Oδηγισμός: «H πιο Mεγάλη  Παρέα του κόσμου»

Ο Oδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Είναι η «πιο Μεγάλη Παρέα του κόσμου» σε 140 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 144 χώρες στον κόσμο και 10.000.000 μέλη σε όλη τη γη.

Ο Οδηγισμός είναι ένα παιχνίδι με νόημα. Παρέχει ευκαιρίες σε παιδιά και νέους (ηλικίας από 5 έως 17 ετών) για:
• να προκαλέσουν τους εαυτούς τους σε νέες περιπέτειες και να αποκτήσουν εμπειρίες
• να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους
• να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, ώστε να δίνουν νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους
• να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ικανοί να παίρνουν αποφάσεις
• να κάνουν νέες φιλίες και να διασκεδάζουν
• να γίνουν πιο ανεκτικοί, δίκαιοι, ευγενικοί, τίμιοι
• να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και να αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες
• να αγαπούν και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον
• να κατανοούν και να μαθαίνουν τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις διαφορετικές κουλτούρες.

Το Όραμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ), από το ξεκίνημά του, ήταν η ενεργή και πρωτοπόρα συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στις κρίσιμες μέρες που ζούμε, θα ήταν αδιανόητο εμείς οι Οδηγοί να σημειώναμε απουσίες.

Οι παγκόσμιες συγκυρίες αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις στην ίδια την πατρίδα μας, μας καλούν να επαναδιατυπώσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας, πάντα φυσικά με γνώμονα τις αξίες του Οδηγισμού.

Θεωρούμε ότι αυτές οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε μοναδική ευκαιρία να ξαναβρούμε τις ρίζες μας – με την ευρεία τους έννοια – να απαλλαγούμε από παραπλανητικούς στόχους και να επιστρέψουμε σε μια ζωή πιο ουσιαστική και δημιουργική.

Αυτό απαιτεί αυτοσεβασμό αλλά και σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα, καθώς και σεβασμό απέναντι στη φύση και το περιβάλλον, που τόσα μας προσφέρει. Αν εμείς πρώτα απ’ όλα δούμε τη φωτεινή πλευρά αυτής της δύσκολης συγκυρίας, θα μπορέσουμε να σταθούμε ξανά πρωτοπόροι και να προσφέρουμε στα παιδιά μας τα πολύτιμα και απαραίτητα όπλα που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους.

Με αυτές τις σκέψεις εξακολουθούμε να θεωρούμε την εκπαίδευση των Στελεχών μας ως πρωταρχικό μας μέλημα. Τα Στελέχη μας, πολλά από τα οποία είναι και τα ίδια εξαιρετικά επιβαρυμένα από τις συγκυρίες, αφιερώνουν χρόνο και ψυχή στην στήριξη του παιδαγωγικού μας προγράμματος. Το ελάχιστο που τους οφείλουμε λοιπόν, είναι ένα πλαίσιο υποστήριξης και αναγνώρισης του έργου τους και της προσφοράς τους.

Μέρος της γοητείας του Οδηγισμού είναι ακριβώς η εθελοντική προσφορά. Εθελοντισμός σημαίνει υπευθυνότητα, αδέσμευτη ανοιχτή σκέψη και προσήλωση στο στόχο.

Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι το ΣΕΟ είναι μια εξωσχολική, παιδαγωγική, μη κυβερνητική οργάνωση, που στοχεύει στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και νέων μέσα σε αυτοδιοικούμενες Ομάδες, με σύγχρονους τρόπους εκπαίδευσης και δημιουργικές δραστηριότητες. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1932.

Επίκεντρο της κάθε δράσης μας, συλλογικής ή ατομικής, παραμένει πάντοτε το παιδί. Κάθε παιδί, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που μας το εμπιστεύεται ο γονιός του, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτό αποκομίζει από τα προγράμματά μας, είναι για εμάς μοναδικό. Μέλημά μας είναι να του μεταδώσουμε τη χαρά και την ικανοποίησή του να είναι υπεύθυνος και ελεύθερος πολίτης.

Ερωτήσεις που μας κάνουνε:
Γιατί να σας εμπιστευτούμε τα παιδιά μας;
Ο Οδηγισμός είναι μία πρωτοποριακή οργάνωση μέσα στον ελλαδικό χώρο. Είναι ένα παιχνίδι με νόημα που παρέχει ευκαιρίες σε παιδιά και νέους για:
• να προκαλέσουν τους εαυτούς τους σε νέες περιπέτειες και να αποκτήσουν εμπειρίες
• να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους
• να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, ώστε να δίνουν νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους
• να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ικανοί να λαμβάνουν αποφάσεις
• να κάνουν νέες φιλίες και να διασκεδάζουν
• να γίνουν πιο ανεκτικοί, δίκαιοι, ευγενικοί, υπεύθυνοι
• να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και να αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες
• να εκτιμούν το φυσικό περιβάλλον
• να κατανοούν και να μαθαίνουν για τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις διαφορετικές κουλτούρες.

