Αιγαιοπελαγίτικοι,  30 χρόνια ζωής και θεσμού

Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν στην Κω οι 30οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου, με τη συμμετοχή σαράντα και πλέον σωματείων από τα νησιά του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου και με πάνω από πεντακόσιους αθλητές-τριες, συνοδούς, γονείς και φιλάθλους.

Οι συγκεκριμένοι αγώνες είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Ικαρία, νησί που ανήκει στην Ένωση Αθλητικών Σωματείων Χίου-Σάμου μιας και το 2018 ήταν η σειρά της συγκεκριμένης  Ένωσης να διοργανώσει τους αγώνες.

Όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον να γίνει έγκαιρα η ανακατασκευή του υφιστάμενου σταδίου στη νησί από την πολιτεία και τις τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου να αναθέσουν τη διεξαγωγή των αγώνων στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδ/σου.

Οι φετινοί Αιγαιοπελαγίτικοι έχουν κάτι το ξεχωριστό, σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες, αφού αποφασίστηκε να γιορταστεί η ΕΠΕΤΕΙΟΣ των 30 χρόνων ζωής του θεσμού.

Για τη συγκεκριμένη επέτειο έχουν προσκληθεί στο νησί του Ιπποκράτη αθλητές και αθλήτριες, των οποίων το όνομά γράφτηκε με έντονα γράμματα στο βιβλίο της αθλητικής ιστορίας της χώρας μας και ξεκίνησαν τα πρώτα τους αγωνιστικά βήματα από το θεσμό των Αιγαιοπελαγίτικων, καθώς και πολιτικές προσωπικότητες που συνέβαλαν καθοριστικά στη θεσμοθέτηση των αγώνων.

Επίσης οι αγώνες αυτοί, με απόφαση της Ομοσπονδίας αφιερώνονται στη μνήμη της Χριστίνας Κωνσταντίνου, τέως προέδρου του Α.Σ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ  και πρωταθλήτριας στο αγώνισμα της σφαιροβολίας, που χάθηκε τόσο πρόωρα.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου των 30 χρόνων ζωής του θεσμού, θα λειτουργήσει ΕΚΘΕΣΗ σε παρακείμενο με το στάδιο χώρο, στο αθλητικό ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ, με αναμνηστικά εκθέματα από όλους τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες, από τον 1ο αγώνα (Λέσβος 1986) μέχρι και τον 29ο (στη Μύκονο).

Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα αρχίσει το Σάββατο (20/10) το απόγευμα μέχρι το βράδυ και θα συνεχιστεί τη Κυριακή τ' απόγευμα μέχρι το βράδυ. Το βράδυ του Σαββάτου, μετά τους αγώνες ο Δήμος Κω (ΔΟΠΑΒΣ) θα δεξιωθεί τους φιλοξενούμενους (προσκεκλημένους και αθλητές-τριες) σε μεγάλο ξενοδοχείο του νησιού.

Οι αγώνες διεξάγονται από το ΣΕΓΑΣ (ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδ/σου), τη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, το Δήμο Κω (ΔΟΠΑΒΣ) και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (Επαρχείο Κω).