Θα κολυμπήσει επί 48 ώρες από τη Ρόδο στο Καστελόριζο

Ο άνθρωπος δοκιμάζει τα όριά του στα όρια της Ελλάδας και της Ευρώπης, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της προσπάθειας του αθλητή Σπύρου Χρυσικόπουλου, ο οποίος τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου (σ.σ. καιρού επιτρέποντος), θα βουτήξει από τη Ρόδο με στόχο να κολυμπήσει συνεχόμενα για σαρανταοκτώ ώρες μέχρι να φθάσει στο Καστελόριζο!

Για το φιλόδοξο όσο και συμβολικό αυτό εγχείρημα, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο ίδιος ο αθλητής, ο μέντοράς του, κ. Πέτρος Παρθένης και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών που στηρίζουν την προσπάθεια.

Καταρχήν, από πλευράς του Δήμου Ρόδου, ο Αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος μίλησε για ένα μεγάλο εγχείρημα και, όπως είπε, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τη δυσκολία του αλλά ταυτόχρονα και τη δύναμη της ελληνικής ψυχής αφού δεν αρκεί μόνο η σωματική άσκηση και δύναμη αλλά χρειάζεται και δύναμη του μυαλού, δύναμη της ψυχής.
Οι επιδόσεις του είναι απίστευτες, είπε ο κ. Διακοσταματίου, ωστόσο μέχρι τώρα είχαν και την ασφάλεια ενώ αυτή είναι στην ανοιχτή θάλασσα. Ο ίδιος ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς που συνέβαλαν για να επιτευχθεί αυτό το κατόρθωμα.

Και είπε προς τον ίδιο: «Εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρεις. Πέρα απ’ αυτά, καταλαβαίνουμε τον συμβολισμό της πράξης αυτής, που έχει να κάνει με τη δύναμη του Έλληνα, τη δύναμη του ελληνικού λαού που στο πρόσωπό σου εκφράζεται όλο αυτό το μεγαλείο αυτού του λαού», του είπε και δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Ρόδου είναι στο πλευρό του ενώ του ευχήθηκε καλή επιτυχία εκ μέρους του Δημάρχου.

Στη συνέχεια, μίλησε ο κ. Παρθένης, ο οποίος εκτός από μέντορας του αθλητή και οργανωτής του εγχειρήματος, είναι και αυτός που οργανώνει την παραγωγή για την καινούργια ταινία που κάνουν με αφορμή το εγχείρημα για τα ανθρώπινα όρια.

Όπως είπε, ο λόγος που ξεκίνησε να κάνει το εγχείρημα αυτό ο αθλητής είναι για να βγάλει από το κουτάκι (του χάρτη) το Καστελόριζο και να το φέρει πιο κοντά. Είναι όνειρό του, είπε, να κολυμπήσει στα νερά αυτά, παρ’ όλο που δεν έχει βρεθεί ποτέ εκεί. Την προετοιμασία του εγχειρήματος την έχει κάνει χρόνο πριν, μάλιστα έχει κολυμπήσει και 24 ώρες το Μάιο, σε πισίνα, κάτι που αποτελεί ένα άτυπο ρεκόρ Γκίνες. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, και το Ρόδος-Καστελόριζο είναι η προετοιμασία του για άλλα πράγματα, ακόμα πιο μεγάλα.

Με αφορμή αυτό το εγχείρημα, λοιπόν, γίνεται μία ταινία, με σκηνοθέτη τη Δήμητρα Παπαδήμα. Ανέφερε, επίσης, ότι η ιστορία του Σπύρου Χρυσικόπουλου είναι πολύ γνωστή στο εξωτερικό ενώ στην Ελλάδα τώρα έχει αρχίσει ο κόσμος να τον αγκαλιάζει.

Στην καινούργια ταινία που κάνουν, με αρωγό το Cosmpote History, αποτυπώνεται η δύναμη των ανθρωπίνων  ορίων  και η σύνδεση της Ρόδου με το Καστελόριζο που θα κάνει ο Σπύρος. Μάλιστα, έχει πάρει την έγκριση του Υπουργείου Τουρισμού και περιμένουν μέρος της να προβληθεί σε φεστιβάλ στο εξωτερικό ενώ αναζητούν περαιτέρω στήριξη.