Πώς μπορεί να ασχοληθεί με τον Οδηγισμό ένας ενήλικας;
Προϋπόθεση είναι να θέλει να ασχοληθεί εθελοντικά, αλλά με επαγγελματική συνείδηση. Χρειάζεται αυτοδέσμευση, καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και κυρίως αγάπη προς τα παιδιά. Ωστόσο, αυτά που κερδίζει είναι ανεκτίμητα. Μπορεί να ασχοληθεί με τον Οδηγισμό ως Στέλεχος σε Ομάδα, ως μέλος του Τοπικού/Περιφερειακού Συμβουλίου της πόλης ή της περιοχής του ή ως μέλος Ομάδας Συνεργασίας Παλαιών Οδηγών.

Τι σχέση έχετε με τους προσκόπους;
Ο Προσκοπισμός είναι αδελφή οργάνωση με κοινά ιδανικά και ιδεολογία, αλλά διαφορετική παιδαγωγική προσέγγιση. Ιστορικά, ο Προσκοπισμός σχεδιάστηκε για τα αγόρια και ο Οδηγισμός για τα κορίτσια. Σήμερα και οι δύο οργανώσεις είναι μικτές.

Σε τι διαφέρει ο Οδηγισμός από το σχολείο και άλλες οργανώσεις;
Ο Οδηγισμός είναι μια δραστηριότητα που τα παιδιά επιλέγουν με τη θέλησή τους. Δεν υπάρχουν εξετάσεις ή μελέτη για το σπίτι. Βασική μέθοδος είναι η Αγωγή του Παιδιού από το Παιδί. Κορίτσια και αγόρια, μέσα σε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και δημιουργικότητας, μαθαίνουν διασκεδάζοντας και αποκτούν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στην ενήλικη ζωή τους.

ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ
«Οι Οδηγοί βρεθήκαμε δίπλα στους πληγέντες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική από την πρώτη στιγμή. Και παραμένουμε εκεί βοηθώντας έμπρακτα, φύσει και θέσει εθελοντές, γιατί αυτό προστάζει η συνείδηση και η καρδιά μας…

Με το άκουσμά της, οι πρώτοι Οδηγοί μας έτρεξαν να συνδράμουν, φόρεσαν το μαντήλι τους και βρέθηκαν εκεί δίχως δεύτερη σκέψη, δίχως να περιμένουν το τηλέφωνο να χτυπήσει για να τους πει κάποιος τι να κάνουν. Ήξεραν!

Και στη συνέχεια, οργανώθηκε ένα απίστευτο δίκτυο μελών μας, Στελεχών, Οδηγών, Μεγάλων Οδηγών και Μελών Τοπικών Συμβουλίων από όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας με προσωπική και υλική υποστήριξη τους πληγέντες. Ένα δίκτυο που μεγάλωνε κάθε μέρα και ξεπέρασε πραγματικά κάθε προσδοκία.

Οι άνθρωποί μας, κυρίως εκείνοι που ανέλαβαν τον συντονισμό, υπερέβαλλαν εαυτόν! Η κούραση άγνωστη λέξη για αυτούς, δάκρυσαν αντικρίζοντας τον πόνο των ανθρώπων, αλλά δεν λύγισαν!

Νιώθω την ανάγκη να σας εκφράσω γι’ άλλη μια φορά ένα μεγάλο, ολόψυχο ευχαριστώ που ήσασταν εκεί, υπηρετώντας την κοινωνική προσφορά με τον καλύτερο τρόπο, με συνέπεια και συνέχεια στις αρχές και αξίες του Οδηγισμού και θυμίζοντας σε όλους μας πως η ανθρωπιά δεν είναι λέξη αλλά πράξη.»

Η Γενική Έφορος
Μαρία Καρακεσίσογλου

Οδηγισμός σημαίνει για εμάς εθελοντική προσφορά, ζωή στη φύση, προσωπική ανάπτυξη.

Σας περιμένουμε όλους στις 29 Σεπτεμβρίου στην εστία μας Βορείου Ηπείρου και Παπαλουκά γωνία (απέναντι από το Ορφανοτροφείο Θηλέων) 11:00-13:00 για εγγραφές και πληροφορίες για ενήλικες.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945796878

Το Τοπικό και τα Στελέχη  του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Ρόδου.