Ξεκινούν άμεσα τα έργα στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου

Εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης του αεροδρομίου “Διαγόρας” πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα από τη FRAPORT  στο πλαίσιο του πλάνου που υπάρχει από την πλευρά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έργα θα ξεκινήσουν από την 1η Οκτωβρίου και θα είναι επικεντρωμένα στην ανακαίνιση του παλιού κτηρίου, την ολοκλήρωση του συστήματος των αποσκευών τόσο στο παλιό όσο και στο νέο κτήριο και στην αναδιαμόρφωση του συστήματος μεταφοράς των αποσκευών.

Στόχος της FRAPORT είναι οι εργασίες αυτές να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου έτσι ώστε τη νέα σεζόν το αεροδρόμιο να λειτουργήσει κανονικά.  Συγκεκριμένα,  την 1η Οκτωβρίου πρόκειται να κλείσουν αρκετά από τα γκισέ check in στο νέο κτήριο του αεροδρομίου με σκοπό να κατασκευαστούν νέοι διαχωριστοί τοίχοι και γενικά να γίνουν πιο λειτουργικά στην εξυπηρέτηση των επιβατών.

Σε ό,τι αφορά το παλιό κτήριο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα κλείσουν στις 15 Οκτωβρίου όλα τα γκισέ check in και οι πύλες και δύο από τους ιμάντες μεταφορών αποσκευών.

Κάποια γκισέ και λοιπά θα μεταφερθούν στο νέο κτήριο όπου θα γίνεται η εξυπηρέτηση των επιβατών.

Εκεί πρόκειται να μεταφερθεί και το σύστημα ελέγχου των αποσκευών ενώ ποβλέπεται να πραγματοποιηθούν εργασίες διαχωρισμού για τους χώρους των γκισέ σύμφωνα πάντα με τους προγραματισμούς της FRAPORT.

Στις 15 Οκτωβρίου επίσης πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες στο εξωτερικό πάρκινγκ του αεροδρομίου με σκοπό τον ανασχεδιασμό του χώρου όπου σταθμεύουν σήμερα τα τουριστικά λεωφορεία.

Το ζητούμενο από τις εργασίες αυτές είναι να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών ενώ στους σχεδιασμούς της FRAPORT είναι να πραγματοποιηθούν και άλλες εργασίες στη συνέχεια.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ;
Νέες τιμές θα ισχύσουν στα τέλη των επιβατών για τα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, και μάλιστα οι πρώτες αυξήσεις θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την επόμενη χρονιά.

Μάλιστα ανακοινώθηκαν ήδη τα τρία πρώτα αεροδρόμια,  στα οποία οι επιβάτες θα πληρώνουν υψηλότερα τέλη χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιο θα είναι το ποσοστό της αύξησης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η αύξηση των τελών χρήσης θα γίνει αρχικά στα αεροδρόμια Καβάλας, Ζακύνθου και Χανίων και θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2019 όπως προανήγγειλε ήδη ο CEO της Fraport Greece, Αl. Zinell. Πάντως σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται ότι αυτά μπορούν να φτάσουν έως και τα 18,5 ευρώ ανά επιβάτη, έναντι 13 ευρώ σήμερα.

Διευκρινίζεται ότι όπως προβλέπεται σχετικά στη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων,  όταν γίνει η ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης και αναβάθμισης, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην αύξηση των τελών χρήσης.

Αυτό όμως προϋποθέτει προηγουμένως πιστοποίηση από ανεξάρτητους μηχανικούς, ώστε να εκδοθεί και το σχετικό πιστοποιητικό,  ότι υλοποιήθηκαν τα έργα, το οποίο θα επιτρέψει και την εφαρμογή της σύμβασης.   

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό, τα έργα στο αεροδρόμιο της Ρόδου που προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου, και ως εκ τούτου θα ακολουθήσουν αυξήσεις και στο αεροδρόμιο «Διαγόρας».

Πάντως η ημερομηνία εφαρμογής των αυξημένων τελών θα εξαρτηθεί σε κάθε περίπτωση από το χρονικό διάστημα που θα έχει στη διάθεσή της η Fraport Greece για να τα διαπραγματευτεί με τις εταιρείες και να καταλήξει στις τελικές χρεώσεις.

Στη δική μας περίπτωση αν δεν υπάρξει ικανός χρόνος διαπραγμάτευσης,  οι αυξήσεις δεν θα επιβληθούν το 2019 αλλά τη μεθεπόμενη χρονιά.