Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια θα επιβιώσουν της κρίσης

Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια θα επιβιώσουν της κρίσης

Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια θα επιβιώσουν της κρίσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 315 ΦΟΡΕΣ

Οι προοπτικές των επενδύσεων στην ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι λιγότερο άσχημες από ό,τι θεωρείτο αρχικά, και τούτο παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters Global Energy Summit, στο Λονδίνο, του εκτελεστικού διευθυντή της Διεθνούς

Οι προοπτικές των επενδύσεων στην ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι λιγότερο άσχημες από ό,τι θεωρείτο αρχικά, και τούτο παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters Global Energy Summit, στο Λονδίνο, του εκτελεστικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Νομπούο Τανάκα.

Ο Ν. Τανάκα τόνισε ότι η IEA εμμένει στην εκτίμησή της για συμμετοχή της χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραγόμενης ενέργειας σε ποσοστό 60% στο συνολικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας το 2030, τη στιγμή που το ποσοστό αυτό ανέρχεται σήμερα στο 30%.

"Οι εκτιμήσεις μας για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες δεν είναι, κατ' ανάγκην, τόσο απαισιόδοξες όσο πιστευόταν αρχικά. Βεβαίως και δεν μπορούν να αυξηθούν πάρα πολύ, αλλά ενδέχεται να μην μειωθούν όσο αναμέναμε", είπε ο επικεφαλής της IEA. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι πράσινες πολιτικές στα κυβερνητικά πακέτα στήριξης της οικονομίας το 2009 θα διαχυθούν και στο 2010, βοηθώντας τις επενδύσεις.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA Φατίχ Μπιρόλ είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν θεσπίσουν οι κυβερνήσεις πλαίσιο για τις ανανεώσιμες, αυτές δεν θα μπορέσουν να καθιερωθούν λόγω του υψηλού κόστους τους και του ανταγωνισμού από το φθηνό φυσικό αέριο καθώς και των συγκρατημένων προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Ν. Τανάκα, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η IEA διαπιστώνει ιστορική μετάβαση στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, επικαλούμενος τις εξελίξεις στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Επέμεινε, παράλληλα, στην ανάγκη να καταργηθούν σταδιακά οι επιδοτήσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι παρατηρείται καλή πρόοδος σε αυτή την κατεύθυνση τόσο στην Κίνα όσο και στη Ρωσία. Οι επιδοτήσεις αυτές ανέρχονται στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες στο ποσό των 310 δισ. δολαρίων ετησίως.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης