 70 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίοι μεταβιβάστηκαν με ασφάλεια, παρουσία δύο (02) περιπολικών σκαφών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. στο Δ/Ξ “LUCKY SAILOR” σημαίας Μάλτας, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή για παροχή συνδρομής.

  Το “LUCKY SAILOR” οδηγήθηκε, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.  στον λιμάνι της Ρόδου, όπου κατέπλευσε με ασφάλεια αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθησαν οι αλλοδαποί Κυβερνήτες του ιστιοφόρου ηλικίας 33 και 26 ετών και παραπέμφθηκαν αρμοδίως.