«Πνίγεται» ο τουρισμός από την υπερφορολόγηση

«Πνίγεται» ο τουρισμός  από την υπερφορολόγηση

«Πνίγεται» ο τουρισμός από την υπερφορολόγηση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 348 ΦΟΡΕΣ

Επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών

Ο τουριστικός τομέας οφείλει να ακολουθήσει την ψηφιακή επανάσταση και να περάσει από τα παραδοσιακά, σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, επαναπροσδιορίζοντας την ανταγωνιστικότητά μας, τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που γιορτάστηκε χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ρέτσου:
«Σε μια ημέρα που φέτος έχει αφιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού στις ψηφιακές τεχνολογίες, επιλέγουμε να μην μιλήσουμε για μια ακόμα καλή χρονιά σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων. Θέλουμε να εστιάζουμε στο «αύριο» του τουρισμού, αλλά κυρίως στο «αύριο» της παγκόσμιας οικονομίας και κατ’ επέκταση στο μέλλον όλων μας.

Το μέλλον είναι σήμερα, ας αδράξουμε την ευκαιρία.
Η ψηφιακή επανάσταση δεν περιμένει κι εμείς, ο τουριστικός τομέας, οφείλουμε να την ακολουθήσουμε.
Να περάσουμε από τα παραδοσιακά, σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Να επαναπροσδιορίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.

Αυτός ο μετασχηματισμός αποτελεί όρο επιβίωσης όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία.
Ο ΣΕΤΕ αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των αλλαγών, εκτός των άλλων ενεργειών, αφιερώνει το ετήσιο συνέδριό του στη μετάβαση του τουρισμού στη νέα ψηφιακή εποχή.

Με θέμα “Tourism in Transition”, στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να αναδειχθούν, νέες πρακτικές τοποθέτησης, προώθησης και προβολής προορισμών, νέα ψηφιακά εργαλεία που δημιουργούν χώρο για επιχειρηματικές εξελίξεις, αλλά και ζητήματα που οδηγούν στη σταδιακή αναδιαμόρφωση του παγκοσμίου τουριστικού προϊόντος.

Εμείς από την πλευρά μας, ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος, αλλά και ως δυναμικός και εξωστρεφής κλάδος της ελληνικής οικονομίας, θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, πρωτοπόροι και δημιουργικοί αρωγοί σε κάθε νέα μεγάλη αλλαγή που εμφανίζεται».

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου), έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο τουρισμός, μέσα στην κρίση, έδειξε πώς μπορεί. Άντεξε στις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα και έδειξε τη δυναμική του συνεισφέροντας τα μέγιστα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Είναι τώρα η σωστή στιγμή για ένα συγκροτημένο σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό του 21ου αιώνα. Με το ελληνικό ξενοδοχείο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εξωστρέφειας, ποιότητας και βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος της χώρας.

Για να μπορέσει ωστόσο το ελληνικό ξενοδοχείο να δώσει όλα αυτά που πραγματικά μπορεί, θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα από τα δύο μεγάλα "βαρίδια" που έχουμε σήμερα στα πόδια μας: Την υπερφορολόγηση και τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει με υπεύθυνο διάλογο και τεκμηριωμένα επιχειρήματα να προασπίζεται το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ξενοδοχείου ως καταλύτη για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

Κουντουρά: Θα σπάσουμε το φράγμα των 32 εκατ.
Η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με διψήφια αύξηση στις διεθνείς αφίξεις και τις τουριστικές εισπράξεις, αναμένεται να είναι το 2018.
«Όπως όλα δείχνουν θα σπάσουμε το φράγμα των 32 εκατ. διεθνών επισκεπτών μαζί με την κρουαζιέρα», αναφέρει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

«Με την εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας, επιχειρήσαμε και πετύχαμε το μεγαλύτερο τουριστικό άλμα όλων των εποχών που αποτυπώθηκε στα συνεχή ρεκόρ τα τέσσερα τελευταία χρόνια στις αφίξεις, τα έσοδα και όλα τα τουριστικά μεγέθη», επισημαίνει η κυρία Κουντουρά και προσθέτει: «Καταφέραμε μέσα από στοχευμένες πολιτικές και δράσεις στον τουρισμό, να ενισχυθούν και οι υπόλοιποι παραγωγικοί κλάδοι, να τονωθεί η απασχόληση, να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις και οι τουριστικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε, καταγράφοντας σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους.

Αναδείξαμε τον τουρισμό σε πραγματική δύναμη αλλαγής για την χώρα».
Στο νέο σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τα επόμενα χρόνια, κυριαρχεί ο στόχος για τουρισμό 365 ημερών το χρόνο στην Ελλάδα, μέσα από εξειδικευμένα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες και την ενίσχυση νέων προορισμών.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αναφέρει η κυρία Κουντουρά, υλοποιούνται προγράμματα και δράσεις που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καινοτόμων start-up εταιρειών και παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ψηφιακή μετεξέλιξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την εξωστρέφειά τους.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Κωσταντίνος Τσέγας, στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η Ελλάδα, ως τουριστικός προορισμός, σταδιακά εδραιώνεται στη συνείδηση των πολιτών όλου του κόσμου.

Με συλλογική προσπάθεια, με ποιοτικές και στοχευμένες ενέργειες, με έξυπνες δράσεις και αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τον ελληνικό τουρισμό σε ακόμη υψηλότερες επιδόσεις το 2019 και τα επόμενα χρόνια».

INSETE Intelligence: +13,2% αεροπορικές θέσεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
Αύξηση των διαθέσιμων θέσεων στις πτήσεις από το εξωτερικό για Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κατά 13,2% δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, όπως επισημαίνεται στο Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίου Σεπτεμβρίου του INSETE Intelligence.

Τονίζεται επίσης η αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης (ΜΚΔ) των τουριστών φέτος, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπρέξεων στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, που είναι υψηλότερη από το ποσοστό αύξησης των αφίξεων (+14,6% οι αφίξεις και +17% οι εισπράξεις).

Η αύξηση της ΜΚΔ μπορεί να αποδοθεί στη μεταβολή του market mix μεταξύ αεροπορικών αφίξεων (που αυξήθηκαν) και οδικών (που μειώθηκαν), αφού οι τουρίστες που έρχονται αεροπορικώς έχουν μεγαλύτερη ΜΚΔ από αυτούς που έρχονται οδικώς.
Οι αεροπορικές αφίξεις στο 8μηνο αυξήθηκαν κατά 13,4%, ενώ οι οδικές μειώθηκαν κατά 1,3%.


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με στελέχη της EasyJet

Ευρωπαϊκός τουρισμός: Αύξηση ταξιδιωτικών δαπανών 14,3%

O Όμιλος Mitsis προσθέτει νέο προορισμό στο χαρτοφυλάκιό του με την εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Tour operators: Ακόμη πιο ψηλά φέτος η Ελλάδα

Αύξηση 5% σημειώθηκε τον Απρίλιο στις αφίξεις τουριστών με τσάρτερ

Jobmatch: Το νέο «εργαλείο» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον τουρισμό

Η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων