Στο εδώλιο Σύριοι για δύο ναυάγια  με πρόσφυγες

Με δύο ναυάγια που είχαν σημειωθεί στην Καλόλιμνο και ανοικτά της Κω πριν από τρία χρόνια, όπου συνολικά 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αγνοούνται άλλοι τέσσερις, θα ασχοληθεί στην προσεχή του συνεδρίαση, την επόμενη εβδομάδα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Και στις δύο υποθέσεις που θα εκδικαστούν στις 8 Οκτωβρίου, κατηγορούμενοι είναι αλλοδαποί Συριακής καταγωγής, οι οποίοι πρωτόδικα κρίθηκαν ένοχοι όπως κατηγορούνταν και τους επιβλήθηκαν συνολικά περισσότερα από 900 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 2,6 εκατ. ευρώ!

Πιο συγκεκριμένα για την πρώτη υπόθεση στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσει 32χρονος Σύριος, ο οποίος φέρεται ως ο χειριστής ξύλινου σκάφους μήκους 14 μέτρων, με το οποίο μετέφερε από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 160 άτομα, από τα οποία τα 16 πνίγηκαν στα παγωμένα νερά και άλλα τρία (μία γυναίκα και δύο παιδιά) αγνοούνται!

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου είχε κρίνει ένοχο όπως κατηγορούνταν χωρίς να αναγνωρίσει το όποιο ελαφρυντικό στον 32χρονο αλλοδαπό στον οποίο και επέβαλε 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, 6 μήνες φυλάκιση και 1500 ευρώ για παράνομη είσοδο στη χώρα, 15 χρόνια κάθειρξη για το ναυάγιο από το οποίο επήλθε ο θάνατος και 10 χρόνια κάθειρξη για την έκθεση σε κίνδυνο, δηλαδή κατά συγχώνευση 820 χρόνια κάθειρξης, 3 μήνες φυλάκιση (από αυτά θα εκτίσει τα 25 έτη βάσει νομοθεσίας) και χρηματικό πρόστιμο 2.415.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το ναυάγιο σημειώθηκε λίγο μετά  τις 11 το βράδυ της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2015 όταν το λιμενικό ειδοποιήθηκε ότι ένα ξύλινο σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών έχει ανατραπεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν τέσσερα πλωτά του λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex, ένα ελικόπτερο σουπερ πούμα και τρία αλιευτικά σκάφη τα οποία ξεκίνησαν την προσπάθεια διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας  και μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης, είχαν διασωθεί 139 άτομα, ενώ ανασύρθηκαν και 14 σοροί που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλύμνου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του νησιού.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλύμνου σκάφος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ μεταφέροντας άλλους τρεις (3) σορούς, ενώ την ίδια ώρα περίπου, δύτης που εξερευνούσε το βυθισμένο σκάφος που ήδη είχε ρυμουλκηθεί στον εξωτερικό μόλο του λιμανιού,  εντόπισε και ανέσυρε 2 ακόμη σορούς, μητέρας και ενός κοριτσιού, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που πνίγηκαν στους δέκα εννέα (19).

Επρόκειτο για πρόσφυγες και μετανάστες (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) από τη Συρία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη. Μάλιστα δύο παιδιά δεν κατάφεραν να εντοπιστούν.

Το ναυάγιο στην Κω
Η δεύτερη υπόθεση που θα εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου αφορά το ναυάγιο που είχε σημειωθεί στη μία και είκοσι τα ξημερώματα στις 17 Νοεμβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» της Κω και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά 9 πρόσφυγες και μετανάστες και να αγνοούνται δύο ανήλικα παιδιά από το Ιράκ και τη Συρία.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή, θα καθίσει 31χρονος Σύριος, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν ο κυβερνήτης του πολυεστερικού σκάφους με το οποίο μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω συνολικά 17 άτομα. Από αυτά διασώθηκαν μόνο τα έξι (ένας άνδρας και δύο ανήλικοι από το Ιράκ καθώς και ένας άνδρας και δύο γυναίκες από τη Συρία), οι υπόλοιποι βρήκαν τραγικό θάνατο και μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα.

Όπως έγινε γνωστό, την βάρκα, στην οποία επέβαιναν οι πρόσφυγες, εντόπισε αναποδογυρισμένη το προσωπικό του πλωτού σκάφους της δύναμης Frontex και άμεσα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετείχαν πλωτό ανοιχτής θαλάσσης και περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο του Π.Ν., καθώς επίσης και ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α.

Σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων, αγνοούνταν δύο (02) αγόρια, από το Ιράκ και τη  Συρία. Ο 31χρονος διακινητής καταδικάστηκε πριν από ενάμιση χρόνο για την υπόθεση αυτή από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, το οποίο δεν του αναγνώρισε κάποιο ελαφρυντικό και τον έκρινε  ένοχο με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου (μεταφορά εκ κερδοσκοπίας) επιβάλλοντάς του τις ίδιες ποινές που επέβαλε και στον κατηγορούμενο για το ναυάγιο στην Καλόλιμνο.

Δηλαδή κατά συγχώνευση καταδικάστηκε σε κάθειρξη 105 ετών και φυλάκιση 3 μηνών, από τα οποία θα εκτίσει τα 25 χρόνια βάσει νομοθεσίας, καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 270.500 ευρώ και την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.