Θετική εισήγηση για τη Νέα Αγορά από τη δημοτική κοινότητα Ρόδου

Θετική εισήγηση για τη Νέα Αγορά από τη δημοτική κοινότητα Ρόδου

Θετική εισήγηση για τη Νέα Αγορά από τη δημοτική κοινότητα Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 490 ΦΟΡΕΣ

Εγκρίθηκε ομόφωνα παρά τις επιφυλάξεις

Με θετική εισήγηση από τη δημοτική κοινότητα Ρόδου πήγε στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η ενιαία μίσθωση της Νέας Αγοράς αφού το Συμβούλιό της ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της δ.κ. Ρόδου, κ. Μίλτος Παγκάς, η προχθεσινή, ήταν μία από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις της θητείας επειδή συζητήθηκε αναλυτικά, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και του εντεταλμένου συμβούλου για τη δημοτική ακίνητη περιουσία κ. Δήμου Μουτάφη, η ενιαία μίσθωση της Νέας Αγοράς.

Όπως είπε, λοιπόν, κατά τη συνεδρίαση, έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση και εκφράστηκε πλούσιος προβληματισμός από όλους αλλά, στο τέλος, τα συμπεράσματα ήταν κοινά και η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Ο κ. Παγκάς, χαρακτήρισε τη Νέα Αγορά ως ένα από τα σύμβολα της πόλης που έχτισαν οι Ιταλοί για να συγκεντρώσουν εκεί την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα του νησιού, όπως και έγινε. Πρόκειται για ένα ακίνητο 8500 τ.μ. και τα κτίρια είναι εμβαδού 5890 τ.μ., εκ των οποίων τα 567 τ.μ. είναι προσθήκες ορόφου που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1960 επί Δημαρχίας Μιχαήλ Πετρίδη.

Έτσι, το αρχικό κτίριο είναι ηλικίας 93 ετών και τα μεταγενέστερα κτίρια είναι 52 ετών. «Κανένας μα κανένας ροδίτης δεν χαίρεται ούτε του αρέσει η κατάσταση μετά από τόσα χρόνια αυτού του Μνημείου. Είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε αυτή η Δημοτική Αρχή», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε ότι έπρεπε να προχωρήσει η αποκατάστασή του ενώ θύμισε ότι στη συζήτηση που έγινε το 2015, καμία παράταξη δεν τοποθετήθηκε αρνητικά για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του κτιρίου.

Έτσι, σήμερα, μετά από ένα μεγάλο διάστημα μελετών και αναζητήσεων, έρχεται ως θέμα η αναγκαιότητα ενιαίας μίσθωσης του εμβληματικού κτιριακού συγκροτήματος για να προχωρήσουν στην αξιοποίησή του και να ξαναγίνει το σημείο αναφοράς της πόλης, όπως είπε.

Προχθές το βράδυ, λοιπόν, κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις αλλά εκφράστηκαν και διάφορες επιφυλάξεις και ανησυχίες από μέλη του Συμβουλίου της δ.κ., τονίζοντας παράλληλα ότι όλοι έχουν συναίσθηση της ευθύνης για να παραδώσουμε το ακίνητο στις επόμενες γενιές.

Ο κ. Παγκάς είπε, ακόμη, ότι πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία και θύμισε ότι όλο το εγχείρημα στηρίχθηκε στην απόφαση του δ.σ. του 2015 περί αξιοποίησης του μνημείου ενώ αυτό αποτελεί και μία προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής.

Όσο για τις χρήσεις που προβλέπονται στη μελέτη, είναι κυρίως η εμπορική χρήση σε συνδυασμό με τις οικονομικές δραστηριότητες του νησιού αλλά ακόμα και τουριστική εκμετάλλευση του Μνημείου με τη δημιουργία ενός boutique hotel σε κάποια τμήματά του στον όροφο.

Όσον αφορά με τους υφιστάμενους μισθωτές, που γύρω στους 60, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και η μίσθωση που έχουν λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη ώστε προτιμησιακά να παραμείνουν από τον μελλοντικό επενδυτή.

Ερωτηθείς πώς θα διασφαλιστεί αυτό, είπε ότι θα το εξετάσουν οι δικηγόροι όμως η θέση του Συμβουλίου είναι ότι θα πρέπει να βοηθηθούν και να έχουν ένα προτιμησιακό καθεστώς για να μείνουν. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς θα συνδυαστεί και με την αξιοποίηση μαρίνα Μανδρακίου.

Ερωτηθείς, τέλος για τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν, είπε ότι αυτές είχαν να κάνουν με τους επενδυτές, εάν θα έχουν τα εχέγγυα για να ανταπεξέλθουν στην επένδυση, ακόμη μήπως δεν βρεθεί επενδυτής κτλ., ωστόσο οι τοποθετήσεις του Δημάρχου και του κ. Μουτάφη τους καθησύχασαν. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι οι όροι είναι πολύ ελαστικοί αφού πρόκειται για το καλύτερο φιλέτο της πόλης.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου