Σάββατο και Κυριακή οι Ανοικτές Πόρτες 2018 απο τους Rhodes Riches

Σάββατο και Κυριακή οι Ανοικτές Πόρτες 2018 απο τους Rhodes Riches

Σάββατο και Κυριακή οι Ανοικτές Πόρτες 2018 απο τους Rhodes Riches

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1145 ΦΟΡΕΣ

Οι 9ες Ανοικτές Πόρτες γιορτάζουν την 30η επέτειο της Ρόδου ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Όπως κάθε χρόνο, για 9 συνεχόμενα χρόνια, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου συνδέεται με τις Ανοικτές Πόρτες, τη ροδίτικη εκδοχή των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από την εγγραφή, το έτος 1988, της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο το φετινό θέμα είναι “Ανοικτές Πόρτες – Ανοικτή Πόλη – Ρόδος 30 χρόνια Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO”. Η εν λόγω εγγραφή αναγνωρίζει την μοναδική και παγκόσμια αξία της πόλης μας στην ανθρωπότητα.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στην ιστορική και μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του μεγάρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο Μανδράκι, με ομιλίες για διάφορα σχετικά θέματα και θα ακολουθήσει εορταστική δεξίωση στον εξώστη με μοναδική θέα στο λιμάνι. Τις επόμενες ημέρες, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, το κέντρο του ενδιαφέροντος θα είναι, φυσικά, η Παλιά Πόλη.

Η λότζια – σκεπαστή στοά – της Καστελλανίας στην πλατεία Ιπποκράτους θα φιλοξενήσει το Κέντρο Πληροφόρησης των Ανοικτών Πορτών 2018. Εκεί θα προμηθευτείτε χάρτες, αναψυκτικά, μοναδικά αναμνηστικά των Ανοικτών Πορτών και θα λάβετε πληροφορίες για την εκδήλωση και το πρόγραμμα. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα υπάρχει θεματική παρουσίαση.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές αλλά σε συμφωνία με την ένταξη της Παλιάς Πόλης στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως ένα ενιαίο σύνολο κανένα κτίριο δεν θα ανοίξει για το κοινό (με εξαίρεση την Καστελλανία). Προσκαλούμε τους επισκέπτες να θεωρήσουν την πόλη μία ενιαία ιστορική οντότητα και να περιηγηθούν σ’ αυτήν σαν να είναι ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο.

Οι φετινές Ανοικτές Πόρτες δεν είναι μια απλή συλλογή κτιρίων αλλά μια ανοικτή πόλη όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα και να ανακαλύψουν κάτι καινούργιο σε κάθε γωνιά των δρόμων της.

Ειδικά σχεδιασμένοι χάρτες που θα αναδεικνύουν τα 30 σημαντικότερα μνημεία, κάποια γνωστά και κάποια όχι, θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την Παλιά Πόλη με έναν συνολικό, περιεκτικό και ανεξάρτητο τρόπο. Ξεναγοί θα διοργανώσουν θεματικές ξεναγήσεις και όπως πάντα θα είναι διαθέσιμο ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα δημοσιευτούν μια βδομάδα νωρίτερα. Αν επιθυμείτε να ρωτήσετε κάτι παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο rhodesriches@gmail.com

Οι Ανοικτές Πόρτες συνδιοργανώνονται από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Δωδεκανήσου.

RICHeS

"Ανοικτή πόλη"

29 & 30 Σεπτεμβρίου

Rhodes International Culture & Heritage Society

M: rhodesriches@gmail.com

Fb Profile: www.facebook.com/riches.rhodes

Fb Group: www.facebook.com/groups/196742933697074

W: www.rhodesriches.org

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο αφιερωμένη στο έργο του Δωδεκανήσιου καθηγητή Νίκου Κόνσολα

Ξανανοίγουν τα παραδοσιακά σπίτια της Λίνδου

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών