Βρετανός ναύτης 100 ετών στις εκδηλώσεις για το «Βασίλισσα Όλγα»

Βρετανός ναύτης 100 ετών στις  εκδηλώσεις για το «Βασίλισσα Όλγα»

Βρετανός ναύτης 100 ετών στις εκδηλώσεις για το «Βασίλισσα Όλγα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 677 ΦΟΡΕΣ

«Για τη Λέρο και τους Λεριούς και γενικότερα για την υπόδουλη Δωδεκάνησο η άφιξη και το αγκυροβόλιο του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» στο οχυρωμένο από τους Ιταλούς, φυσικό λιμάνι στο Λακκί Λέρου ήταν το χαρμόσυνο άγγελμα της απελευθέρωσης.

Ακόμα και σήμερα από τις μαρτυρίες των παλαιότερων νιώθει κανείς τη συγκίνηση όλων όταν το Σεπτέμβρη του 1943 μετά από 600 χρόνια σκλαβιάς υψώθηκε η ελληνική σημαία στο νησί Λέρου και στη μαρτυρική Δωδεκάνησο.

Το μένος και η λυσσαλέα αντίδραση των κατακτητών και συγκεκριμένα της γερμανικής αεροπορίας ήταν τέτοια που οδήγησε σε σφοδρότατες αλλεπάλληλες αεροπορικες επιθέσεις στο πλοίο του πολεμικού ναυτικού, το οποίο χτυπημένο από τα πυρά του εχθρού έγειρε πληγωμένο προς τον υγρό του τάφο στα νερά της Λέρου.

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 1943. Το πλήρωμα σε στάση προσοχής παρουσίασε τα όπλα του προς το βυθιζόμενο πλοίο φωνάζοντας «Ζήτω το «Βασίλισσα Όλγα» και έτσι γράφτηκε μία από τις ποιο λαμπρές σελίδες δόξας του πολεμικού ναυτικού, το οποίο ποτέ στην ιστορία του ελληνικού έθνους δεν υπέστειλε τη σημαία».

Με αυτά τα λόγια ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Φλεβάρης επεσήμανε τη σημασία της ιστορικής επετείου για τους Δωδεκανησίους, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νησί χτες εκπροσωπώντας μαζί με τον έπαρχο Καλύμνου-Λέρου Γιάννη Θεμέλαρο την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο μοναδικός επιζών από το αντιτορπιλικό «Β. ‘Ολγα» Βασίλης Μαγγαθιανός (δεξιά)
Ο μοναδικός επιζών από το αντιτορπιλικό «Β. ‘Ολγα» Βασίλης Μαγγαθιανός (δεξιά)

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας και ο αρχηγός στόλου.
Συγκινητική ήταν όμως η συνάντηση του κ. Φλεβάρη με τον αιωνόβιο βετεράνο ναύτη Αlbert Poulter, ο οποίος διασώθηκε από το βομβαρδισμό του βρετανικού πολεμικού HMS Intrepid που επίσης βυθίστηκε κατά τους βομβαρδισμούς που έγιναν τότε στη Λέρο.

Ο Βρετανός που σήμερα είναι 100 ετών δήλωσε ότι όσο ζει και μπορεί θα έρχεται στη Λέρο, στην Ελλάδα που αγαπά καθώς εδώ έδωσε την τελευταία του μάχη για ελευθερία και δημοκρατία ζώντας δύο πολέμους για να μην ανοίγουν νέα κοιμητήρια θυμάτων.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε και ο μοναδικός εν ζωή Έλληνας επιζών από το αντιτορπιλικό μας Βασίλης Μαγγαθιανός.

Ο θυρεός του αντιτορπιλικού  στην επιμνημόσυνη δέηση
Ο θυρεός του αντιτορπιλικού στην επιμνημόσυνη δέηση

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη μέρα στις 25 του μήνα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τοποθετήθηκε και ο θυρεός του αντιτορπιλικού «Β. Όλγα» που ανασύρθηκε από τη θάλασσα και το βυθισμένο πολεμικό πλοίο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί ο κ. Φλεβάρης συναντήθηκε με το δήμαρχο Λέρου Μιχάλη Κόλια και τον αντιδήμαρχο Γιώργο Ζουμπούλη και είχαν συνεργασία για θέματα που αφορούν την περιφέρεια και το δήμο.

Το σημείο στο οποίο  βυθίστηκε το πλοίο του Π.Ν.
Το σημείο στο οποίο βυθίστηκε το πλοίο του Π.Ν.

Μετέφερε τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη και τη στήριξη της περιφέρειας στο νησί, και επεσήμανε την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τον έπαρχο κ. Θεμέλαρο για τα θέματα της Λέρου.

Μάλιστα κατά την ώρα της συνάντησης έφτασε στο δημαρχείο η μελέτη του νέου νηπιαγωγείου της Λέρου που θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση της ΠΝΑΙ γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Από την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του πληρώματος
Από την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του πληρώματος

Αναμένεται επίσης το επόμενο διάστημα η δημοσίευση του ΦΕΚ που θα αφορά το καταφύγιο αλιευτικών σκαφών στα Άλιντα. Επίσης συζητήθηκαν θέματα για έργα οδοποιίας ενώ ο κ. Φλεβάρης μετέφερε στο δήμαρχο αποφάσεις του τελευταίου περιφερειακού συμβουλίου για θέματα του νησιού, τα οποία εγκρίθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης παρίσταντο και στην επίσημη έναρξη των μαθημάτων της εκκλησιαστικής σχολής της μητρόπολης, όπου παράγεται σημαντικό έργο, τα οποία εγκαινίασε ο μητροπολίτης Λέρου- Καλύμνου –Αστυπάλαιας κ.κ. Παΐσιος παρουσία των τοπικών αρχών.

Ο κ. Φλεβάρης με τον Άγγλο Albert Poulter,  επιζώντα του αγγλικού πλοίου HMS INTREPID
Ο κ. Φλεβάρης με τον Άγγλο Albert Poulter, επιζώντα του αγγλικού πλοίου HMS INTREPID

Διαβάστε ακόμη

Η Θεατρική Ομάδα Λέρου παρουσιάζει το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Η παρεξήγηση»

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Θεατρικό Έργο στη Λέρο: Το βέλος που δεν πληγώνει

Στη Λέρο εν όψει των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων ο υφυπουργός Ναυτιλίας

Ιρακινός με σφυρί και μαχαίρι τραυμάτισε συμπατριώτη του

43 μετανάστες εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς στα παράλια της Λέρου

Ξεκίνησε η κατασκευή των χαλικοπασσάλων στο λιμενικό έργο στα Αλιντα της Λέρου

Η Λέρος η επόμενη στάση των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων