Ένας σκουτελλότοιχος θυμάται... Ιστορίες από χώμα και χρώμα

Ένας σκουτελλότοιχος θυμάται... Ιστορίες από χώμα και χρώμα

Ένας σκουτελλότοιχος θυμάται... Ιστορίες από χώμα και χρώμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 309 ΦΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2018 - ΠΟΛ(ε)ΙΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου συμμετέχει και φέτος με εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για δεύτερη συνεχή χρονιά έχουν ως θέμα τις ΠΟΛ(ε)ΙΣ.

Πόλεις παλιές και νέες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες, αλλά κυρίως οι πόλεις που ζούμε, με το παρελθόν που μεταφέρουν και τους τρόπους που βρίσκουν να το εντάσσουν στη σύγχρονη ζωή, καλούνται να αφηγηθούν την Ιστορία τους ή πολλές μικρές ιστορίες.

Έτσι, με αφορμή την έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ, Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988» που φιλοξενείται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου δημιούργησε ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προκειμένου να τα έρθουν σε επαφή με τη νεότερη ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Τα ίδια τα κεραμικά αντικείμενα που εκτίθενται στους σκουτελλότοιχους και τις προθήκες θα αφηγηθούν τις ιστορίες τους, ιστορίες της πόλης και των χωριών της Ρόδου, που δείχνουν πως αυτός ο τόπος με την ισχυρή του παράδοση και το ακούραστο και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό του ξέρει να αφουγκράζεται, να αφομοιώνει και να επιβιώνει, δημιουργώντας μοναδικά έργα τέχνης.

Τα παιδιά θα μάθουν για τους τσουκαλάδες και τις πλουμίστρες που έφτιαχναν και διακοσμούσαν κουζιά και βυτινάρια, σκουτέλλες και πιθάρια στα χωριά της υπαίθρου, για τους αγγειοπλάστες, τους χημικούς και τους ζωγράφους που κατασκεύαζαν πολύχρωμα και γυαλιστερά κεραμικά με ευφάνταστα σχέδια στο εργοστάσιο κεραμικών της πόλης και για τα παραδοσιακά τσουκαλαριά και τα βιομηχανοποιημένα εργαστήρια παραγωγής του ΙΚΑΡΟΥ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μικροί μας φίλοι θα πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι όπου αποτυπώνεται η διαδικασία παραγωγής των κεραμικών και περνώντας μέσα από τα διάφορα στάδια επεξεργασίας θα στήσουν το δικό τους σκουτελλότοιχο.

Στο τέλος θα τους δοθούν κατασκευές με διακοσμητικά θέματα από την κεραμική της Νίκαιας και του εργοστασίου I.C.A.R.O.-ΙΚΑΡΟΣ που θα τις πάρουν μαζί τους και θα τις ζωγραφίσουν.

Στο πλαίσιο επίσης του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς καλούμε το ροδιακό κοινό και τους επισκέπτες του νησιού να έρθουν στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και να γνωρίσουν την έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ, το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988», που βασίζεται στη μοναδική στο είδος της συλλογή του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν από τον ίδιο τον συλλέκτη και από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και να απολαύσουν την έκθεση, η οποία όπως παρουσιάζεται στη Ρόδο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει εμπλουτιστεί με νέο και ιδιαίτερης σημασίας υλικό από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και ιδιωτών.

Ταυτόχρονα οι επισκέπτες θα έχουν ακόμη την εξαιρετική ευκαιρία να περιηγηθούν σε μία από τις επιβλητικότερες αίθουσες του Παλατιού, η οποία είχε διαμορφωθεί για να εξυπηρετήσει τις συνεδριακές ανάγκες της Συνόδου Κορυφής της ΕΟΚ το 1988 και με αφορμή την έκθεση για τον ΙΚΑΡΟ αποδόθηκε εκ νέου στο κοινό, αφού προηγήθηκαν οι απαραίτητες λειτουργικές επεμβάσεις και αποκαταστάσεις από το εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ, Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988», η οποία παρουσιάστηκε αρχικά το φθινόπωρο του 2017 στο Μουσείο Μπενάκη, ταξίδεψε και ήρθε στη Ρόδο τον Ιούνιο του 2018, στο γενέθλιο τόπο της ιστορικής βιομηχανίας, μετά από κοινή προσπάθεια και σύμπραξη τουΥπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου - Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνηςκαι του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση θα παραμείνει στη Ρόδο, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Σας περιμένουμε όλους, μικρούς μεγάλους!.

Πρόγραμμα δράσεων
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες. Το πρόγραμμα θα προσφερθεί και τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018.

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ελεύθερες ομάδες παιδιών ηλικίας 10 ετών και άνω. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 1.30 ώρα και θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 και στις 12.00. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα 20 παιδιά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση στο χώρο.

• Ξενάγηση σε ελεύθερες ομάδες κοινού στην έκθεση «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ, Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988» από τον ίδιο τον συλλέκτη κ. Γιάννο Ιωαννίδη. Οι ξεναγήσεις, διάρκειας μίας ώρας, θα πραγματοποιηθούν στις 13.00 και στις 16.00. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 30 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση στο χώρο.

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018
• Ξενάγηση σε ελεύθερες ομάδες κοινού στην έκθεση «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ, Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988» από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Αναστασία Ψαρολογάκη. Οι ξεναγήσεις, διάρκειας μίας ώρας, θα πραγματοποιηθούν στις 10.00 και στις 12.00. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 30 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση στο χώρο.

Η είσοδος σε όλα τα Δημόσια Μουσεία και τους οργανωμένους Αρχαιολογικούς Χώρους το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018 θα είναι ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου