Μνημείο στη Ρόδο θα γίνει από την Ισπανία

Τον Πρέσβη της Ισπανίας στη χώρα μας, κ. Enrique Viguera υποδέχθηκε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ανακοίνωσε την πρωτοβουλία τους για τη δημιουργία ενός μνημείου εδώ που να αναδεικνύει τη ναυτική σχέση της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησής τους, ο Δήμαρχος, χαρακτήρισε τον κ. Viguera ως «έναν πολύ καλό φίλο της Ρόδου, έναν σπουδαίο γνώστη της ιστορίας, έναν μειλίχιο άνθρωπο, ευρωπαίο του Νότου, όπως και εμείς».

Όπως είπε, λοιπόν, είχαν μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, καταρχήν, γύρω από τα κοινά προβλήματα που έχουν η Ελλάδα και η Ισπανία αλλά και τους δεσμούς που τους ενώνουν, τους ιστορικούς και τους σύγχρονους, αφού πρόκειται για χώρες μαζικής υποδοχής τουριστών, ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού κτλ., όπως επίσης και κοινά προβλήματα.

Ο κ. Πρέσβης, ο οποίος συνοδευόταν από την Πρόξενο της Ισπανίας στη Δωδεκάνησο κα Μαίρη Χαρίση, του υποσχέθηκε ότι θα ξαναέρθει για να δρομολογήσουν και αλλά θέματα. Ο κ. Χατζηδιάκος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΠΕΔ,  τον ενημέρωσε ακόμη ότι έχουν πάρει πρωτοβουλία οι Δήμαρχοι της περιοχής μας και έχουν προσφύγει στα Ευρωπαϊκά όργανα για να επαναφέρουν τους συντελεστές ΦΠΑ και πιστεύει ότι στο πρόσωπό του κ. Πρέσβη βρήκε έναν σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι ο κ. Πρέσβης έφερε ένα σπουδαίο δώρο, ένα μνημόνιο συνεργασίας. Συγκεκριμένα, τους ανέδειξε μία ιστορία που έχει να κάνει με τη ναυτική δύναμη της Ελλάδας και μεταγενέστερα με τη θαλασσοκρατορία της Ισπανίας.
 


Υπάρχει, λοιπόν, μία ιστορία μία αποστολή το 1522 που χρηματοδοτήθηκε από το Ισπανικό στέμμα και συμπεριέλαβε ναυτικούς πολλών εθνικοτήτων. Μέσα στο πλήρωμα ήταν ναυτολογημένοι εννέα Έλληνες, ανάμεσά τους και τρεις ή ίσως και πέντε ρόδιοι.

Για να ανακαλύψουν αυτή την ιστορία και τη συνέχεια των αρχαίων αποικιών, προσφέρεται η πρεσβεία της Ισπανίας θα φιλοτεχνήσει με δαπάνες της ένα Μνημείο, μία σύνθεση για την οποία θα επιλέξει ο Δήμος σε συνεργασία με την Πρόξενο της Ισπανίας εδώ το χώρο, όπου θα στηθεί ένα μνημείο που να αναδεικνύει αυτή τη σχέση της ναυτικής συνέχειας και της ναυτικής δύναμης Ελλάδας και Ισπανίας, θα φιλοτεχνηθεί αυτό σε κομβικό σημείο στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και θα το συνδυάσουν με ημερίδες στο Ισπανικό κατάλυμα.

Ο κ. Πρέσβης από την πλευρά του, είπε ότι είναι  πολύ χαρούμενος που βρίσκεται εδώ και τόνισε ότι η συνάντησή του με τον Δήμαρχο είχε ιδιαίτερη σημασία, αφού εκτός από τον τουρισμό και τα άλλα  θέματα, ασχολήθηκαν και με την ιστορία αυτή ενώ μπορεί να βρουν και απογόνους των ρόδιων αυτών σήμερα.