Η εκκίνηση, λοιπόν, θα δοθεί την 1η Οκτωβρίου στη 1:00 το μεσημέρι από τη Γλίστρα του Ναυτικού Ομίλου της Ρόδου ο οποίος επίσης τους στηρίζει πολύ. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μετακινηθεί μία ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών. Περιμένουν και τους γιατρούς της Σύμπλευσης που θα είναι μαζί τους στο σκάφος.

Διακρίνονται από αριστερά ο Πέτρος Παρθένης, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τέρης Χατζηιωάννου και ο Υπολιμενάρχης Κωνσταντίνος Κατσίκης
Διακρίνονται από αριστερά ο Πέτρος Παρθένης, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τέρης Χατζηιωάννου και ο Υπολιμενάρχης Κωνσταντίνος Κατσίκης


Σημειώνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, θα τον συνοδεύει ένα σκάφος με πλήρωμα συνοδείας που θα τον τροφοδοτεί και ακόμη ένα πλωτό μέσο ενώ βέβαια πάνω θα βρίσκονται και οι γιατροί. Επίσης, όλο το «ταξίδι» του προς το Καστελόριζο θα κινηματογραφείται αφού θα είναι μέρος της ταινίας.

Ο Υπολιμενάρχης, πλωτάρχης, Κωνσταντίνος Κατσίκης, εκπροσωπώντας τη Λιμενική Αρχή Ρόδου, χαιρέτισε την προσπάθεια του Σπύρου, την οποία, όπως είπε, αγκάλιασε η Λιμενική Αρχή της Ρόδου αμέσως μόλις ενημερώθηκε  και προσπάθησε να συνδράμει όσο το δυνατόν περισσότερο. «Είναι ένα εγχείρημα που για όποιον ξέρει την περιοχή, καταλαβαίνει τη σπουδαιότητά του και το πόσο δύσκολο είναι και πόσο σθένος ψυχικό χρειάζεται για να το τολμήσει κάποιος», είπε ακόμη και υποσχέθηκε ότι, από την πλευρά τους, θα παρέχουν όποια συνδρομή χρειαστεί ο ίδιος και η ομάδα του.

Τέλος, μίλησε ο ίδιος ο αθλητής ο οποίος, καταρχήν, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια προετοιμάζεται για το εγχείρημα. Όταν αποφάσισε να κολυμπήσει πάνω από εκατό χιλιόμετρα δεν διάλεξε πού έχει τον καλύτερο καιρό αλλά διάλεξε μία συμβολική διαδρομή και αυτή ήταν το Ρόδος-Καστελόριζο. Επίσης, μπορεί να έχει αποφασίσει τα τελευταία δύο χρόνια να κάνει αυτή τη διαδρομή αλλά υπήρχε στο μυαλό του από την παιδική του ηλικία, να διανύσει μία τόσο μεγάλη απόσταση. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα εγχείρημα που έχουν προβλέψει ότι μπορεί να διαρκέσει γύρω στις 48 ώρες αλλά όταν μιλάμε για θάλασσα και ανοιχτό Αιγαίο, μπορεί να πάει πολύ περισσότερο. Όπως είπε, ο στόχος δεν είναι ο χρόνος αλλά να κολυμπήσει όσο χρειαστεί μέχρι να φθάσει στο λιμάνι του Καστελορίζου. Αυτή τη στιγμή είναι τρεις  που έχουν κολυμπήσει πάνω από εκατό χλμ. και αν το πετύχει θα είναι ένα πανελλήνιο ρεκόρ αφού θα κολυμπήσει 140 χλμ.

Κλείνοντας, είπε ότι επέλεξε αυτή τη διαδρομή για να αναδείξει τη νησιωτικότητα της χώρας μας και τη σημασία των ακριτικών μας νησιών. Επίσης, από τη στιγμή που ψάχνει να βρει τα δικά του όρια, αποφάσισε να το κάνει και στα όρια της Ελλάδας και της Ευρώπης, που είναι το Καστελόριζο.